LAKI PINGVINI<>
022015<><>

AutoKey 0.90

Pisanje skraćenica ili skraćivanje pisanja

Za AutoKey autor kaže da je „alatka za automatizaciju radne površine”, a mi ćemo dodati da to program radi „definisanjem i pozivanjem tekstualnih šablona i Python skripti”. Korisnici koji žele da ubrzaju kucanje u editoru koristiće tekstualne obrasce, za delove teksta koji se ponavljaju, oni napredniji pisaće skripte i time znatno unaprediti mogućnosti programa, prilagođavajući ga sopstvenim potrebama.

Šablonima i skriptama je zajedničko pozivanje. Rad programa se aktivira kucanjem aktivacione reči (ili „skraćenice”, kako se naziva u programu), prečicama na tastaturi ili identifikacijom prozora. Karakteri (reč) za kopiranje šablona ili izvršenje skripte mogu se nalaziti unutar veće fraze ili uslediti pre tabulatora ili tastera ’Enter’. Nama se u kucanju najviše dopala mogućnost brisanja ukucane ključne reči i ubacivanje šablona na njeno mesto.

Kako su tekstualni šabloni izuzetno praktični, verujemo da će ih većina korisnika odmah koristiti. Pozivanje šablona ubacuje predefinisani tekst na mesto gde se kursor trenutno nalazi u bilo kojoj aplikaciji. Tako smo, pripremajući ovaj članak, podesili program da nakon detekcije „Sk+<tab>” karaktere zameni sa „Svet kompjutera”. Jedan od primera koji dolaze uz program je „adr+<razmak>”, za ubacivanje adrese sa znacima za novi red. Primena ovakve „automatizacije” koristiće onima koji često prenose isti tekst na nivou fraza ili pasusa iz teksta u tekst, a nije teško videti i drugačije primene.

Skripte za AutoKey pišu se u jeziku Python (verzija 2.7), a oslanjaju se na pojednostavljene API pozive samog programa. Ovo značajno povećava funkcionalnost aplikacije, pa proširenja zavise samo od kreativnosti i potreba korisnika. U primerima su data uputstva kako interaktivno napraviti nove aktivacione reči, kako pristupiti podacima o aktivnom prozoru, ubaciti datum i vreme koji su dobijeni preko shella i slično. U našoj probnoj skripti putem Python biblioteke učitali smo u memoriju naslovnu stranu Foruma Sveta kompjutera, odakle smo izvukli broj aktivnih tema. Taj broj će se pojaviti svaki put kada ukucamo „sk_br_tema+<razmak>” (u trenutku pisanja teksta to je 77.766). Ukoliko prilikom izvršenja skripte tastatura odbije poslušnost, isključite AutoKey i u skripti izlaz konvertujte u string.

Pored ručno definisanih skripti i tekstualnih šablona, AutoKey omogućava snimanje unosa sa tastature i miša. Nažalost, ovo nije na nivou skriptovanih komandi kakve poznajemo u drugim programima i AutoKey nema mnogo znanja o tome šta se i gde unosi. Međutim, moguće je uštedeti vreme za neke nezahtevne operacije i napraviti tekstualne šablone.

AutoKey je otvorenog kôda, napisan u Pythonu. Grafički interfejs dostupan je za platforme GNOME i KDE (autokey-gtk i autokey-qt u repozitorijumima). Ukoliko smatrate da bi vam u svakodnevnom radu pomogao program koji bi radio kao zajednički „autocomplete” u raznim aplikacijama, preporučujemo da probate AutoKey.

Romeo MLINAR

 
”Nevidljivi” računari i Linux (1)
Trisquel 7.0
AutoKey 0.90
Šta mislite o ovom tekstu?
SubDownloader 2.0.18
LiBRE! časopis o slobodnom softveru

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
oko 100 KB download, 0,9 MB na HDD
Cena:
Besplatno
Adresa:
code .google .com /p /autokey
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera