TEST DRIVE<>
022017<><>

Netgear ReadyNAS RN526X

U službi brojnih

Mali ili srednje veliki računarski sistemi pribegavaju upotrebi NAS (Network Attached Storage) uređaja u situacijama kada je potrebno da velika količina podataka bude dostupna sa desetina ili stotina računara u lokalnoj mreži, a da pri tome svi uživaju u zadovoljavajućoj brzini transfera podataka, kao i da bi kompletni podaci bili u svakom pogledu bezbedni. Netgear svoj model ReadyNAS RN526X reklamira kao uređaj koji može da opsluži 20 do 80 korisnika, a kapacitet uređaja omogućava maksimalnih 60 terabajta prostora za podatke.

Fizički je RN526X izveden kao malo kućište, približno polovine visine običnog desktop kućišta, sa naglaskom na lakom pristupu hard-diskovima na prednjoj stranici. Iza srebrnog poklopca krije se šest fioka za hard-diskove koje se otvaraju veoma lako, bez alata, povlačenjem male poluge. Naravno, to se može uraditi i „na živo”, dok NAS radi (hot swap opcija).

ReadyNAS RN526X je zapravo mali server koji, pored diskova, sadrži ploču, procesor, memoriju i sve potrebne kontrolere za periferije. Napredni RAID sistem vezivanja hard-diskova u svim kombinacijama se podrazumeva. Konkretan model je dostupan sa, ili bez diskova, a konkretnu konfiguraciju možete da vidite u info boksu. Za povezivanje sa ostatkom mreže ovaj NAS koristi dva porta od čak deset gigabita, pa treba voditi računa da takvu brzinu protoka omogućava i infrastruktura, odnosno neki veliki svič, preko kojeg će korisnici da mu pristupaju. Od ostalih priključaka, tu je eSATA za spoljne memorijske uređaja, kao i tri USB 3.0 porta, od kojih je jedan, zgodno, izveden sa prednje strane. Uređaj se hladi jednim ventilatorom od 120 miliimetara.

Ono što ovakav serverčić čini NAS uređajem jeste specifičan operativni sistem, koji se u slučaju Netgear uređaja naziva ReadyNAS OS. Pristupa mu se iz browsera, bilo odakle u mreži ili bilo odakle u ovom povezanom Svetu. Na prednjem panelu uređaja nalazi se ekrančić koji može da prikaže par desetina znakova podataka, što je dovoljno da vas NAS obavesti čime je u tom trenutku zaokupljen. To će administratori umeti da cene pri postavljanju uređaja ili kasnijem dodavanju i oduzimanju diskova ili pri većim promenama konfiguracije.

Softver je ono što jedan NAS čini prosečnim ili izvrsnim, a ovaj model ima toliko opcija i mogućnosti da to ne možemo ni da nabrojimo. Dodavanje (i oduzimanje) diskova je neverovatno lako, uz njihovo particionisanje ili povezivanje u veće logičke celine. Takođe se podrazumevaju podešavanja kontrole pristupa, odnosno određivanje šta, koliko i kada svaki od korisnika može da radi i kojim folderima, particijama i diskovima može ili ne može da pristupi. Među najvažnijim opcijama je svakako pravljenje rezervnih kopija podataka (backup), a to je moguće raditi automatski, na zahtev, u slučaju nekog događaja na uređaju i slično. NAS može da se podesi da pamti „slike” podataka (snapshot) za svaki željeni trenutak, pa da se, zatim, podacima pristupa u takvom stanju, kakvo je bilo u tom trenutku. Moguća je ručna ili automatska sinhronizacija podataka sa, recimo, nekim PC-jem u mreži, tako da je u svakom trenutku sadržaj nekog foldera, na primer, jednak i na PC-ju i na NAS-u.

Za bezbednost podataka na permanentoj bazi zadužena je antivirusna provera, kao i automatska enkripcija podataka, a sve to u realnom vremenu. ReadyNAS OS je spreman za virtuelizaciju, integraciju sa cloud servisima, povezivanje sa web storage servisima, itd. Ako nešto nije dostupno u samom OS-u, na raspolaganju su softverski dodaci za specifične namene.

NAS je svakako specifičan uređaj, ali konkretan model treba odabrati na osnovu potreba korisnika mreže u kojoj će on biti postavljen. Konkretno, ReadyNAS RN526x iz Netgeara izabraće administratori nešto veće korporativne mreže, jer, i po brzini komunikacije i po maksimalnom skladišnom prostoru zadovoljava poprilične apetite.

Tihomir STANČEVIĆ

 
Intel Core i5-7600K i Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8 GB
Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise DL380 Gen9
Netgear ReadyNAS RN526X
Šta mislite o ovom tekstu?
KingDian S180 60GB SSD
Samsung Gear 360
Allocacoc PowerCube Extended USB
Urbanista Copenhagen i London
Jabra Sport Coach
Allocacoc AudioCube Portable
Tenda A301 Wireless N300 Universal Range Extender
Adata A10050QC Power Bank
Netgear Powerline 500
TP-Link Archer C60

Procesor:
Intel D1508 Dual Core 2,2 GHz Server Processor
Memorija:
4 GB DDR4 (maks. 64 GB)
Prostor za diskove:
6 komada, 2,5/3,5 inča, hot swap
Kapacitet diskova:

6 × 10 TB (+ 5 × 10 TB u dodatnom kućištu)
Priključci:
2 × 10 Gbit/s 10GBase-T, eSATA, 3 × USB 3.0 (1 napred, 2 pozadi)
Ostalo:
dvoredni displej na prednjoj stranici
Napajanje i hlađenje:
200 W, ventilator 120 mm
Dimenzije i masa:
287 × 192 × 259 mm, 7,97 kg (bez diskova)
Softver:
ReadyNAS OS 6.5
Proizvođač:
Netgear
Kontakt:
Tehno dućan
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera