PHONE ZONE<>
042013<><>

Huawei Ascend W1

Skockani kinez

Huawei je na Android tržištu napravio pometnju i lako se nametnuo kao konkurent najjačim igračima, a sada isti recept primenjuje i u Windows Phone okruženju.

Dizajn modela Huawei Ascend W1 nije nešto što do sada nismo videli, posebno ako se u obzir uzme činjenica da konkurenti na ovom tržištu rado eksperimentišu sa dizajnom, oblicima i bojama. Huawei W1 dolazi u četiri boje – crnoj, pink, plavoj i beloj, a najveći „domet” dizajna jeste displej izdignut od ostatka kućišta, koji podseća na izgled smartfona Xperia Sola. Kvalitet izrade i plastike su dobri, a telefon je obložen posebnim gumiranim materijalom koji onemogućava klizanje ili ispadanje iz ruke. Na telefonu nema mnogo tastera, ali se, osim tastera On/Off/Stendbay i Volume, našlo mesta i za okidač kamere, koji proizvođači sve češće izostavljaju sa svojih uređaja.

Što se hardverskih sposobnosti tiče, Ascend W1 staje rame uz rame sa Nokijinom Lumijom 620 i HTC-ovim 8S, sa kojima deli gotovo identičnu platformu. Čipset Qualcomm MSM8230 Snapdragon povezuje dual-core procesor Krait na 1,2 GHz (što je za po 200 MHz brže od pomenutih konkurenata), uz grafiku Adreno 305 i 512 MB RAM-a. Interna memorija od 4 GB proširiva je putem microSD kartica kapaciteta do 32 GB. Svakodnevna upotreba ovog telefona vrlo je prijatna i bez trzavica. WP8 je lepo upeglan, ne zakucava se, a hardver telefona dovoljno je jak da izgura i najzahtevnije aplikacije, kakve su, recimo, Skype ili najnovije igre.

Displej telefona, dijagonale 4 inča i rezolucije 480 x 800 piksela, nije na nivou konkurenata, ponajviše zahvaljujući IPS matrici, zbog koje ćete često morati da lovite najbolji ugao gledanja. Reprodukcija boja i gustina piksela od 233 ppi sasvim su zadovoljavajući, a uz Windows Phone 8 okruženje, koje nije previše šareno i „izazovno”, sve izgleda vrlo ubedljivo i kvalitetno.

Telefon dolazi sa uobičajenim setom opcija za povezivanje. Tu su redom 3G i HSDPA sa brzinom prenosa podataka do 21 Mbit/s ka korisniku i do 5,76 Mbit/s od korisnika. WiFi po b/g/n standardu, bluetooth v2.1, A-GPS prijemnik sa opcijom GLONASS, microUSB ulaz (koji omogućava punjenje) i klasični 3,5 mm audio priključak. Moramo napomenuti to da su slušalice koje se isporučuju uz W1 veoma lošeg kvaliteta, pa ćete morati da kupite neke kvalitetnije ako želite da slušate muziku.

Windows Phone 8 okruženje je prilično kompletno – sem telefonskih i standardnih aplikacija nudi originalni MS Office za pregledanje i pisanje/izmenu Word, Excel i PowerPoint fajlova, muzički plejer sa integrisanom prodavnicom muzike i Xbox za korisnike koji poseduju ovu konzolu za igranje. Kamera rezolucije 5 megapiksela sa autofokusom je korektna i što se tiče HD 720p videa i foto-moda. Ugrađena je i prednja, video call kamera VGA rezolucije. Nažalost, GPS aplikacija na telefonu ne podržava glasovnu navigaciju za Srbiju, ali se očekuje skoro pojavljivanje Nokijine aplikacije Drive, koja je sredinom marta (konačno) krenula ka drugim WP8 uređajima, zajedno sa besplatnom glasovnom navigacijom i za Srbiju.

Microsoftova prodavnica softvera za WP OS trenutno nudi više od 130.000 aplikacija, koje se sve mogu nabaviti i u Srbiji, a za kupovinu će vam biti potrebna neka od kreditnih kartica domaćih banaka. Što se lokalizacije tiče, Windows Phone 8 još ne govori srpski na ćirilici, ali se zato sa latinicom snalazi kao riba u vodi i nema rogobatnih izraza ili menija sa izmešanim engleskim i srpskim prevodima, kakve Android OS uvek ima.

Huawei Ascend W1 je odlična alternativa konkurentima koji koštaju više, a nude isto. Iako prilično konzervativnog izgleda, moderne boje kućišta pomoći će mu da se istakne na urbanom i aktivnom Windows Phone tržištu. Svi oni koji se odluče za ovaj model dobiće kvalitetan i pouzdan telefon dobrih hardverskih performansi i izdržljive baterije. Za prvi WP telefon iz Huaweija to je i više nego dobro!

Marko ČAVIĆ

 
Nokia Lumia 920
HTC One SV
Sony Xperia Z
Huawei Ascend W1
Šta mislite o ovom tekstu?
Intex AVATAR2
BlackBerry Z10
Toshiba AT300-105
Prestigio MultiPad 8.0 3G Note
Norton Mobile Utilities
Nike Training Club
RMP: Sleep & Yoga
Sensor Music Player
Vyclone
Smart AudioBook Player
Otaku Camera
Sidebar Pro
Wikimedia Commons
Sound Meter Pro
PerfectShot
Gogobot
Anime Alarm Clock
LayerPaint
Wedding Plandroid

Operativni sistem:
Windows Phone 8
Dimenzije:
124 x 63 x 10,5 mm / 130 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8230 Snapdragon (Krait) 1,2 GHz, 512 MB RAM-a, 4 GB ROM, microSD do 32 GB, 4” TFT (480 x 800, 16M), bluetooth 2.1 A2DP, WiFi 802.11 b/g/n/hotspot, quad band GSM/dual band HSDPA, microUSB, 3,5 mm audio konektor, 5 Mpx kamera (LED blic, autofokus, 720p HD video @30 fps), Li-polimer baterija 1950 mAh
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera