PHONE ZONE<>
032013<><>

Dorland’s Illustrated Medical Dictionary

Izdavač „Dorlandovog ilustrovanog medicinskog rečnika” hvali se time da je ta knjiga prva i poslednja reč medicine već 110 godina – ono što bi stvarno trebalo da vas impresionira jeste što je ta izjava prilično blizu istini. U pitanju je obiman leksikon pojmova, u kojem se nalazi bukvalno sve što može da vas zainteresuje ili vam zatreba kada se govori o medicini. Ova knjiga se redovno ažurira, prateći trendove u svetu medicine, iskustva lekara i medicinskog osoblja, kao i naučnika, nastavnog kadra i bibliotekara kako bi se stvorio što pregledniji rečnik, koji efikasno i lako mogu da koriste studenti i lekari, ali i osobe bez prethodnog medicinskog znanja. Međutim, štampano izdanje ove odlične knjige ima jedan problem – dimenzije. Naime, tokom godina ova knjiga je sa svakim izdanjem postajala sve veća, obimnija i detaljnija. Tako danas njeno aktuelno, 32. izdanje broji više od 2100 strana i teži oko tri i po kilograma, što nije problem kada ste za radnim stolom, ali predstavlja osetnu poteškoću kada ste u pokretu, a želite da imate svoj medicinski rečnik sa sobom. Tu na scenu stupaju mobilni uređaji, zahvaljujući kojima ova džinovska riznica sada može da stane u džep.

Dorland’s Illustrated Medical Dictionary iz MobiSystemsa dostigao je verziju 5.0.4 za iOS i 4.1.037 za Android. U oba slučaja u pitanju je 32. izdanje slavnog rečnika, koje sadrži više od 124.000 pojmova, kao i 35.000 audio snimaka sa izgovorom stručnih termina. Tu je i 1500 detaljnih ilustracija, od kojih je trećina pravljena specijalno za ovo izdanje. Interfejs je dizajniran jednostavno i utilitarno. Osnovni pogled stavlja sve termine u rečniku s leve strane po abecedi, dok je desna strana ekrana rezervisana za izabrani termin. Naravno, kako je skrolovanje kroz 120.000 pojmova smešna ideja, tu je alat za brzu pretragu. Sledi indeks sa dvadesetak kategorija, pomoću kojeg još brže dolazite do najčešće traženih oblasti. Tu su tabele, slike, audio fajlovi, skraćenice, pregled anatomije, merne jedinice i formule za njihovo preračunavanje, periodni sistem elemenata itd. Aplikacija sve vreme prati vaše pretrage, pa ako želite da ponovo pogledate nešto što ste nedavno tražili, to možete da uradite putem historyja. Na kraju je opcija smeštanja pojmova ili pretraga u favorite, što je odlično kada želite da se podsetite nečega.

Na kraju mala analiza nešto veće cene ove aplikacije – 50 dolara. S jedne strane, ovo je potpuno funkcionalna elektronska verzija knjige, za čiju tvrdo povezanu štampanu kopiju morate da izdvojite 90 evra. S druge je neizmerna upotrebna vrednost ovakvog rečnika gde brzo i lako možete da pogledate šta god vam zatreba i kad god vam zatreba. Pored ovih kvaliteta, ostaje činjenica da je svota od 50 dolara ipak pozamašna za mobilnu aplikaciju, naročito za studente, kojima bi verovatno najviše bila od koristi (i koji mogu da nađu štampano 31. izdanje za desetinu te cene).

Dragan KOSOVAC

 
Gigabyte GSmart GS202+
Huawei Ascend G600
Google Nexus 4
Intex iBuddy3 i iBuddy Connect
Asus MeMO Pad
Blueberry NetCat M-12
Nokia Lumia 820
Quora
Write
Kissing Tips
HipGeo
runtastic Heart Rate Pro
LectureNotes i LectureRecordings
Fitness Flow
Dorland’s Illustrated Medical Dictionary
Šta mislite o ovom tekstu?
How To Impress A Girl
Hipmunk
Kafanski podsetnik
Jamie Oliver: 20 Minute Meals
JEFIT Pro – Workout & Fitness
Layar

Platforma:
Android, iOS
Veličina:
238 MB
Cena:
50 USD
Adresa:
play .google .com,store .apple .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera