LAKI PINGVINI<>
052016<><>

Terminix 0.57

Slaganje terminala

Emulatori terminala neizostavni su deo svake distribucije, početnici ga uglavnom zaobilaze u širokom luku, dok iskusniji korisnici znaju da cene njegove prednosti, najviše brzinu i funkcionalnost. Mi vam ovom prilikom predstavljamo jedan specifični emulator terminala koji ima tiling mogućnosti (slaganja prozora).

Na GitHub profilu projekta mogu se naći detaljniji podaci o samom programu, kao i uputstva za njegovu instalaciju. Navedeno je da su podržane i probane sledeće 64-bit distribucije: Arch Linux (primarna distribucija autora, paket se nalazi u AUR-u), Fedora 23 i Rawhide, CentOS i RHEL 7.2 i Ubuntu 16.04. Program zavisi od paketa GTK 3.14 i GTK VTE Widget 0.42, i ukoliko vaša distribucija zadovoljava sve uslove, i uz to je 64-bitna, možete skinuti izvorni kôd i instalirati Terminix.

Pri prvom pokretanju dobijamo prozor sa obaveštenjem da ova verzija ima bug koji vam može zasmetati, a link vas vodi na zvaničnu stranicu sa detaljnijim opisom i rešenjem problema, što je definitivno prizor koji se ne viđa često. Kreatori Terminixa su se vodili GNOME uputstvom kada je reč o dizajnu (HIG), tako da program koristi HeaderBar, a ne klasičnu dekoraciju vašeg menadžera prozora. Na sreću, za one kojima ovo smeta postoji rešenje, potrebno je u dconf editoru isključiti disable-csd opciju u putanji com -> gexperts -> Terminix. Ovde ima još nekih opcija vezanih za program, pa možete pogledati detaljnije ako vas zanima.

Pri vrhu prozora imamo četiri dugmeta, plus tri standardna iz HeaderBar. Klikom na prvo dugme dobijamo padajući meni sa opcijama za pregled prečica na tastaturi, pokretanje nove sesije, otvaranje novog prozora, ulazak u podešavanja i izlazak iz programa. U podešavanjima se između ostalih nalaze i opcije za promenu teme, izmenu i dodavanje novih korisničkih profila i izmenu prečica na tastaturi. Drugo dugme služi za pregled sesija, dok je treće prečica za otvaranje nove sesije. Poslednje dugme služi sa čuvanje i otvaranje postavki.

Rad započinjete sa jednim prozorom. Njega možete deliti po vertikali i horizontali, a novonastale prozore možete dalje deliti kako želite. Svaki od delova prozora je moguće posebno imenovati radi lakšeg snalaženja. Klikom na naziv prozora moguće je sačuvati terminal output, kao i pretražiti ga, što može biti vrlo korisno. Ceo ovaj prozor koji smo izdelili je jedna sesija. Dodavanjem nove krećemo od „čistog” prozora, dok je stara sesija i dalje tu, po potrebi se možemo prebaciti u nju klikom na dugme. Možete dodati sesija koliko želite, iako ne verujemo da ćete moći pohvatati više od njih par. Pored ovoga, bilo koji deo prozora možete mišem pomerati na drugo mesto, ili ga odvojiti i postaviti kao skroz novi prozor programa. Zanimljiva je opcija Synchronize input. Uključivanjem nje i odabirom željenih prozora, komanda koju kucate u jednom automatski se izvršava i u drugim obeleženim prozorima. Neke od mogućnosti koje navode u opisu programa a koje nismo probali su korišćenje različitih šema boja kao i providnost prozora.

Terminix je i dalje u beta verziji, što se može primetiti po nekim detaljima, ali verujemo da će uskoro i oni biti sređeni. Iako ne donosi ništa radikalno novo, u pitanju je zgodan program mnogobrojnih mogućnosti i dopadljivog dizajna, tako da od nas dobija preporuku.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Ubuntu za Windows
Anki 2.0.34
Terminix 0.57
Šta mislite o ovom tekstu?
Kraft 0.59
Primenjena elektronika

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
MPL v2.0
Veličina:
3,34 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
github .com /gnunn1 /terminix
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera