INTERNET<>
022017<><>

WWW vodič

Dongle Daddy

Imate dva uređaja, a ne znate kako da ih povežete? Ne brinite, Dongle Daddy stiže u pomoć da vam kroz seriju jednostavnih pitanja pomogne da nađete kabl ili adapter koji vam je neophodan za povezivanje datih uređaja. Prvo birate koje uređaje povezujete: kompjuter, tablet, mobilni telefon, TV, eReader, printer ili skener, ekran ili projektor i, na kraju, električnu mrežu. Sledi serija slika kojom utvrđujete kojim portovima raspolažu vaši uređaji i, na kraju, link ka prodavnici gde možete da nađete odgovarajući adapter.

www.dongledaddy.com

Preporuči knjigu

Izreka kaže da o knjizi ne treba suditi po koricama, ipak, mnogi od nas to rade. Da li ste osoba kojoj je bitniji sadržaj ili je dovoljno da vidite lepu sliku na naslovnici da vas zainteresuje šta se krije iza nje? Sajt Recommend me a book (preporuči mi knjigu) pomoći će vam u oba slučaja. Možete da pročitate prvih nekoliko strana knjige bez otkrivanja naslova ili pisca, a možete i da listate kroz galeriju korica knjiga, pa ako vam se neka dopadne da pogledate kakav je sadržaj. Tu je i link ka odgovarajućoj knjizi na Amazonu.

www.recommendmeabook.com

Zimski saveti

Ove zime, na zvanični sajt britanskog Met Officea dodati su dobri saveti za ponašanje u zimskim uslovima, bilo da se radi o ekstremnoj hladnoći ili snegu. Neki od saveta su veoma zdravorazumski, ali veliki broj njih je prilično koristan. Tu su pre svega saveti o čuvanju zdravlja kada je hladno, zaštiti vozila, kuće i okućnice tokom snežnog i hladnog vremena. Najpribližniju domaću verziju ovakvih saveta naći ćete na sajtu goo.gl/1cZMEA. U pitanju je porodični priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama.

goo.gl/yFhiwm

Pic4Carto

Google Street View nije jedini (a ponekad ni najbolji) način da vidite sliku neke lokacije. Sa ovom idejom nastao je Pic4Carto, servis za pretraživanje fotografija koje su napravili amaterski fotografi i postavili ih na servise Mapillary, Flickr ili Wikimedia. Dovoljno je da na interaktivnoj mapi sveta zumirate do mesta koje želite da vidite. Kada izaberete željeni segment mape, dobijate galeriju slika, kao i mini-mapu sa prikazom gde su tačno stajali fotografi i u kom pravcu su bili usmereni prilikom snimanja slika.

goo.gl/AIfLch

AI Experiments

Termini veštačka inteligencija ili mašinsko učenje mogu da zvuče čudno, apstraktno ili odbojno. Kako bi približili ove koncepte širem krugu ljudi, u kompaniji Google su pokrenuli specijalnu grupu Chrome ekperimenata koji se bave veštačkom inteligencijom, ili je koriste u nekom obliku. Sajt trenutno sadrži desetak eksperimenata koji, sem kratke video demonstracije svakog projekta, nude i kompletan kod na kom je eksperiment zasnovan. Većina projekata je ekstremno zabavna, pogotovo kada kombinuju slike i zvukove na inovativan način.

aiexperiments.withgoogle.com

Quick Draw

Igrajući se Googleovim AI eksperimentima, naišli smo na jedan koji nam je oduzeo previše vremena, ali jednostavno nismo mogli da prestanemo. Quick Draw od vas traži da nacrtate nešto jednostavno za dvadeset sekundi, sa ciljem da sistem prepozna to što crtate pre nego što istekne vreme. Nakon šest crteža sistem vam daje pregled uspešnosti i nudi da odigrate još jednu rundu. Tehnički gledano, igrate Pictionary sa kompjuterom, uz otežavajuću okolnost što crtate mišem u programu lošijem od Painta. Ipak, osmeh ne silazi sa lica.

quickdraw.withgoogle.com

Loch Ness

Ako ste čuli za Loh Nes to je verovatno zahvaljujući legendama o vodenom čudovištu zvanom Nesi. Zbog tih legendi i glasina velika pažnja posvećena je izučavanju i mapiranju jezera. Na ovom sajtu naći ćete osnovne podatke o četiri najpoznatija britanska jezera kao i 3D modele njihovih korita. Ona se, naravno, sva nalaze u Škotskoj. To su Loh Leven, jezero koje je najviše izučavano, zatim Loh Lamond, jezero sa najvećom površinom i Loh Morar, najdublje jezero u Škotskoj. Na kraju, tu je slavni Loh Nes, sa najvećom zapreminom korita.

goo.gl/cZ3nQQ

Radio bašta

Bez obzira na to da li vam se jednostavno sluša radio preko neta ili se spremate na muzičku ekskurziju po celom svetu, obavezno posetite Radio Garden. Ovaj sat stavlja vas pred interaktivni 3D globus na koji su zelenim tačkama predstavljene lokacije svih radio strimova dostupnih u datom trenutku. Vi možete da istražujete globus i slušate radio program od Kamčatke do Tasmanije, od Ognjene zemlje do Islanda (i zaprepastite se gde sve puštaju Coldplay). Dodatan interesantan sadržaj čine istorijski snimci radio emisija i džinglova iz celog sveta.

radio.garden

Din Martin

Din Martin je bio jedan od najvećih zabavljača druge polovine prošlog veka – pevač, glumac i komičar. Zahvaljujući bestseler ploči „The Dean Martin Christmas Album”, objavljenoj pre više od pola veka, njegov glas je postao sastavni deo novogodišnjih praznika, čak i nakon što je preminuo pre više od dve decenije. Ove jeseni osvežena je zvanična veb prezentacija posvećena Dinu Martinu, sa svim obaveznim komponentama sajta o poznatim istorijskim ličnostima kao što su zvanična biografija i galerija, kao i audio i video snimci njegovih izvedbi.

www.deanmartin.com

Dragan KOSOVAC

 
.rs
Bezbednost i zaštita dece na internetu
Javno mnjenje na internetu
Javno mnjenje (SAD) na internetu
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera