TEST JOY<>
022017<><>

Benq Zowie FK, ZA, EC, G-SR, P-SR, TF-X, P TF-X, Camade

Pleased to meet you

Zowie is my name, professional eSports is the nature of my game.

Proizvođača periferija namenjenih igračima danas ima možda previše i, malo-malo, pa iznikne neki novi. Retki među njima, već u svom nastajanju imaju bazu u svojoj ciljnoj grupi. Jedan od takvih proizvođača je Zowie, nastao 2008. iz želje grupice „veterana” da prave alatke kakve su sami želeli da koriste. Iako ovakvu floskulu možemo da čujemo u reklamnoj brošuri svakog proizvođača, Zowie je svoju reputaciju zaslužio i u međuvremenu galvanizovao. Nastojanjem da održe kvalitet i podršku kupcima, kao i jednostavnost svojih proizvoda bez nepotrebnih „igračkih” dodataka, brzo su se izlaktali među velike, a i naziv je upečatljiv. Kad smo već kod naziva, isprva zvuči pomalo neozbiljno, ali je brat Google pomogao da odgonetnemo suštinu. Dakle Zowie znači izraz iznenađenja, zaprepašćenja i divljenja. Rekli bismo, dobro im stoji. Osim pasioniranih igrača, ovaj „mali” proizvođač uspeo je da privuče pažnju jednog većeg. Naime, 2015. godine BenQ je kupio Zowie. Kako je sam BenQ ime koje se poslednjih godina više vezuje za eSports scenu, ovo je bio logičan potez. Na sreću, u ovoj kompaniji razmišljaju dalekosežno i Zowie će (bar za sada) zadržati autonomiju i nastaviti da se razvija, potpomognut kapitalom i distributivnom mrežom BenQa. Ponuda periferija i dodatne opreme doživela je retuš, a zahvaljujući činjenici da odnedavno Zowie proizvode možete da nabavite i na našem tržištu, imali smo priliku da pročešljamo proizvode koji čine praktično celu ponudu.

Zowie ima veoma jednostavnu i jasno segmentiranu ponudu. Nude tri različita modela miša u različitim veličinama . Slično je i sa podlogama. U ponudi su dve podloge različite veličine. Na kraju, tu je i držač za kabl (bungee). Počećemo od osnovnog izvora zarade kompanije i uređaja bez kog interakcija PC računara i čoveka još uvek ne može da se zamisli.

Od početka delovanja Zowiea na tržištu, inspiracija za njihove miševe je nekada premium kancelarijski miš, a od pojave Counter Strikea-Microsoft IntelliMouse, „Bog-otac” igračkih miševa. Činjenica da je ljudska šaka praktično ista od kada smo se spustili sa drveta, nekako je promakla proizvođačima miševa, i deluje kao da se utrkuju ko će da smisli bizarniji oblik. Microsoft je „postigao fenomenalne rezultate sa tim svojim IntelliMouse modelom, a armija njegovih klonova raznih proizvođača i dalje zadovoljava potrebe velikog broja korisnika. Naravno, ljudi nemaju „identične” šake i preferiraju određeni način držanja predmeta, ali udoban oblik može da se blago dotera i podesi, i otuda široka ponuda naizgled istih modela.

FK je simetričan miš koji je relativno nizak i prilagođan, kako claw, tako i palm gripu. Ovaj model je raspoloživ u tri veličine: Medium, Large i Extra Large (FK2, FK1 i FK1+). Model ZA predstavlja nadgradnju pomenutog modela sa izdignutim „leđima”, i po obliku je između FK i poslednjeg modela u ponudi. I ovaj model možete da nabavite u tri veličine, s tom razlikom što ZA postoji kao Small, Medium i Large (ZA13, ZA12 i ZA11). Poslednji, doduše samo po redu, ne po kvalitetu ili performansama, jeste EC. Ovaj miš je namenjen isključivo desnorukim korisnicima i raspoloživ je samo u dve veličine, srednjoj i većoj (EC2-A i EC1-A).

Odmah ćemo da napomenemo da su po našem mišljenju svi testirani miševi upotrebljivi za sve popularne načine korišćenja, ali je ponuda dovoljno šarolika da svako može da pronađe model po meri. Zowie miševi su lagani, masa se kreće između osamdeset grama za „mali” ZA13, do devedeset sedam grama, koliko teži EC-1A. Tegići su još jedna nepotrebna stvar koja može da pokvari balans, ili da se pokvari (polomite ladicu za tegiće ili ih izgubite). Ako se ne slažete sa ovim i smatrate da su tegići neophodni, tržište ima dovoljno drugih modela.

Minimalizam je sveprisutan. Miševi su crni (uvek ima specijalnih klanovskih varijanti), izrađeni od mat plastike, doduše različite teksture na bočnim stranama i na gornjoj strani. Uniformnost razbija samo crveni logo proizvođača u dnu gornje strane, koji šaka ionako prekriva. Čak je i „veliki brat” BenQ diskretno inkorporiran, u vidu urezanog naziva brenda sa strane miša, ispod levog tastera. Samo EC modeli vizuelno iskaču skrol točkićem koji menja boju u zavisnosti od izabrane vrednosti senzora.

Zowie se od (većine) konkurencije razlikuje po potpunoj plug-and-play funkcionalnosti. Ovo znači da su sva podešavanja nalaze u internoj memoriji i da nema potrebe za instalacijom drajvera, tj. drajver uopšte ne postoji. Na poleđini miša nalazi se taster kojim menjate vrednost rezolucije senzora na kojoj ostajete do sledećeg „prevrtanja”, što znači da ste zaključani na jednu vrednost. Maksimalna rezolucija takođe ne prati trendove, već je zaključana na „realne” vrednosti. Na raspolaganju su vam vrednosti od 400, 800, 1600 i 3200 tačaka po inču. Ovo neće obradovati korisnike naviknute na veću rezoluciju, koju „guraju” moderni miševi, ali će biti sasvim dovoljne većini, naročito FPS igrača.

Novi miševi koriste Avago 3310, kojeg prati reputacija da je najbolji senzor na tržištu. Zowie je takođe poznat po tweakovanju miševa posebnim sočivom i minimalnoj visini na kojoj senzor prestaje da prati podlogu. Podešavanje visine na kojoj miš prestaje da prati (lift-off distance) je neuobičajeno, ali nije komplikovano. Za veoma nisku visinu reagovanja treba držati tastere „4” i „2” dok uključujete miš, za srednju „4” i „1”, a za najvišu sva tri gorepomenuta tastera. Na simetričnim modelima sa dva para dodatnih tastera, kombinacijom dva od tri osnovna tastera birate kojoj se ruci miš prilagođava. Držanjem drugog i trećeg tastera birate levu grupu, za desnoruke, a držanjem prvog i trećeg, birate suprotnu stranu. Neki bi rekli da se sve ovo mnogo lakše i intuitivnije podešava u drajveru (i u neku ruku deluje kao ritual inicijacije), ali ovakva postavka omogućava Zowie miševima da ostanu plug-and-play, a da pri tom ipak postoji mogućnost podešavanja. Kako nema drajvera, dodatnim tasterima se alternativne funkcije dodeljuju u samoj igri. To je ponovo rešenje koje nije za svakoga, ali ne umanjuje (mnogo) funkcionalnost samog uređaja.

Stope su velike i kvalitetne, olakšavaju „klizanje” miša po podlozi i lako su izmenjive. Kako se uz svakog miša dobija još jedan par, stope će verovatno trajati duže od samog miša. Koliko se ovaj proizvođač trudi, govori i podatak da je, nakon prijava da se kod određenog broja miševa pojavljuje nasumični dvoklik, što se vezuje za Omron prekidače, Zowie povukao miševe, ponudio zamenu kupcima i u nove verzije ponovo počeo da ugrađuje Huano prekidače. Možemo doveka da raspredamo priču o tome da li je problem zaista sveprisutan, ili se pojavljuje samo na ograničenom broju miševa. Takođe, veruje se da su Huano prekidači lošijeg kvaliteta i da je taj potez zapravo samo ušteda. Bilo kako bilo, Zowie je promenio prekidače i rešili su da ostanu uz Huano, sa tvrdnjom da su u pitanju pouzdaniji prekidači i spremni su da stoje iza toga. Vama kao potencijalnom kupcu, to samo znači da imate garanciju.

Nemamo ozbiljne zamerke na ove miševe, ali moramo da pomenemo šta nam se nije dopalo. Materijal kojim je obložena gornja stranica spada u one „upijače otisaka” koji nam smetaju i kod konkurencije. Takođe, kabl na testiranim modelima bio je uštinut vezicom, izolacija nije oštećena, ali kvari inače odličan utisak.

A kako se Zowie miševi ponašaju u radu? Mi ne možemo da se požalimo. Autor teksta preferira lakše miševe, a na stolu mu godinama društvo pravi Razerov Death Adder, koji je po obliku i gabaritima veoma sličan EC seriji (sa sve svetlećim skrolom). Miševi deluju kvalitetno, koliko miševi danas mogu da deluju kvalitetno. Upotrebljeni materijali i njihova završna obrada su na visokom nivou. Šaka se u početku malo znoji, ali se čini da se s vremenom „naviknete” na materijal, pa je znojenje minimalno, ili neprimetno. Kakvi god da su Huano prekidači, klik je jasan i precizan. Osećaj jeste malo drugačiji i potreban je kratak period navikavanja. Zowie miševi imaju specifičan skrol koji je nekako lakši i ležerniji, naročito na EC modelima, čiji skrol iz prve deluje nekako „kilavo”, ali ćete se posle nekog vremena sroditi sa njim i naučiti njegov hod. Simetrični modeli imaju nešto agilniji skrol, a točkić je uz to spušten u skladu sa oblikom. Ovo je još jedna stvar koja deli potencijalne korisnike. Što se tiče „pucaljke”, senzor je precizan, a vrednosti rezolucije su upotrebljive za bilo koju igru i za većinu korisnika. Ono što nam se dopalo jeste to da su nam miševi već posle nekoliko dana delovali „domaće” u rukama, jer je pomenuti period navikavanja kratak.

Miš je samo jedan deo igračkog radnog okruženja. Podloga sa kojom pravi kontakt koji se preslikava na pokrete na ekranu, jednako je bitna. Zowie trenutno u ponudi ima dve vrste podloga koje su, slično miševima, raspoložive u različitim veličinama. SR su platnene podloge, i sa tim bismo mogli da završimo, ali su u pitanju kvalitetne podloge, pa ćemo malo podrobnije da objasnimo. Mekana gumena osnova obezbeđuje siguran oslonac i ne dozvoljava podlozi da „pobegne”, a ivice su opšivene što, osim što produžava radni vek podloge jer nema habanja, predstavlja jasnu „granicu” podloge koja se oseća pod rukom u odnosu na samu površinu. Platno ostavlja utisak da će trajati godinama, što na žalost nismo bili u mogućnosti da proverimo. Frikcija je odlična za platnenu podlogu, a senzor miša nije imao nikakvih problema sa teksturom. U ponudi su manja i veća verzija podloge (G-SR, P-SR) debljine tri i po milimetra, kao i specijalne kolor serije veće podloge od kojih je jedna narasla na pet milimetara.

TF-X serija je nešto zanimljivija, jer su u pitanju podloge koje se nalaze negde između platnene i čvrste podloge. Dakle, barem u teoriji, mogu da ih koriste igrači naviknuti na bilo koju podlogu. Vizuelno su veoma slične platnenim (dolaze urolane u kutiji), sa istom gumenom osnovom. Međutim, površina je jasno različita i prilagođena je brzini zbog sličnosti sa čvrstim podlogama. Sa druge strane, neće pojesti „mišje stope” tako brzo kao čvrsta. TF-X modeli (G TF-X, P TF-X) se razlikuju samo u veličini.

Za kraj smo ostavili Zowie Camade, držač za kabl miša (tzv. bungee), koji vam sasvim sigurno nije neophodan, ali može (i hoće) da vam olakša rad i igru za računarom. Ovakve „spravice” treba posmatrati iz specifičnog ugla. Da, skupe su, ova košta između četiri i pet hiljada dinara. Odluka „Nema teorije da platim toliko.”, i pitanje „Kako se ja toga nisam setio?”, trebalo bi da vas inspirišu da iskonstruišete nešto slično u kućnoj radinosti. Sa druge strane, želja (i misija) kompanije je podrška profesionalnom eSportu. Za ozbiljne turnire, Camade je veoma koristan, a u slučaju napetog meča može i da spasi igrača, pride je odlična reklama. Camade nije simpatično parče plastike koje se drži na vakum nožicama i koje će pre ili kasnije da popusti. Materijali su kvalitetni, a ivice zaobljene, pa neće biti habanja kabla. Osnova je otežana i ovaj tegić neće šetati po stolu dok se u žaru (izgubljene) borbe vraćate svojim neandertalskim korenima. Nosač kabla čvrsto drži, podesiv je po visini (čini se pod idealnim uglom) i savitljiv je, ali na federima, pa je istovremeno i čvrst. Da se vratimo na ugao posmatranja, Camade podseća na ulazak u galeriju „Sebastijan” (stariji se sećaju šta je to): sve je skupo, nije vam baš potrebno, ali je kvalitetno, vizuelno ubedljivo i korisno.

Zowie nije ni mlada ni nepoznata marka, ali jeste novina na našem tržištu. Cene odgovaraju srednjoj ponudi „jačih” proizvođača. Miševi koštaju oko sedamdeset evra. Cena podloga takođe je u rangu sa poznatom i priznatom konkurencijom, i kreće se između 3.500 i 6.000 dinara. Po našem mišljenju, cene su u skladu sa tržištem i kvalitetom. Kako se radi o proizvodima koji se reklamiraju kao eSports alatke, internet je prepun i hvalospeva i kritika. Kupovina Zowie periferije neće vas učiniti profesionalcem, niti wannabe profesionalcem, već zadovoljnim ili nezadovoljnim korisnikom. Da ne biste bili nezadovoljni korisnik, pomoći će vam samo lična proba i garancija. Bilo bi dobro da se u nekom većem tržnom centru nađe barem jedna mašina sa CS:GO, CoD i/ili Battelfield naslovima na kojoj će set periferija biti žrtvovan, kako bi potencijalni korisnici mogli da ih isprobaju pre kupovine.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Microsoft Xbox One S
Benq Zowie FK, ZA, EC, G-SR, P-SR, TF-X, P TF-X, Camade
Šta mislite o ovom tekstu?

 GAME TALK
Warcraft Adventures: Lord of the Clans
Kratka istorija roguelike igara

 JA, IGRAČ
U vazduhu se oseća promena

Zowie EC, FK, ZA
Tip:
miš
Senzor:
optički, maksimalna rezolucija 3200 tpi
Ostalo:
plug-and-play operacija bez drajvera, promena rezolucije tasterom na donjoj strani miša, podešavanje Lift Off distance i odziva kom-binacijom pritisnutih tastera pri uključiva-nju miša, USB veza

Zowie TF-X, SR
Tip:
podloga
Osnovno:
SR-platnena podloga, TF-X hibridna platneno-plastična podloga
Ostalo:
mekana gumena osnova koja sprečava pomeranje podloge, opšivene ivice

Zowie Camade
Tip:
držač za kabl
Ostalo:
otežana osnova, podesiva visina, elastični držač kabla
Proizvođač:
Zowie
Kontakt:
GameS
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera