LAKI PINGVINI<>
082013<><>

DigiKam 3.2.0

Fotografski profesionalac

U eri digitalnih foto-aparata, kada broj slika koje možemo da napravimo nije ograničen filmom, već veličinom memorijske kartice, čest je slučaj da svako od nas ima na stotine, ako ne i hiljade fotografija na kojima smo zabeležili neke trenutke koje želimo da otrgnemo od zaborava. S tim u vezi, jedan od najčešćih poslova prosečnog korisnika računara jeste sređivanje kolekcije slika pomoću brojnih programa za te svrhe, kako besplatnih, tako i onih komercijalnih.

Korisnici GNU/Linux, ali i drugih operativnih sistema, mogu da se odluče za digiKam, program namenjen za KDE okruženje i nalazi se u riznicama većine distribucija, tako da instalacija nije naročit problem. DigiKam u potpunosti prati KDE filozofiju, kako po izgledu i organizaciji, tako i po mogućnostima i brojnim podešavanjima, što znači da će svako moći da ga prilagodi sebi i svojim potrebama.

Sučelje programa lepo je organizovano i podeljeno u nekoliko celina: levu kolonu s pregledom albuma i raznim opcijama pretrage, desnu s pregledom exif i drugih podataka, dok se u sredini, očekivano, nalazi prostor za pregled snimaka.

Opcija za pretragu zaista ima mnogo, počev od pregleda po albumima, filtriranja po datumu izrade, geolokaciji, ključnim rečima, a moguće je i prepoznavanje lica. Ključne reči i tagovi dodaju se preko alata u desnoj koloni, gde takođe možemo videti da li je geolokacija uključena prilikom snimanja, kao i statistike boja i osvetljenja. Snimcima je dalje moguće dodeliti naslove, rejtinge, oznake u bojama, kao i zastavice za odobrene, odbačene i one za koje niste sigurni da želite da zadržite. Moćan alat za filtriranje omogućava da se izdvoje snimci po svim ovim kriterijumima što umnogome olakšava pretragu i organizovanje. Ukoliko aparat kojim slikate nema dodavanje geolokacije, to možete lako uraditi iz samog programa, uz pomoć google mapa, na primer. DigiKam ima i koristan editor informacija gde se mogu uneti razni detalji o fotografijama, tako da su uvek pri ruci, a korisno je i kod autorizacije snimaka. Moguće je napraviti unapred definisane informacije koje se ponavljaju kao što su podaci o autoru, kontakt i druge, tako da ne moraju svaki put ručno da se unose.

Ugrađeni editor slika možda nije na nivou specijalizovanih programa, ali ima dovoljno opcija za obradu poput onih za isecanje, regulaciju boja, izoštravanje, promenu perspektive, i podosta drugih koji će pomoći da slike izgledaju bolje. Tu je i izvestan broj zanimljivih efekata koje možete dodati svojim fotografijama i načiniti ih zanimljivijim. Naravno, digiKam poseduje mogućnost uvoza fotografija iz foto-aparata. Podešavanje se vrši pomoću čarobnjaka uz veliki broj podržanih uređaja, a program podržava i obradu RAW fotografija, s ugrađenim editorom i mogućnošću uvoza. Posebno korisna opcija je i ona za preimenovanje više fajlova odjednom, uz veliki broj dodatnih opcija koje se mogu podesiti.

Sve u svemu, digiKam je pravi izbor, kako za one koji barataju velikim brojem fotografija, tako i za amatere koji žele da lepo, lako i jednostavno organizuju svoje uspomene.

Darko GERGURIĆ

 
Universal Media Server 3.0.0-a1
DigiKam 3.2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Manjaro Linux 0.8.6
Freeplane 1.1.3
KsysGuard 4.10.3

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS, Free BSD, Windows
Licenca:
GPLv3
Veličina:
30,3 MB download, 62,6 MB na HDD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .digikam .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera