LAKI PINGVINI<>
112015<><>

oStorybook 4.10

Elektronski notes za pisce

Ukoliko volite da stvarate prozna dela ili želite u tome da se okušate, oStorybook je vredan probe. Program neće pisati umesto vas, ali vam hoće pomoći u kreiranju i pamćenju likova, scena i očuvanju hronološke logike.

Instalacija je relativno jednostavna. Relativno, jer je potrebno uraditi dve stvari. Prvo, instalirati zvaničnu Javu, a verujemo da se ovo neće dopasti nekim korisnicima Linuksa. Drugi korak je preuzimanje aplikacije i pokretanje instalacije. Novootvoreni prozor oStorybooka ne oduševljava dizajnom na kakav smo navikli u programima iz domena kreativnih poslova (kao što su pisanje ili dizajn). Nakon kraće pauze, prisetili smo se da nije reč o skupom online „startapu” sa najsvežijim CSS idejama. Imamo posla sa besplatnom Java aplikacijom na sopstvenoj mašini, čiji je višeplatformski interfejs sačinjen od dobro poznatih elemenata i boja. Ali, okrenimo se funkcionalnosti.

Program oStorybook osmišljen je na principima osnovnih elemenata unutar proze. Tako je moguće napraviti likove sa veoma detaljnim opisom (pol, rođendan, zanimanje, napomene o motivaciji). Tu su zatim poglavlja, scene, predmeti, oznake i tokovi radnje, sa manjim ili većim dodacima. Pisac postepeno osmišljava likove, povezuje ih sa lokacijama i scenama, drugim likovima, predmetima i stvarima. Boje se mogu koristiti kao vizuelna olakšica, a tu je i mogućnost dodavanja fotografija kao referentnog materijala. Većinu kreativnog vremena provodićete u prozoru za novu scenu, a program će metapodatke iskoristiti za preglede i statistike. Takođe, oStorybook omogućava da radnju hronološki poređate, kao i da vidite odnos likova i elemenata unutar naracije. Nekoliko grafikona daje uvid u raspodelu likova unutar dela.

Ovaj softverski alat za pisanje može se koristiti na dva načina. Prvi, kao svojevrsna elektronska sveska sa beleškama u kojoj možete čuvati podatke bitne za priču i razvoj likova, napomene o radnji, nove ideje, hronološki tok. Drugi način jeste da program koristite za pisanje svog dela, tj. da oStorybook bude i uređivač teksta. Zamisao je da se na kraju tekst iz svih poglavlja automatski izdvoji i sačuva kao celo delo. Ne znamo koliko je praktično pisati i juriti elemente interfejsa i tekstualna polja, i pored najlepše želje autora. Tako se odričete svih pogodnosti namenskog uređivača teksta, a oStorybook, makar u našem slučaju, nije uspešno sklopio čitavu priču od svih poglavlja. Ipak, program ima osnovni uređivač teksta, a tu je i nekoliko načina za pregled napisanog materijala i lep uvid u konačnu formu dela.

Verujemo da oStorybook može biti zanimljiv program svima koji žele da se oprobaju u pisanju veće narativne celine. Pomoći će u osmišljavanju likova, određivanju hronološkog sleda događaja, ali i u ostalim elementima bitnim za radnju. Program podatke čuva u internom formatu, a izvozi u nekoliko dobro poznatih (PDF, HTML, ODF). Mogućnost generisanja i štampanje liste sa likovima, scena, poglavlja i slično, jedna je od korisnijih opcija.

Romeo MLINAR

 
KVM i Qemu
oStorybook 4.10
Šta mislite o ovom tekstu?
KPhotoAlbum 4.6.2
QMPlay2 15.10.03

Platforma:
višeplatformski
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
30,6 MB; 70,7 MB na HDD
Cena:
besplatno
Adresa:
ostorybook .tuxfamily .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera