INTERNET<>
072015<><>

Kako preživeti letovanje

Internet naš nasušni

Ne želite i ne možete da zavisite od Wi-Fi signala dok ste na letovanju u inostranstvu

Da li ni vi ne možete bez interneta dok ste na letovanju? Zbog posla, surfa, VoIP-a, IM, društvenih mreža ili da biste pogledali finale U20 u fudbalu na nekom strimingu, internet vam je neophodan. Roming boli, a data roming boli mnogo više. OK. Wi-Fi je rešenje. Mnogi hoteli solidno naplaćuju po jednom satu korišćenja interneta. Neki imaju i razumne cene, tipa, pet evra tokom celog letovanja, ali imaju zagušenje od velikog broja korisnika u svako razumno vreme (osim kada spavate ili boravite na plaži). Pride dođu hot spot logovanja sa ograničenjem na jedan uređaj pa se celo letovanje jurite sa ostatkom porodice.

Nekima su rešenje kafići pored plaže koji uz piće otkrivaju tajne šifre, koje često menjaju na dnevnoj bazi. Neko pokušava da nađe otključane komšijske Wi-Fi uređaje (sve ređa pojava u današnje vreme) ili da razbije slabije sifre. I kafići i komšije, pa često i apartmani u kojima imate džabe net pate od slabog signala koji se leluja na vetru tako da ga čas ima, čas nema...

Sve to se svede na ćorava posla. Pričam vam iz ličnog iskustva. Ja uglavnom letujem u Grčkoj, kao i većina Srba koji mogu sebi da priušte letovanje. Pre tri godine sam prelomio i rešio da nabavim SIM karticu nekog lokalnog mobilnog operatera sa mobilnim internetom. Sticajem okolnosti, tog leta sam imao prilike da provalim kako rade mobilni internet OTE (www.cosmote.gr) i Vodafona (www.vodafone.gr) (Wind nisam imao prilike da probam, a mislim da je on najlošiji sa mrežom). Potrošio sam dva dana da sve ukapiram i provalim. Odmah sam sačuvao ekrane svih ključnih operacija i rešio da napišem tekst o tome. No, moja lenjost je učinila svoje i tek sada cela stvar dolazi do javnosti, pogurana lošim Wi-Fi signalom u apartmanu, kišom koja me je na početku letovanja poslala put Soluna i naravno finalnom utakmicom Svetskog prvenstva u fudbalu za mlađe od dvadeset godina, koja se igrala previše rano da bih je pogledao u nekom kafiću.

Mobilni internet se u Grčkoj zove Kartointernet ili internet on-the-go. Potrebna je doza sreće da nađete SIM karticu u nekom manjem mestu. Dešavalo se da ih je nemoguće pronaći i u Germanos (OTE) prodavnicama u Solunu, dok sam jedne godine našao Vodafone u nekoj maloj prodavnici koja se primarno bavila nečim sasvim drugim (antikvarnica). Da biste kupili karticu, morate da imate pasoš. To je pravilo uvedeno u najvećem broju EU zemalja nakon terorističkog napada u metrou u Madridu 2007. godine. S obzirom na ovaj zahtev, zanimljivo zvuči mogućnost naručivanja SIM kartice i čitavog paketa preko interneta uz isporuku u Vodafone prodavnici ili na neku adresu u Grčkoj. U prodavnicama možete da naletite na paket koji sadrži samo SIM karticu, ali i paket sa USB modemom. U zavisnosti od vaših potreba i broja uređaja, pretpostavljamo da vam je bolje i lakše da od kuće ponesete neki modem, pametni telefon viška (između ostalog za deljenje interneta putem Wi-fija) ili, u najboljoj varijanti, neki namenski ruter koji će saobraćaj sa SIM-a podeliti bežično drugima (idealno je imati kvalitetnu eksternu bateriju koja će ga držati živog tokom celog dana). Naravno, obratite pažnju na to da vam je šta god da ponesete od hardvera otključano za sve mreže, a pride ponesite i neki stari telefon samo za glasovne pozive.

Idealno bi bio da prvo dođete do mesta gde ćete provesti letovanje i malo ispitate koji od operatera ima kakav signal, no ova informacija ne znači previše zbog slabe mogućnosti biranja operatera prilikom kupovine SIM kartice.

Redovni čitaoci su se sigurno zapitali zašto mi je bila potrebna čitava vratolomija sa mobilnim internetom kada bih većinu potreba mogao da zadovoljim pomoću SimChata, o kome smo nedavno pisali. Upravo tako, čak sam na letovanje krenuo sa jednom takvom karticom u Plus verziji, ali sam ubrzo dobio e-mail upozorenja da će mi biti blokirana. Nisam imao uplaćen prenos multimedijalnog saobraćaja, a na Android telefonu nisam uspeo da ograničim svu ostalu komunikaciju osim IM programa...

U principu, u Grčkoj pripejd mobilni internet ima malo drugačija pravila nego u Srbiji. U zavisnosti od operatera i iznosa dopune (broja megabajta), može da traje od nekoliko sati do mesec dana. U principu, oko 20 evra bi trebalo da bude dovoljno za 1,5 do 2 gigabajta bez modema sa trajanjem od 15 do 30 dana. Ove godine je OTE nešto povoljniji od Vodafona i kod njega megabajte (neki razumi paketi od 1,5 – 2 gigabajta) možete da iskoristite u roku od 30 dana (goo.gl/3JX0wB i goo.gl/pBpbuz), dok je taj period kod Vodafona 15 dana (goo.gl/D05wxd i goo.gl/t4Hbqw). Ovog leta Vodafon ima ponudu od 5 evra za SIM katicu, 6 evra za pola gigabajta, 12 evra za gigabajt, 23 evra za 2 gigabajta i kao poklon se dobije voice SIM sa nekih 4,5 evra (jako korisno staviti u običan telefon ako budete zvali broj za podršku). Ovde govorim o VodafoneCU (www.vodafonecu.gr) pripejd brendu i ove cene ne možete naći na sajtu već vam ih prezentuju u radnji odštampane na pola strane A4 formata. Svim paketima je zajednički nedostatak korisnih informacija, posebno onih na engleskom jeziku. Parametre za povezivanje sam prve godine našao na nekim forumima. U principu, najbolje je karticu staviti u telefon ili tablet i svi parametri biće podešeni. Odatle ih možete prepisati u podešavanja rutera ili modema. Uz pomoć Vodafone pozivnog centra (čak je i njegov broj pogrešno odštampan na paketiću, tj. promenjen je sa 1399 na 13830), ove godine sam koristio APN: internet.vodafone.gr U:user P:pass, mada je u telefonu radio i bez imena i šifre. Kod OTE-a, u svojoj arhivi sam našao APN:internet bez korisničkog imena i šifre.

Kada se prvi put priključite, dostupni su vam samo specijalni sajtovi operatera koji nude određeni set informacija o načinu aktivacije i dopune na engleskom. U principu, dobićete ili karticu sa kôdom koji treba uneti ili ćete upisati broj svoje SIM kartice i e-mail i dobićete kôd na jedan od ta dva kanala komunikacije. Nakon aktivacije, pristupom tim sajtovima operatera moći ćete da vidite preostale megabajte i period do kada je pretplata aktivna. No, savet je da se registrujete na sajtu operatera, jer ćete otvaranjem ovog naloga imati malo bolju kontrolu, posebno u slučaju da vam je potrebna pomoć operatera iz pozivnog centra, a na ovaj način ćete moći da ostvarite još neke od pripejd pogodnosti i ponuda, poput dodatnih minuta u mreži operatera i Grčkoj uopšte.

Dobićete i određenu količinu SMS poruka sa raznim obaveštenjima o pripejd ponudama i aktivaciji vašeg internet paketa. Tu Vodafone prednjači pre svega zato što su im sve poruke na Grčkom (čak je i uputstvo za korišćenje interneta na engleskoj stranici servisnog sajta samo u varijanti na grčkom...). Tu vam pomažu samo debeli živci i Google Translate.

Ukoliko naletite na probleme, odlično rešenje može da bude poziv operateru. Recimo, ja sam jedan dan koristio Vodafone paket sa nekim drugim APN-om, koji je odlično radio pre tri godine, dok nije prestao da sarađuje sa mojom SIM karticom. Tada je od velike važnosti da imate običnu SIM karticu istog operatera (oko 5 evra, ako je ne dobijete uz internet karticu), kako biste uz veliku dozu strpljenja pozvali operatera i rešili problem.

Ako potrošite internet paket, onda ste u dodatnom problemu. Tada vam treba dopuna koju možete dobiti u prodavnici operatera ali i na kiosku, ATM-u većih banaka... No, to nije nimalo jednostavno. Vodafone navodno ima mogućnost dopune i preko interneta (što se čini idealnim načinom da karticu održavate živom od letovanja do letovanja i izbegnete ponovnu nabavku svake godine ili moljakanje prijatelja da je oni dopune), kreditnim karticama i PayPalom. Koliko sam shvatio, dopuna se vrši određenim iznosom novca na SIM karticu, a onda preko servisnog sajta sa same kartice vršite aktivaciju paketa. O da, kod Vodafona se ono što su mi nudili u prodavnici i što stoji na sajtu uopšte ne podudara...

Nadam se da ću nekome olakšati letovanje i da, u slučaju problema i gubljenja previše vremena na njihovo rešavanje, vaši članovi porodice (čitaj: žena) neće pominjati moje ime u negativnom kontekstu. Što bi rekli u zapadnom svetu, nisam odgovoran ako poslušate moje savete iz ovog teksta.

Dušan DINGARAC

 
Kako preživeti letovanje
Šta mislite o ovom tekstu?
Završetak digitalizacije TV signala
Uber taksi služba
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera