TEST DRIVE<>
072015<><>

Dell Inspiron 15-5548

Inspirativni pomak

Dell je odnedavno počeo ozbiljnije da reklamira Ubuntu kao operativni sistem. Poruke o Ubuntuu koje su osvanule sa njihovih naloga na društvenim mrežama delovale su mnogo samouverenije nego ranije. Novi Inspiron 5548 je dobro objašnjenje zbog čega je to tako. Pre svega, Inspiron 5548 nije mašina kojoj nedostaje procesorske snage i drugih hardverskih potencijala. Osim toga, „prvo paljenje”, iako nije prošlo skroz glatko, odradilo je sav neophodan posao: kreiran je osnovni korisnički nalog na Ubuntuu, dovršeno podešavanje sistema, lokaliteta i najbitnije – svi neophodni drajveri su instalirani i rade. U stvari, instalirani drajveri rade toliko dobro da smo u Unigenovim testovima zabeležili osetnu prednost u frejmrejtu u odnosu na Prozorske verzije testova. Da li ova prednost potiče od kvaliteta drajvera ili nedostatka Windows overheada nije lako utvrditi, ali je skok u grafičkim performansama i stabilnosti svakako dobrodošao. Najviše raduje to što su u pitanju AMD-ovi grafički drajveri koji su na GNU/Linux platformi tradicionalno bili „kilavi”.

Jedini problem u „prvom paljenju” bio je taj što se, na samom kraju instalacije sistema, ekran ponašao kao da nije dobro podešena frekvencija osvežavanja. U neprijatno trepćućoj poruci stajala je instrukcija da se podešavanja za grafičku kartu moraju ručno podesiti. Međutim, posle reseta, mašina je bez ikakvih problema podigla operativni sistem i Ubuntuov Unity zablistao je punim sjajem u prirodnoj rezoluciji ekrana. Meniji, efekti na tranzicijama, dekoracije na prozorima, sve instalirane aplikacije radili su bez i najmanjeg trzaja. Dell je napokon prekinuo neprijatnu tradiciju nedovršenih Ubuntu mašina, a korisnici konačno mogu da koriste odličan hardver bez dovijanja, reinstalacija ili prelaska u sivu zonu Windows licenci.

Prilagođavanje sistema potrebama korisnika je nešto u čemu GNU/Linux odavno briljira, a Ubuntu kao rodonačelnik novog talasa okrenutog udobnosti korisnika ne zaostaje u tome. FOSS svet je iznedrio brojne kvalitetne softverske naslove i većina njih je dostupna iz aplikacije app-store tipa. Preuzimanje i instalacije su automatizovani, kao i neophodno ažuriranje sistema. Iako je Ubuntu puno uradio na približavanju korisnicima, oni će i dalje morati da se naviknu na nove nazive FOSS aplikacija i paketa, ali neće morati da budu majstori terminalskih „kobasica” ili bash skripta. Sa druge strane, niko ih ne sprečava ni u tim aspiracijama.

Sa hardverske strane, Dell sa Inspironom 5548 nije pravio prevelike kompromise, a tamo gde je to moralo da bude urađeno, korišćeno je mnogo zdravog razuma. Sistem pokreće novi Intelov i5-5200U (Broadwell, dva jezgra sa Hyper threadingom) na 2,2 gigaherca sa turbo frekvencijom od 2,7 gigaherca. Reč je o štedljivom procesoru izrađenom u 14-nanometarskoj litografiji koji disipira 15W. Iako se može „naštimovati” da disipira svega 7,5 W, to je nerealno očekivati za računar klase Inspirona 5548 i zbog niže frekvencije primerenije je tablet računarima. Uz procesor dobijate i kvalitetni integrisani Intel HD 5500 koji ima podršku za DirectX 11.3 i OpenGL 4.3. Ipak, za zahtevnije grafičke zadatke u trećoj dimenziji Dell je Inspiron 5548 opremio AMD-ovim Radeonom R7 M270 koji dolazi sa čak 4 GB memorije, a ova grafička kartica već može mnogo toga – igre poput Max Payne 3 ili Far Cry 3 rade bez ikakvih usporenja.

Reflektujući ekran na ovom Inspironu ima dijagonalu od 15,6 inča. Doduše, 5548 možda zaslužuje veću rezoluciju od WXGA (1366 x 768) jer u svakom slučaju ima dovoljno snage za to. Sa druge strane, upotrebljena gustina piksela sasvim je dovoljna za svakodnevno korišćenje. Gledanje filmova i igranje takođe ne zahteva mnogo više rezolucije za propisno uživanje, što ostavlja jedino CAD korisnike ili 3D/video umetnike neadekvatno „pokrivenim”.

Tehničke specifikacije za Inspiron 5548 navode da je ugrađeni hard-disk SSHD tipa sa osam gigabajta NAND memorije. Izmerene performanse pokazuju brojke koje su znatno iznad običnih magnetnih diskova, a reč je o Seagateovom proizvodu. „Samo” četiri gigabajta radne memorije je već neko vreme standard za lične računare. Neki ozbiljniji posao se na Windowsu sa ovoliko memorije ne može uraditi, ali treba imati u vidu da se Inspiron 5548 isporučuje sa Ubuntuom koji je donekle manje zahtevan.

Sa estetske strane, novi Inspiron donosi elegantnu, crnu unutrašnjost i savršeno brušeni aluminijum spolja. Nažalost, ovaj model nema luksuzne detalje poput svetlećeg logoa na poklopcu ili tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem, ali se na kvalitetu materijala srećom nije štedelo. Tačped je već standardno veliki (10.5 x 8 cm), osetljiv je i zaista se može udobno koristiti. Nažalost, kontrola aktivacije/deaktivacije tačpeda izostala je na tastaturi što znači da ćete za tu funkciju morati da potražite softversko rešenje. Kad smo kod tastature, pomenimo da je u pitanju chiclet tastatura skoro pune veličine sa nešto suženijim numeričkim delom. Svi multimedijalni tasteri su tu, mada su ’F7’ i ’F10’ ostali neiskorišćeni pa je šteta što se kontrola tačpeda nije našla na jednom od njih. Inače, položaj i veličina tačpeda su takvi da ćete ga neizostavno kačiti palčevima u toku intenzivnog korišćenja tastature. Kursorski tasteri su u klasičnom rasporedu, ali su dvostruko niži od alfanumeričkih tastera što nije baš sjajno za gejmere. Osećaj prilikom kucanja i odziva tastera na novom Inspironu je odličan i ne vidimo veće probleme u dužem korišćenju tastature. Pored nedostatka rezervisanog tastera za kontrolu tačpeda, tastaturi se jedino još može zameriti to što je na poziciji ’Super’ tastera i dalje Prozorski logo. Ako se kolege iz Della sete i toga u sledećoj inkarnaciji Inspirona sa Ubuntuom, to će značiti vrlo ozbiljnu posvećenost novoj softverskoj platformi, a GNU/Linuks svet će biti veoma, veoma zadovoljan. Pošto smo prethodni Inspiron kritikovali zbog nedovršenosti proizvoda, sada je vreme za „Bravo, Dell!”

Stevan JOSIMOVIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 980Ti i AMD Radeon Fury X
Corsair H55, H80i, H110, LC Power CC-120-Lico, Cooler Master Seidon 120V V.2, Antec Kuhler H2O 1250
Sony Alpha A6000
Dell Inspiron 15-5548
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link Archer C20i i T2UH
TP-Link M7350
Corsair Obsidian 450D i Carbide 500R
APC SurgeArrest Essential Series PM5, PM8, PM6U i PMF83Vt
Synology DS115 i DS115j
LogiLink LAN HDMI Extender HD0005
TP-Link UH720 i Transcend TS-HUB3K
Logitech MX Master
Speedlink Descano (SL-6168-RRBK)

CPU:
Intel Core i5-5200U 2,2 GHz dvojezgarni (4 niti)
RAM:
4 GB Samsung DDR3-1600 SDRAM
Grafika:
integrisana Intel HD 5500 Graphics + AMD Radeon R7 M270 (4 GB)
Zvuk:
Waves MaxxAudio, dva zvučnika, ugrađen mikrofon
Ekran:
15,6” LED TrueLife (1366 x 768)
Kamera:
HD 720p web kamera
SSHD:
Seagate, 500 GB, 5400 obrtaja/min, 64 MB cache
Mreže:
802.11ac/b/g/n, Bluetooth 4.0, Ethernet 10/100 Mbps
Priključci:
1 x 3,5 mm combo audio, 1 x HDMI, 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x čitač kartica (5-u-1), 1 x RJ-45
Baterija:
Lithium-Ion, troćelijska, 43776 mWh
Dimenzije:
380 x 259 x 21,8 mm
Težina:
2,38 kg
OS:
Ubuntu 14.04 (Trusty Tahr)
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera