TEST RUN<>
022016<><>

Wise Care 365 3.95

Čisti, optimizuje, štiti...

Iako nije prvi čistač/program za optimizaciju koji se pojavio na tržištu, Piriformov CCleaner je šablon sa kojim se sva ostala ostvarenja u klasi upoređuju. Razlozi? Jednostavan, brz, prilagodljiv, širokog delokruga i u besplatnoj verziji više nego upotrebljiv. Wise Care, barem na papiru, dolazi sa sličnim preporukama, iako je njegova besplatna verzija (koju smo i testirali) znatno siromašnija od komercijalne za koju valja izdvojiti pedesetak „zelenih novčanica”.

Program se oslanja na moćnu checkup rutinu koja je sposobna da pronađe greške u registar bazi, pojuri Junk datoteke, detektuje bezbednosne propuste koji mogu da dovedu do odliva poverljivih podataka, ali i da pretrese istoriju korišćenja računara. Nakon obavljenog skeniranja sistema, Wise Care korisniku prezentuje rezultate rada i nudi mogućnost prebiranja po bazi uočenih nedostataka i ručno odabiranje itema koji će se izostaviti iz procesa „prečišćavanja”. Autori nisu težili krajnjoj detaljnosti u ovoj sekciji, pa tako možete da vidite (na primer) da ima „toliko i toliko” Junk datoteka nastalih radom operativnog sistema, ali ne možete da se upoznate sa njihovim lokacijama i nazivima. Isto to važi i za ostale stavke koje Wise Care nadgleda, što je u neku ruku dobro kada se u obzir uzme znanje i zainteresovanost prosečnih korisnika za čitavu tematiku. Valja napomenuti da je Wise Care Jusein Bolt među programima za čišćenje operativnog sistema i da skeniranje završava dok pljesnete dlanom o dlan. U našem slučaju cela akcija trajala je nešto duže od trke na 200 metara i na svetlost dana je donela neverovatnih 37.914 problema! Inače, kako bi korisnicima što upečatljivije približio stanje računara, program skenirane komponente „kreči” zelenom, žutom i crvenom bojom, ali daje i brojčani indeks „zdravlja” sistema.

Čišćenje sistema može da se obavlja i automatski, a korisniku je na raspolaganju nekoliko načina za „zakazivanje” datuma. Akcija može da se obavlja po logovanju na sistem, na nedeljnoj, dnevnoj ili mesečnoj bazi, odnosno u situacijama kada računar nije opterećen taskovima zadatim od strane korisnika. Čišćenje se može zakazati za tačno određeni datum, dan u nedelji i precizno definisano vreme, ali posao ne može da se obavi u silent režimu, u pozadini. To je rezervisano isključivo za komercijalnu verziju.

Ukoliko vam je potrebna veća kontrola i čišćenje sistema želite da obavite u određenim oblastima, u sekciji System Cleaner pronaći ćete segmentirane alatke za tu namenu. Odavde se, recimo, može „napasti” samo registar baza ili pojuriti Junk datoteke koje nastaju kao posledica rada određenih komponenata sistema, pa čak i razjuriti nepotrebni fajlovi koji su došli uz sam operativni sistem (desktop pozadine, zvučni semplovi, uputstva i tome slično). Dalje, iz sekcije System Tuneup adresiraju se stavke koje utiču na brzinu rada OS-a, a pohvalno je što se odavde može raditi i defragmentovanje hard-diskova i registar baze, deaktiviranje itema koji se podižu zajedno sa operativnim sistemom, optimizacija LAN okruženja i tako dalje. Konačno, Privacy Protector služi za trajno brisanje hard-diskova kako bi se onemogućio povraćaj izbrisanih podataka (na raspolaganju su četiri različita algoritma), tu je i Shredder pojedinačnih datoteka, baš kao i jednostavan generator lozinki. Šteta što je najzanimljivija stavka – Privacy Eraser, rezervisana za komercijalnu verziju, pošto služi za razračunavanje sa „dokazima” o istoriji korišćenja računara. Ona briše istoriju pregledanih slika i video-klipova, spisak posećenih internet adresa, datoteka koje ste nedavno otvarali...

Wise Care nudi daleko više mogućnosti nego što se to u prvi mah čini. Možete ga koristiti kao one click rešenje, ali i potpuno prilagodljiv alat koji će napasti tačno određene segmente sistema. Nažalost, komercijalna verzija ovog programa je papreno skupa, iako donosi pregršt korisnih dodataka.

Vladimir PISODOROV

 
BlueStacks 2
Soft4Boost Suite 3.1.3
MusicBee 2.5
WhySoSlow 0.95 Beta
Torch Browser 45.0
WordCreator 15.12
Wise Care 365 3.95
Šta mislite o ovom tekstu?
Screen2SWF 3.7
SUMo 4.2 i DUMo 2.3
RogueKiller 11
Freemake Audio Converter 1.1.7
Aliexpress Seller Check 1.8
Luxand Mirror Reality 2.0
Ditto Clipboard Manager 3.21
Topaz Clarity
Shareaholic 7.8
Move Aside Please
WindowGrid 1.2
Color Efex Pro 4

Tip:
sistemski alat
Potrebno:
Windows
Veličina:
6 MB, 26,1 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .wisecleaner .com /wise -care -365 .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera