TEST DRIVE<>
022017<><>

Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise DL380 Gen9

Spremni za budućnost

Svaki računar može da posluži kao hardverska osnova za server, o čemu smo do detalja već pisali (SK 3/2015). Međutim, potrebe poslovnog okruženja i institucija za velikim bazama podataka i paralelnim poslovima kojima može da pristupi više ljudi, pospešile su razvoj specijalističkog hardvera namenjenog serverima. Takođe, potreba klijenata za višegodišnjim radom 24/7 postavila je nove zahteve po pitanju pouzdanosti, mogućnosti proširenja i podrške. Zato se takav, specijalistički hardver (i eventualna podrška od strane proizvođača ili prodavaca) prilagođava potrebama individualne kupovine, i hardverski i softverski.

U redakciji su se obrele dve mašine koje predstavljaju primerke serije serverskih računara kompanija Fujitsu i HP Enterprise, Rack 2U formata, za ugradnju u ormane. Oni predstavljaju modernu osnovu za server široke primene, koji lako može da bude upgradeovan u budućnosti. Zato nije bilo potrebe da sprovedemo potpuni test konkretnih konfiguracija, već je ovaj tekst pregled mogućnosti platforme i proširenja.

Oba modela su Rack 2U formata, s tim što je Fujitsu duži (dublji). U njima je ploča za dva procesora Intel E5 Xeon-2600 V4 porodice (HP podržava i V3 procesore). Naravno, u zavisnosti od potrebe korisnika, računar može da se konfiguriše sa jednim ili dva procesora sa potrebnim brojem jezgara (od četiri do dvadeset dva) za najefikasnije obavljanje posla. Oba modela raspolažu sa 24 DIMM slota, koja podržavaju kapacitet od neverovatna tri terabajta ECC DDR4 memorije, pa su i sa tog stanovišta future proof.

Prednji deo je takođe modularan, namenjen smeštaju uređaja za skladištenje podataka. Moguća je ugradnja maksimalno dvadeset četiri SFF (Small Form Factor) ili duplo manje LFF (Large Form Factor) uređaja. Postoji i mogućnost dodavanja kaveza za još dva (HPE) ili četiri (Fujitsu) SFF uređaja sa zadnje strane, u slučaju da su dvadeset četiri, iz nekog razloga, nedovoljna, ili je računar konfigurisan drugačije, sa optičkim drajvom ili nekim drugim uređajem koji zauzima deo prednje maske. U zavisnosti od potrebe i konfiguracije skladišnog prostora, računari mogu da se opreme plejadom 12 GB/s SAS RAID kontrolera. HP u osnovnoj konfiguraciji ima Dynamic Smart Array B140i, Smart Array 440ar ili Smart Array P840, u zavisnosti od konfiguracije. Prisutan je poseban LAN port za daljinsko upravljanje serverom bez podizanja sistema, kao i interni USB konektori, mikro SD slot i SATA portovi za optički i SATA DOM „drajv”, putem kojih je moguće podići sistem ili virtuelnu mašinu. Računari mogu da se opreme četvoroportnim LAN 1 GB/s ili 10 GB/s kontrolerima. HP je konfigurisan za kupca sa NIC-om i portovima na samoj ploči, dok je Fujitsu opremljen DynamicLOM kontrolerom na koji mogu da se povežu karticama uz pomoć konektora različitih standarda i brzina. Na raspolaganju su dva ili četiri gigabitna ili dva desetogigabitna porta. Dodatna proširenja konfiguracije moguća su upotrebom PCI Express kartica. Slotovi su, pre svega, namenjeni za dodatne i brže SAS RAID kontrolere, ali potrebe korisnika definišu proširenja, te je moguća ugradnja kontrolera za optičku mrežu ili čak GPU, ili GPGPU karti (Nvidia Tesla i slično).

Ovi serveri dizajnirani su za što efikasniji rad i opremljeni su radudantnim napajanjem (opcija) visoke efikasnosti (80+ Platinum ili Titanijum). Jedna od karakteristika je i lako održavanje, zamena i provera delova moguća je bez upotrebe alata. Diskovi, ventilatori i napajanja mogu da se izvade, očiste ili zamene u toku rada. Pristup svim komponentama je olakšan, a Fujitsu čak ima i jasno označenu „mapu” ploče sa indeksom kvarova, rasporedom komponenata i konfiguracijom memorije. Serveri se takođe postavljaju na šine, radi lakše manipulacije, a u opcionu opremu spadaju i cable management nosači koji se postavljaju na orman u kom se server nalazi.

Format, moderna osnova sa jednim ili dva Xeon procesora poslednje generacije i fleksibilnost za nadogradnju sadašnjom i budućom tehnologijom, obezbeđuju serverima Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise Proliant DL380 Gen9 višegodišnju upotrebu, a njihovim korisnicima sigurnost da će im se investicija isplatiti. Od jednostavne baze podataka koja će vremenom rasti, do preduzeća u razvoju koja mogu da dožive nagli rast, ovi računari mogu da budu osnova produktivnosti, i čak da u toku radnog veka potpuno promene namenu u skladu sa promenom potreba firme.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Intel Core i5-7600K i Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8 GB
Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise DL380 Gen9
Šta mislite o ovom tekstu?
Netgear ReadyNAS RN526X
KingDian S180 60GB SSD
Samsung Gear 360
Allocacoc PowerCube Extended USB
Urbanista Copenhagen i London
Jabra Sport Coach
Allocacoc AudioCube Portable
Tenda A301 Wireless N300 Universal Range Extender
Adata A10050QC Power Bank
Netgear Powerline 500
TP-Link Archer C60

Fujitsu Primergy RX M2
Osnovno:
1-2 × Intel Xeon E5 2600 V4, 3 TB DDR4 ECC RAM, do 24 (+4) SFF uređaja za skladištenje podataka
Ostalo:
Form Factor Rack 2U, 3 × Low Profile PCI-Express 8X, 3 × Low Profile PCI-Express 16X, Intel C612 1 × SATA for ODD, hot-plug power supply (jedno ili dva), Integrated Remote Management Controller (iRMC S4, 256 MB, sa grafičkim kontrolerom) IPMI 2.0 compatible
Proizvođač:
Fujitsu
Kontakt.:
KimTec

HP Enterprise Proliant DL380 Gen9
Osnovno:
1-2 × Intel Xeon E5 2600 V3 ili V4, 3 TB DDR4 ECC RAM, do 24 (+4) SFF uređaja za skladištenje podataka
Ostalo:
Form Factor Rack 2U, 2 × double wide GPU riser slota (drugi funkcioniše samo ako su ugrađena oba procesora), 4 xSATA, 1Gb 331i Ethernet Adapter 4 Ports per controller i/ili opcioni LOM, Dznamic Smart Array B140i ili Smart Array P440ar ili Smart Array P840 Storage controller, iLO Management
Proizvođač:
HP Enterprise
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera