TEST RUN<>
012016<><>

KMPlayer 4.0

Solidna četvorka

Projekat KMPlayer jedan je od onih koji su po kratkom postupku osvojili srca korisnika širom sveta. Iako se radi o relativno svežem plejeru (upoznali smo ga 2012. godine), on je lako pronašao put do mnogih desktopa. Nabijen opcijama, upakovan u minimalističko radno okruženje i odlično optimizovan, KMPlayer je prvi izbor mnogih kada je instalacija multimedijalnog plejera u pitanju.

Na prvu loptu, KMPlayer ne ostavlja na posmatrača naročito snažan utisak. Sićušne komande za kontrolu toka reprodukcije i površina na kojoj se obavlja „odmotavanje” video-klipova, je sve što se inicijalno vidi. Izgled može da se menja putem skinova, a do opcija se dolazi tako što kliknete desnim tasterom miša bilo gde na radnom prozoru. Sličnost sa takmacima iz klase i oslanjanje na trenutno važeće standarde su očigledni, ali to ni u kom slučaju nije nešto što bismo apostrofirali kao nedostatak. Za komandama ovog plejera osećate se lagodno, bez obzira na to da li ste prethodno koristili GOM, WMPC-HC ili neki njihov derivat.

Sem Blu-ray sadržaja, iz KMPlayera praktično možete „zavrteti” bilo koji multimedijalni fajl. On može da se nalazi na hard-disku, na nekom URL-u, FTP serveru... Naravno, podržano je i „otvaranje” DVD-ova i Video-CD-ova, baš kao i sadržaja uskladištenog u CDG i CDI obliku. Kada se na sve to doda i mogućnost rada sa analognim i digitalnim TV karticama, postaje još čudnije zbog čega su autori izbegli da ubace podršku za klasičan Blu-ray format. Umesto toga, KMPlayer stiže sa čitavom svitom dodataka koji mu omogućavaju pokretanje UHD i 3D sadržaja. U potonjem slučaju, na glavnoj radnoj formi postoji komandno dugmence preko kojeg se biraju različiti načini procesiranja 3D signala, praktično „u letu”. Omogućena je i reprodukcija muzičkih numera, bilo da se radi o standardnim ili lossless formatima zapisa. U tom slučaju, upravljački interfejs dobija kompaktniju formu koja izgledom podseća na linijske (Hi-Fi) uređaje. Tu je i nekoliko lokalnih vizuelizacija, mogućnost korišćenja desetokanalnog grafičkog ekvilajzera, odnosno opcija žongliranja sa unapred snimljenim presetima. Podrazumeva se i rad sa plej-listama, ponavljanje pesama, odabiranje redosleda reprodukcije po metodi slučajnog izbora i tako dalje. U programu se nalazi i ne baš najsrećnije oformljena lista online radio/TV stanica, pa je dobro što su autori ostavili mogućnost njenog editovanja tako da je moguće prilagoditi je sopstvenim prohtevima.

Kada je reprodukcija video-sadržaja u pitanju konstatacija je da KMPlayer briljira. Kvalitet slike je odličan, u rangu sa najboljim alatkama iz klase, a ono što će napredne korisnike oduševiti je podrška za svakojaku manipulaciju prikazom. Bez većih problema dolazite do opcija za rotiranje prikaza, podešavanje osvetljenosti, zasićenosti bojama i kontrasta, pa čak i apliciranje naročitih grafičkih filtera. Sve to obavlja se iz radne forme koja nosi naziv Control Box, a poziva se jednim klikom miša na glavnom ekranu. Odavde se podešava i veličina prozora u kojem se vrši reprodukcija, može da se obavi sinhronizacija tekstualnih prevoda, pa čak i da se primene efekti na ispis slova na ekranu. Nažalost, po defaultu, ne postoji mogućnost automatskog povlačenja prevoda sa neta, ali ako je za utehu, korisnik može da definiše do tri prevoda za jednu datoteku i da za sva tri odredi drugačije radne parametre (pozicija ispisa, tip, veličina i boja fonta i tome slično). Vratimo se na video... Već smo rekli da je prikaz u realnom vremenu moguće „prevući” efektima (omekšavanje prikaza, izoštravanje, grayscale prikaz...), a tu je i pomeranje po materijalu u koracima od jedne sličice, potom ubrzana reprodukcija, koketiranje sa različitim rendering mašinama, učitavanje eksternih audio-komponenti, određivanje transparencije prikaza za svaku komponentu programa ponaosob i još mnogo toga. S obzirom na to da program postoji i u varijanti za prenosne uređaje sa ekranima osetljivim na dodir, omogućava upravljanje naročitim pokretima ruke, bez korišćenja tastature i miša.

Posebno zanimljiva stvar je ugrađen snažan algoritam koji se bavi „čupanjem” reprodukovanog sadržaja. Tako se, na primer, iz video-datoteke može izvaditi bukvalno svaka gradivna sličica i zabeležiti u BMP, JPG ili PNG formatu, u originalnoj ili veličini koju sami izaberete. Snimanje slika obavlja se uz kontrolu izlaznog kvaliteta, na njima mogu (ali ne moraju) biti i tekstualni prevodi, omogućeno je definisanje intervala nakon kog se vrši snimanje... To nije sve, jer KMPlayer na meniju drži i opcije za ekstrahovanje audio-komponenti, pa čak i snimanje isključivo video-komponente uz mogućnost rekompresije, spajanja sadržaja ili njegovog kropovanja.

Kada je potrošnja resursa u pitanju, KMPlayer spada u zlatnu sredinu i pomalo gravitira ka vrhu. Po ovom pitanju nije nadmašio WMPC-HC, ali je zato u rangu POT Playera, a iza sebe ostavlja GOM. Testna datoteka u MKV formatu (1280 x 720 piksela), trošila je 10-ak procenata procesorskog vremena i oko 90 MB memorije. Pretpostavljamo da bi rezultati bili još bolji da je KMPlayer nativna 64-bitna aplikacija – što, nažalost, nije! Za kraj još treba reći da se u toku rada KMPlayer oslanja na internu bazu kodeka, ali da korisnik može da odredi u kojim slučajevima (za koje ulazne formate) će se koristiti sistemski kodeci. Kada se sve rečeno sabere (i oduzme), KMPlayer je više nego dobar multimedijalni plejer sa pristojnim brojem mogućnosti i odličnim karakteristikama. Solidna četvorka!

Vladimir PISODOROV

 
Windows Firewall, Comodo Firewall 8.2, Windows Firewall Control 4.5.5, Zone Alarm Free 2016, Private Firewall 7.0, GlassWire 1.1.32b
Spine Professional 2.1.27
HWiNFO 5.10
TreeSize Personal 6.2.2
KMPlayer 4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Avira System Speedup 2.0
Mobogenie 3.3.7
Steps To Reproduce
Zortam Mp3 Media Studio 19.85
Analog Efex Pro 2
Actual Transparent Window 8
SoundVolumeView 1.33
Topaz B&W Effects 2
CyberGhost VPN 5.0
Hidden Capture 2.8
Free File Camouflage 1.25
Count Per Day 3.4.1

Tip:
multimedijalni plejer
Potrebno:
Windows
Veličina:
35,1 MB, 126 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .kmplayer .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera