INTERNET<>
022017<><>

Javno mnjenje (SAD) na internetu

Fact Checkers

Ko proverava proveravače činjenica?

U prošlom broju govorili smo o press/PR izbegavanju Fejsbukovog vlasnika Marka Zakerberga da odgovori na pitanja u vezi sa fenomenom lažnih vesti i ulogom Fejsbuka u njihovoj diseminaciji. Ovom prilikom bismo hteli da privedemo priču kraju, iako je vrlo verovatno da se ovom pitanju kraj neće skoro nazreti.

Zakerberg je, kao što smo pomenuli, nakon izborne pobede Donalda Trampa, izjavio da će Fejsbuk raditi na suzbijanju lažnih vesti sarađujući sa medijskim partnerima. Po svemu sudeći, „strategija suzbijanja” je sve bliže realizaciji.

Novi mehanizmi

Fejsbuk će novim merama omogućiti korisnicima da lakše prijave lažne vesti, pratiće koliko se često dele vesti sa određenih sajtova i na osnovu toga proračunavati koliko su te vesti verodostojne. Vršiće se analize sajtova kako bi, u skladu sa svojim uslovima korišćenja, izbacili sajtove koji pokušavaju da na prevaru zarade. Klasičan modus operandi fake news scammers se javlja ukoliko neko napravi sajt koji zvuči legitimno, objavi priču i ostavi link ka sajtu koji je pun reklama.

Poslednja i najvažnija novina je uključivanje medijskih partnera koji će proveravati činjenice i obeležavati lažne vesti žigom: disputed by third party fact checkers. Označenim vestima će biti onemogućena promocija i biće im znatno snižen rang u korisničkom feedu.

Fact Checkeri

Ipak, stručnjaci koji proveravaju činjenice ukazuju na kolosalni nedostatak, jer žig komotno može da se preimenuje u disputed by Democratic Party fact checkers. Rejting kompanije je kompromitovan sakupljanjem dream team fact checkera koji čine ABC News, the Associated Press, Factcheck.org, PolitiFact, Snopes i The Washington Post Fact Checker.

Izlišno je pominjati neverovatne razmere liberalne propagande koja se provlači kroz pisanja WaPo-a. Što se ABC-a tiče, ankete su pokazale da je većina zaposlenih u firmi i njihovih gledalaca liberalno orijentisana, pa nas ne čudi naklonost prema Demokratama. Liberalno orijentisani i neutralni mediji često su napominjali da je PolitiFact nekonzistentan prilikom ocenjivanja izjava predsedničkih kandidata u korist kandidata Demokratske partije. I Snopes i Factcheck pristrasno obeležavaju vesti. AP se, takođe, često nalazio na udaru konzervativaca, što potvrđuje i pokušaj sabotiranja kampanje Mita Romnija.

Brojnim istraživanjima, nedavno i Pew Researcha, dolazi se do zaključka da konzervativci veruju samo Foxu i Wall Street Journalu, od takozvanih mainstream medija, te njihova uzdržanost bode oči. Ove etablirane, ugledne i moćne medijske kuće mogle su da daju privid nepristrasnosti cele operacije.

Na sve to, Fejsbuk je imenovao Kembel Braun, bivšu voditeljku NBC-a i CNN-a, upravnicom poslova partnerstava u vestima, iako je nedavno bila veoma glasna u svojoj opoziciji novom američkom predsedniku, obasipajući ga uvredama, što njegovim pristalicama sigurno neće uliti poverenje u novi projekat Fejsbuka.

Treba napomenuti da su svi pomenuti partneri članovi International Fact-Checking Networka, po čijim postulatima planiraju da rade. IFCN je organizacija koju finansiraju, između ostalog, i Open Society Foundations (a znamo kako konzervativci reaguju na pomen Soroša) i National Endowment for Democracy. NED je krajnje netransparentna i često kritikovana organizacija, koju su osnovali intervencionistički nastrojeni pripadnici vašingtonske elite. Oni su odlučili da naprave organizaciju koja će od CIA-e preuzeti širenje demokratije, što je finansirano iz džepova US poreskih platiša. NED se uglavnom bavi izvozom raznoraznih „proleća”, koloritnih revolucija i ostalih eufemizama za rušenje svakog ko im deluje kao nepodoban.

Neuspeh u najavi

Pošto smo se upoznali sa partnerima, jasno nam je da način na koji budu obavljali svoj deo posla neće biti bitan. Konzervativci mogu da odluče da ignorišu ili sabotiraju fact checkere. Oznaka disputed je relativno benigna, te će je konzervativni mediji nositi kao medalju, jer njihova publika smatra da vest koju WaPo ili ABC obeleže kao laž, mora biti istinita.

Ako Fejsbuk bude agresivno izbacivao vesti iz feeda i uklanjao legitimne sajtove, konzervativci će napustiti Fejsbuk, što će drastično uticati na javno mnjenje, koje je već sad podeljeno. Naravno, krivica će ležati prvenstveno na liberalnoj strani, koja je, zaslepljena ideologijom postala rigidna, kao i na Fejsbuku, koji liberalima konstantno podilazi.

Najgore od svega je što sistem ne može da bude efikasan. Navedeni fact check timovi trenutno rangiraju informacije na skali, pa će im žigosanje nečeg kao lažne vesti predstavljati problem. Urednik Politifacta je rekao da će oni obeležavati samo apsolutne laži, ali će i to biti podložno sporu. Pritom će pojedinci zasigurno pokrenuti igru „flaguj-sve-što-ti-se-ne-sviđa”, što će dodatno opteretiti sistem. Prevaranti će se brzo prilagoditi, menjati sajtove, izmišljati druge vesti i inventivnije pristupe. Pri tom, ova rogobatna organizacija neće moći da parira, pa će lažnih vesti i dalje biti na pretek diljem Fejsbuka.

Za kraj

Borba protiv lažnih vesti je skoro nemoguć zadatak koji je Fejsbuk sebi bespotrebno zadao, kako bi umirio liberalne elite i neelitne liberale, koji čine većinu korisnika ove društvene mreže. Posao je dodatno otežan time što nema partnera kao što su medijske kuće ili akademske organizacije sa konzervativnom reputacijom, što u velikoj meri diskredituje čitav proces u očima konzervativaca. Sam sistem ima potencijala da se pokaže kao ekstremno loš, nezgrapan i potpuno neadekvatan da se izbori sa problemom.

Srđan BRDAR

 
.rs
Bezbednost i zaštita dece na internetu
Javno mnjenje na internetu
Javno mnjenje (SAD) na internetu
Šta mislite o ovom tekstu?
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera