TEST RUN<>
102013<><>

Pocket Radio Player 290613, Xstar Radio 6.5 Extreme, Screamer Radio 0.4.4, Tapin Radio 1.58.2, Spider Player Pro 2.5.3, Radiosure 2.2.1036

Besplatni programi za slušanje online radio-stanica

Nimalo para za mnogo muzike

Minimalistički dizajn i bez mogućnosti snimanja
Da li ste se nekada zapitali, koja je osnovna prednost radija nad vizuelnim medijima? U procesu slušanja radio-programa mi upošljavamo jedino čulo sluha, dok vizuelni mediji zahtevaju i angažman čula vida. Praćenje televizijskog programa zahteva od gledaoca da veliki deo pažnje usmeri upravo na prikupljanje vizuelnih informacija, dok nas radio oslobađa te fiksacije za ekran i omogućava nam da uz slušanje programa obavljamo još neke aktivnosti. Vrlo često možemo videti studente koji pripremaju ispite uz radio ili ljude koji uz njegovu pomoć razbijaju monotoniju i podižu elan za vreme radnog vremena.

Pre nekoliko meseci, piscu ovih redova obratio se poznanik sa molbom da mu nađe način kako bi mogao slušati internet radio u svojoj kancelariji. Naime, problem je u tome što sistemski administratori ne dozvoljavaju instalaciju bilo kakvog softvera, a slušanje radija preko sajta nije uvek najbolji izbor. Rešenje se nalazi u upotrebi portabilnih verzija programa za slušanje radio-stanica koje se mogu pokrenuti bez instalacije na računaru. O postupku kreiranja portabl softvera pisali smo pre nekoliko brojeva, ali smo svesni činjenice da mnogi ljudi ne žele da se zamaraju (iako je pravljenje portabl instalacija jednostavan proces) i da radije posežu za gotovim rešenjima. Zbog toga smo odlučili da bacimo pogled na trenutno stanje u oblasti besplatnih i portabilnih programa za praćenje radija.

Pocket Radio Player 290613

Simpatični retro koncept, ali se za snimanje mora doplatiti
Kada čovek pogleda veličinu arhive u kojoj dolazi Pocket Radio Player (pocketradio.awardspace.info, 14,3 MB), očekivao bi da se u njoj nalazi zver koja malu decu guta za doručak. Međutim, kada startujete program, dočekuje vas minimalistički korisnički interfejs sa najneophodnijim upravljačkim elementima. Trik je u tome da najveći deo arhive otpada na fajlove koji sadrže podatke o radio-stanicama, uključujući i grafičke logotipe koji se prikazuju za vreme prenosa radio-programa (ukoliko vam je važno da vaš radio-plejer zauzima što manje prostora, sa sajta alternativno možete preuzeti arhivu stanica bez logotipova).

Već smo rekli da je korisnički interfejs spartanski i sadrži dugmiće za izbor prethodne i sledeće stanice sa liste, Stop i Mute, kao i malo dugme sa kojim biramo da li će biti prikazan URL sa kojega dobijamo strim. Tu su još slajder za kontrolu jačine zvuka, jednostavni VU metar i dugme sa kojim se krećemo kroz sve opcije programa. Klikćući na to dugme doći ćete i na prozor koji ima funkciju editora radio-stanica. Tu možemo napraviti fajl sa podacima o radio-stanici koja nije na spisku i koja će nakon toga biti dostupna svim korisnicima programa nakon što apdejtuju spisak stanica (jedino ograničenje je da radio-stanica mora da emituje internet strim u formatu MP3).

Solidan program sa trivijalnim dizajnom
Što se tiče kvaliteta reprodukcije, on je na visokom nivou i ostvaren je korišćenjem multiplatformske programske biblioteke FMOD poznate po dobrom zvuku. Iako tvorac programa ističe i mogućnost korišćenja skinova, oni su toliko jednostavni da skoro ne zaslužuju taj naziv. Kada se program minimizuje, prebacuje se u systray i od tuda vredno svira dok mi obavljamo neki drugi posao. U trenutku pisanja teksta, pomoću ovog plejera je bilo moguće slušanje 1793 radio-stanice, od kojih i nekoliko njih iz Srbije. Treba još istaći da se Pocket Radio Player može naći i u verziji za Mac OS X i Linux.

Xstar Radio 6.5 Extreme

Evo jednog plejera (www.xstar.ru, 10,5 MB) koji vizuelno sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Oni nešto stariji će se setiti kako su sa svojim „kasetašem” prebirali radio-stanice u nameri da snime omiljene pesme, a ovaj program bi trebalo da im na neki način prenese duh tog vremena. Programeri su se setili da radio-plejer vizuelno „zamotaju” u nekakav retro stil osamdesetih godina i to je, mora se priznati, dosta dobro uspelo. Posebna fleksibilnost je pokazana pri prilagođavanju spoljašnjeg izgleda pomoću skinova (koji su ovde animirani). Jako je simpatično da su autori ostavili mogućnost da sami izaberete tip kaseta koje će se „vrteti” u plejeru. Tako možete da birate između TDK, Philips, Sony, AGFA, Maxell i ostalih proizvođača i na taj način dodatno prilagodite interfejs prema svom ukusu.

Znatno prošireni Screamer Radio
Od upravljačkih elemenata imamo slajder kontrole jačine zvuka, dugme za start i zaustavljanje radio-strima, kao i dugmad za snimanje u MP3 format i za nasumični izbor radio-stanice. Na veliku žalost, za aktiviranje ova dva dugmeta potrebno je platiti 2,5 evra (pri tome će sa dna plejera nestati i reklama). Tu su još meniji za izbor osnovne boje skina, podešavanja i rad sa izabranim stanicama. Lepo je i to što možete da birate između analognog i digitalnog VU metra.

Klikom na kasetu se ulazi u meni za izbor radio-stanice. Odmah ćete primetiti da je veliki broj stanica sa teritorije Rusije, što je i logično pošto su Rusi autori programa. Naravno, osim ruskih, možemo da izaberemo i stanice iz drugih zemalja i na drugim jezicima. U gomili od preko 2000 stanica nismo mogli da primetimo one na srpskom jeziku, ali nije isključeno da ih neće biti, pošto autori dodaju stanice na sugestiju korisnika programa. Da bi se stanica našla u plej listi ovog plejera, potrebno je da nema kvalitet strima manji od 96 Kbps. To samo po sebi povlači dobar kvalitet zvuka, ali i isključuje prijem signala jednog broja radio-stanica. Pored Xstar Radio 6.5 Extreme, programeri iz kuće XStar su napravili još nekoliko programa po sličnom kalupu sa kasetama i za platforme Windows i Mac OS X (ukoliko kupite bar jedan od njih, sve ostale dobijete besplatno). Postoji i verzija programa za Windows 8 prilagođena Metro interfejsu.

Screamer Radio 0.4.4

Solidan radio-plejer sa ukusom WinAmpa
Još jedan radio-plejer (www.screamer-radio.com, 1,2 MB) sa izrazito minimalističkim dizajnom koji svojom pojavom najpre podseća na početničke korake u programiranju. Osim upravljačkih dugmadi (napred, nazad, start, stop, snimanje i isključivanje zvuka), tu su još regulator jačine i VU metar. Na centralnom delu forme se ispisuje naziv i URL tekuće radio-stanice, dok nazivi pesama i izvođača odsustvuju. Program se oslanja na bazu od preko 4000 radio-stanica u kojoj se u trenutku pisanja nalazilo i 19 stanica iz Srbije, što je definitivno za respekt. Nažalost, nisu sve aktivne i na spisku se nalazi mnogo mrtvih linkova (autor teksta je iz radoznalosti hteo da posluša stanice sa havajskom muzikom i od pet ponuđenih, nije radila nijedna!). Stanice su raspodeljene po grupama (kategorija, država, jezik i mreža) i da bi izabrali željenu stanicu moraćete da prođete kroz nekoliko nivoa menija, što nije baš praktično rešenje. Za utehu je da poslednja birana grupa ostaje prikazana u korenu menija.

Što se tehničke strane tiče, Screamer podržava stanice koje emituju signal u Shoutcast (MP3), WMA, ACC i Icecast (MP3, OGG) formatima, što obuhvata najveći broj stanica dostupnih na internetu. Svoju stanicu možete dodati preko menija Favorites upisujući link željene stanice umesto predloženog linka.

Veliki broj domaćih i stranih stanica
Ono što je veliki plus ovog programa jeste mogućnost snimanja radio-programa u gorenabrojanim formatima i bez gubitka na kvalitetu (dijapazon kvaliteta snimanja se može menjati od 32-320 Kbps). Posebno treba pohvaliti mogućnost snimanja pesme „unazad”, ako je snimanje aktivirano sa zakašnjenjem (pretpostavljamo da se snima sadržaj iz bafera). Snimanje je moguće prekinuti automatski nakon završetka kompozicije.

Tapin Radio 1.58.2

Ovaj radio-plejer (www.raimersoft.com/tapinradio.aspx, 10 MB) je vrlo lako moguće pomešati sa programom Screamer Radio pošto imaju identičnu liniju menija i još neke upravljačke elemente koji odaju da je program rađen na osnovu istog izvornog koda, što se ulaskom u opcije podešavanja i potvrđuje. Tapin Radio zapravo je usavršena verzija pomenutog programa za čije pojedine opcije treba aktivirati punu verziju programa.

Za razliku od totalno spartanskog Screamera, ovde su programeri uložili kakav-takav trud da se ulepša korisnički interfejs (mada se nisu nešto naročito umorili). I ovde su radio-stanice spakovane u ne baš praktični višeslojni meni u kojem je dosta teško naći željenu stanicu, ali su autori bili toliko dobri da su nam sada ponudili i posebni pretraživač stanica koji je mnogo praktičniji od prethodnog. Koliko je važno imati dobar sistem pretraživanja biće vam jasno kada kažemo da se broj stanica obuhvaćenih bazom ovog programa meri desetinama hiljada, dok je broj radio-stanica iz Srbije – impozantnih 258!

Od ostalih prednosti treba izdvojiti i ugrađeni ekvilajzer sa mogućnošću sopstvenog podešavanja ili sa korišćenjem ponuđenih preseta. Postoji još nekoliko zanimljivih sitnica kao što su slušanje stanice čiji URL se nalazi u clipboardu, slanje URL-a na Facebook i Twitter stranice, isključivanje plejera nakon zadatog vremenskog intervala i još ponešto.

Ograničenja besplatne verzije nisu krucijalna i odnose se na neke opcije koje su dobrodošle, ali bez kojih se može. U neke od takvih mogućnosti spada zadavanje naziva pesama (ili izvođača) koje bi želeli da snimimo ili prikazivanje omota albuma trenutne kompozicije ukoliko isti postoji).

Spider Player Pro 2.5.3

Reč je o programu (spider-player.com, 3,3 MB) koji je ranije bio komercijalan, ali je njegov tvorac odlučio da postane potpuno besplatan. Međutim, da bi i otključali sve njegove funkcije, moraćete u meniju Options da upišete serijski broj u polje predviđeno za to.

Već na prvi pogled možemo primetiti da je korisnički interfejs rađen prema legendarnom WinAmpu. Osim glavnog modula s osnovnim kontrolama i analizatorom spektra/osciloskopom (može da se menja), tu su još i modul sa ekvilajzerom i modul sa plej listom. Ovaj poslednji sadrži i unikatnu mogućnost da vidite tekst kompozicije ukoliko je isti na raspolaganju. Interfejs se može menjati i prilagođavati ukusu korisnika putem skinova.

U prednosti programa spada podrška za gotovo sve postojeće formate u kojima se emituju radio-stanice preko interneta, pa i nekih koji se vrlo retko koriste. Što je još lepše, sve te formate možemo konvertovati i snimiti u MP3 (ili neki drugi standardni format). Da bi kvalitet zvuka bio na visokom nivou, tu je programska biblioteka Bass Audio koja pojačava akustiku bas zvukova. Dodatno oblikovanje zvuka se vrši preko deset ekvilajzerskih klizača ili korišćenjem već gotovih preseta. Prelazak sa jedne stanice na drugu je postepen i urađen pomoću crossfade efekta. Program podržava Shoutcast i Icecast standarde, pa zbog toga ima na raspolaganju veliki broj radio-stanica. Najsvežiji spisak stanica možete dobiti preko opcije menija Radio koja učitava listu od skoro 3,7 MB, kao i nazive pesama koje se emituju u tom trenutku na svim stanicama (ako to podržavaju).

Osim odlično urađene podrške za slušanje radija, ovaj plejer je dobro osposobljen za slušanje i skidanje muzike sa CD-ova, pri čemu su podržane i napredne mogućnosti kao što su podrška IDDB bazi i editor tagova formata ID3v1 i ID3v2. Ali ni tu nije kraj, Spider Player može da reprodukuje audio-fajlove bukvalno svih poznatih formata, kao i da prihvati plej-liste u formatima M3U i PLS. Sve to ga izvodi iz voda „običnog” radio-plejera i ozbiljno prebacuje u kategoriju univerzalnih medija plejera.

Radiosure 2.2.1036

Verovatno jedan od najpoznatijih naslova za reprodukciju radio-programa (www.radiosure.com, 5,3 MB). To je pre svega zaslužio velikim brojem stanica (preko 24.000), jednostavnošću korišćenja, kao i podrškom za sve najvažnije funkcije, uključujući i snimanje zapisa na disk. Stanice su podeljene prema nazivu, tipu programa, jeziku i državi (ali se mogu naći i po rečima koje se nalaze u opisu stanice). Jednostavnom pretragom dobijamo podatak da se u bazi nalazi 278 stanica na srpskom jeziku.

Korisnički interfejs je urađen tako da su sve glavne funkcije dostupne sa osnovnog ekrana. Gornji deo je namenjen pronalaženju stanica, dok se na dnu nalaze dva bloka dugmadi, analizator spektra, indikator bafera i kontrola jačine zvuka. Snimanje radio-programa može da se obavi u opsegu od 32 do 320 Kbps. Interfejs programa može da se menja iz standardnog u kompaktni modus i obrnuto. Originalni skin programa ne pleni nekom naročitom lepotom, ali ga je moguće promeniti uz pomoć alternativnih skinova koje su napravili korisnici programa.

Radiosure ima ugrađeni ekvilajzer, ali je isti ograničen na samo pet originalnih preseta bez mogućnosti ručnog podešavanja. Za dobar kvalitet zvuka brine se ista biblioteka kao i kod Spidera, dok je za reprodukciju MP3 zvuka zadužena Lame biblioteka.

Za vreme slušanja pesme moguće je videti sličicu sa takozvanim album artom (ilustracija omota albuma). Ukoliko tu pesmu snimite na disk, album art će da bude uključen unutar MP3 fajla, što je unikatna mogućnost programa. Radiosure poseduje i opciju isključivanja uz pomoć tajmera sa predefinisanim intervalima od 5 do 120 minuta. Kurioziteta radi, iako nije u pitanju MP3 plejer, program može reprodukovati MP3 fajl uz pomoć sistema drag and drop.

• • •

Kao što ste mogli da vidite, svi prikazani plejeri su portabilni. Neki od njih dolaze u arhivi, dok drugi dolaze u vidu instalatora koji nudi opciju da program napravite prenosnim. Svi oni su odličan izbor za slušanje muzike, jedino što Pocket Radio Player i XStar Radio Extreme nemaju mogućnost snimanja (ovaj poslednji ima kada se za to doplati). Apsolutni favorit ne postoji pošto svaki program ima manje ili veće nedostatke koji su opet zadovoljavajuće rešeni kod konkurencije. U svakom programu ove vrste ćete naći određeni broj mrtvih linkova sa kojih se ne emituje program, ali vam na raspolaganju ostaje ogroman broj aktivnih stanica sa ogromnim izborom razne muzike.

Igor S. RUŽIĆ

 
Pocket Radio Player 290613, Xstar Radio 6.5 Extreme, Screamer Radio 0.4.4, Tapin Radio 1.58.2, Spider Player Pro 2.5.3, Radiosure 2.2.1036
Šta mislite o ovom tekstu?
Autopano Pro 3.0.7
LightShot 4.4.2.0
Snow Daze 1.2
Aiseesoft 3D Converter 6.3.22
9Locker
Scanahand 4.5
Ares 2.2.5
SlimBrowser 7.00
Awesome Screenshot Plus – Capture, Annotate & More 2.4.0.1
Earthquake 3D 2.9 Free Edition
Flutter 0.7.18
Bluhell Firewall 1.3.0
Just Classic Games
Fractal Zoomer 1.0.3.9
Kid Key Lock 2.2
TV Online 0.4
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera