LAKI PINGVINI<>
102013<><>

Deluge 1.3.6

BitTorent klijent/server nove generacije

BitTorent. Za nekoga mračan, a za nekoga svetli deo interneta. Neki ljudi ga kritikuju, neki podržavaju, ali jedno je sigurno – niko ne ostaje ravnodušan na njega.

BitTorent protokol napravio je, 2001. godine, programer Bram Cohen. Do danas postao je najpopularniji peer-to-peer protokol. Procenjuje se da je februara 2013. godine bio „krivac” za malo preko tri odsto ukupnog svetskog internet bandwidtha sa preko 150 miliona aktivnih korisnika. Postoji mnogo BitTorrent klijenata/servera koji zaslužuju da se nađu na našim stranicama, a mi vam izdvajamo jednog od njih – Deluge.

Deluge je sve samo ne običan BitTorrent klijent. Skoro smo sigurni da će se zahtevnijim korisnicima svideti opcije pregleda statusa sadržaja kroz konzolarni i web interfejs, zaštita lozinkom i još mnogo toga, ali krenimo za početak od instalacije.

Deluge se može naći na računarima sa Linux, OS X, Unix i Windows operativnim sistemima. Njega na vaš sistem, ukoliko koristite Fedoru i slične distribucije, možete instalirati pozivanjem komande:

sudo yum install deluge

ili jednostavnim preuzimanjem sa Deluge web stranice.

Dobrodošlicu će vam poželeti jednostavan i klasičan GTK+ interfejs. S leve strane moći ćete da pristupite preuzetim i deljenim sadržajima, prozor sa trenutnim stanjem sadržaja lociran je u centralnom delu ekrana, dok će se u donjem nalaziti detaljnije informacije o označenom sadržaju. Na prvi pogled deluje kao svaki drugi BitTorrent klijent, zar ne, ali daleko je od standardnog.

Kao što smo napomenuli na početku Deluge vam nudi i opciju konzolarnog prikaza statusa sadržaja koji preuzimate i delite na vašem računaru. Da biste uključili ovu mogućnost potrebno je pokrenuti deamon koji se poziva komandom:

deluged

Nakon toga pristup konzolarnom prikazu se dobija pozivanjem komande:

deluge –-ui=console

Naravno, konzola ne služi samo za jednostavan prikaz sadržaja. Moguće je upravljati torrentima direktno iz konzole uz pomoć odgovarajućih komandi (konsultujte dokumentaciju za kompletnu listu i mogućnosti). Ukoliko grafički i konzolni interfejs ne zadovoljavaju vaše potrebe, Deluge nudi svojim korisnicima pregled sadržaja putem web sučelja. Da biste uspešno pokrenuli Deluge web interfejs potrebno je prvo pokrenuti deamon uz pomoć komande:

deluge-web

Nakon toga otvorite vaš internet pregledač i pristupite Deluge web interfejsu na vašem localhostu i portu 8112 (IP adresa 127.0.0.1:8112). Deluge web interfejs će, za razliku od grafičkog sučelja, dobrodošlicu poželeti dijalogom za unos lozinke, koja je po defaultu deluge, ali preporučujemo vam da je iz bezbednosnih razloga promenite. Sve pohvale dajemo Deluge developerima koji su na sve mislili i omogućili da su sve navedene opcije i još mnogo toga podložne promenama, od porta do prečica za korišćenje Deluga.

Deluge je sve samo ne običan BitTorrent klijent. Verujemo da će ostaviti pozitivan utisak na vas ukoliko mu date šansu da malo vremena provede na vašem hard disku, kao što je bio slučaj i s nama.

Dragan KRSTIĆ

 
Kozmetičari slobodnih sistema
Deluge 1.3.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Scientific Linux 6.4

Platforma:
GNU/Linux, Unix, OS X, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
8.8MB
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
deluge -torrent .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera