TEST DRIVE<>
022017<><>

KingDian S180 60GB SSD

OK, bolji od hard-diska

U poslednje vreme sve je više SSD-ova koji svojom cenom nalaze put do potrošača sa plićim džepom. Od renomiranih proizvođača uglavnom znamo šta možemo da očekujemo, ali šta možemo očekivati od jeftinih SSD-ova, poput ovog iz naslova? KingDian je firma sa Dalekog istoka i pored S180 60GB modela, ima i veće i brže modele. Koliko smo uspeli da vidimo, svoje proizvode uglavnom prodaju online. Model do kog smo došli je sa SATA3 interfejsom, kapaciteta 60 gigabajta.

S180 SSD je standardnih dimenzija (2,5-inčni format, sedam milimetara visine), iako sama elektronika ne zauzima ni 50 odsto kućišta. Težina je oko 40 grama, što je razumljivo, s obzirom na tanko aluminijumsko kućište. U pitanju je SSD koji koristi (MLC) NAND memoriju, a kontroler je dobro poznati Jmicron JMF608, mada može biti i neki od SMI i MV kontrolera, u zavisnosti od primerka. U pitanju je četiri godine star kontroler koji je, iako podržava četiri kanala, KingDian modifikovao i ostavio samo dva (na modelu S200 su ostavljena sva četiri i razlika u brzini je evidentna). JMF608 je kontroler bez DRAM-a, pa je samim tim jeftiniji, jednostavniji, pouzdaniji, ali i sporiji. Memorijski moduli nemaju nikakvu oznaku na sebi. Od prisutnih tehnologija vredi pomenuti automatski sistem za upravljanje lošim (oštećenim) sektorima.

Računar je prepoznao SSD bez problema, i posle formatiranja i particionisanja, bio je spreman za upotrebu. Formatiran SSD dao je 56 gigabajta. Za testiranje smo koristili AS SSD Benchmark, CrystalDiskMark i HD Tune Pro.

Prilikom testiranja, koristeći SATA2 interfejs, vreme čitanja serije fajlova od po četiri kilobajta je u proseku 15 MB/s u sva tri programa, a upisa je oko 55 MB/s, dakle muči se sa malim fajlovima čak i u čitanju. Fajlovi od jednog megabajta se čitaju 255 MB/s, dok je upis oko 85 MB/s. SATA3 je, naravno, dao brzine približne deklarisanim. Za četiri kilobajta je dao 14/84 KB/s za čitanje/pisanje, dok je za jedan megabajt to išlo do 444/87 MB/s. Vreme odziva je oko 0,255 milisekunde. Rezultati blago variraju od alata do alata. Temperatura se vrtela oko 35 stepeni Celzijusa. Možemo da primetimo da je velika razlika između brzina čitanja i upisa. Na samom kraju smo SSD povezali sa računarom, kao eksterni SSD preko USB 2.0 i dobili brzine za 25-30% slabije od onih preko SATA2.

U pitanju je, dakle, SSD sa relativno slabim performansama, zahvaljujući kontroleru, i pri tom malog kapaciteta. Može da prođe kao jeftina nadogradnja nekom starijem računaru, koji će sa njim svakako živnuti, ali ga za iole ozbiljan računar treba zaobići. Neko bi rekao da za malo više od 25 evra i ne može bolje.

Dejan PETROVIĆ

 
Intel Core i5-7600K i Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8 GB
Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise DL380 Gen9
Netgear ReadyNAS RN526X
KingDian S180 60GB SSD
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Gear 360
Allocacoc PowerCube Extended USB
Urbanista Copenhagen i London
Jabra Sport Coach
Allocacoc AudioCube Portable
Tenda A301 Wireless N300 Universal Range Extender
Adata A10050QC Power Bank
Netgear Powerline 500
TP-Link Archer C60

Osnovno:
SATA3 SSD, 2,5 inča
Ostalo:
NAND fleš (MLC), Jmicron JMF608 kontroler (ili neki drugi), visina 7 mm, masa 40 g
Proizvođač:
KingDian
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera