TEST DRIVE<>
022017<><>

Samsung Gear 360

Opkoljava snimkom

Verovatno ste primetili ekspanziju trodimenzionalnih fotografija i video-snimaka na YouTubeu i Facebooku, a dobar deo zasluga za to pripada ovoj kamerici. Samsung Gear 360 nije prva kamera koja snima sve oko sebe, ali je u poslednje vreme doprinela popularnosti takvog načina snimanja. Najveća mana joj je, na žalost, što je njena upotreba gotovo u potpunosti ograničena na novije modele Samsungovih telefona (spisak modela je u info boksu).

Kamera je veličine bilijarske kugle, ima dva senzora od po 15 megapiksela, ispred kojih su tzv. „riblje oko” sočiva, koja imaju vidno polje od čak 180 stepeni. Bez obzira da li se snima fotografija ili video, rezultat je snimak na kojem se nalaze dve kružne projekcije (spljoštene polulopte). Zatim je zadatak posebnog softvera da od svega sklopi privid tri dimenzije i omogući pomeranje pravca iz kojeg posmatrate scenu.

Fotografija snimljena sa obe kamere je rezolucije čak 7776 × 3888 piskela (2 × 4K), ali je video snimak „samo” 3840 × 1920 piskela, što je manje od podataka koje daju senzori, ali kamera verovatno ne može da se izbori sa rezolucijom većom od toga. Pošto softver, ili online plejer koji daje privid tri dimenzije, u svakom trenutku prikazuje zapravo samo deo te „ulazne” slike, rezultujuća slika je negde oko Full HD rezolucije.

Uz kameru stiže mali tronožni stalak (tripod), ali na njoj je uobičajeni navoj za sve standardne stative i selfi štapove. Pošto ima minijaturni ekran, kamera može da se koristi i potpuno samostalno, negde „na terenu”, pa snimcima može da se barata kasnije. Naravno, upravljanje kamerom je najjednostavnije obavljati preko aplikacije na mobilnom telefonu. Tokom snimanja, na telefonu se vidi ono što kamera snima. Iz iste aplikacije se i preuzimaju snimci sa kamere, sve bežično, i odmah zatim mogu da se pošalju na YoutTube ili Facebook. Za ozbiljniju obradu snimaka, potrebno ih je prebaciti na PC, a zatim upotrebiti softver Gear 360 Action Director kompanije Cyberlink, koji se dobija sa kamerom i za sada je jedini zvanični program koji može da se izbori sa snimcima ove kamere.

Gear 360 nije jeftina igračka (oko 350 evra), a o kvalitetu rezultujućeg snimka, bilo da je u pitanju fotografija ili video, možete da se uverite i sami, tako što ćete bilo koji snimak nastao ovom kamerom pogledati online. Snimci su nesumnjivo atraktivni, a to se naročito odnosi na fotografije, zbog četiri puta veće rezolucije. Imali smo prilike da snimke pogledamo i preko Samsungove Gear VR kacige, i to je poseban doživljaj, jer tada zaista gledate scenu „kao da ste tamo”, i prilično je „tripozno”.

Kao što smo već rekli, mana Gear 360 kamere je, po našem mišljenju, to što može da se koristi samo sa Samsungovim telefonima, i to flagship modelima novijih generacija. Ta činjenica će odbiti one koji bi možda želeli da poseduju ovakvu kamericu, ali ne žele i novi Samsungov telefon. Doduše, na internetu se mogu naći uputstva kako da posle ručnog korišćenja kamere snimke skinete sa SD kartice, obradite i postavite online, a sve to relativno komplikovanom procedurom. Zato, ako nemate (i ne želite da imate) kompatibilni telefon, razmislite da li ova kamerica vredi truda, ili da sačekamo da se, eventualno, pojavi aplikacija nezavisnih autora koja će raditi i na drugim telefonima.

Tihomir STANČEVIĆ

 
Intel Core i5-7600K i Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8 GB
Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise DL380 Gen9
Netgear ReadyNAS RN526X
KingDian S180 60GB SSD
Samsung Gear 360
Šta mislite o ovom tekstu?
Allocacoc PowerCube Extended USB
Urbanista Copenhagen i London
Jabra Sport Coach
Allocacoc AudioCube Portable
Tenda A301 Wireless N300 Universal Range Extender
Adata A10050QC Power Bank
Netgear Powerline 500
TP-Link Archer C60

Senzor:
2 × 15 Mpx
Sočiva:
2 × „riblje oko” 180°, f/2.0
Rezolucija sa obe kamere:
3840 × 1920 px (video), 7776 × 3888 px (foto)
Rezolucija sa jednom kamerom:
2560 × 1440 px (video), 3072 × 1728 px (foto)
Režimi rada:
video, foto, time lapse, looping video
Displej:
0,5 inča, 72 × 32 px
Memorija:
1 GB, mikro SD do 200 GB
Povezivanje:
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1, NFC, USB 2.0
Ostalo:
otpornost na prašinu i kvašenje, akcelerometar, žiroskop
Baterija:
1350 mAh
Dimenzija i masa:
67 × 56 × 60 mm, 152 g
Kompatibilnost:
Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, Note 5, S7, S7 edge
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera