PHONE ZONE<>
032013<><>

Intex iBuddy3 i iBuddy Connect

Sa telefonom i bez

Iako smo navikli na to da na tržištu tablet računara viđamo sve veći broj brendova, ulazak Intexa, proizvođača poznatog po periferijama, adapterima i eksternim TV tjunerima, prilično nas je iznenadila. Situacija umnogome podseća na kasne devedesete, kada su svi pohrlili u osnivanje tada aktuelnih internet kompanija, da bi 2000. godine došlo do naprasnog pucanja prezasićenog tržišta i velikog kraha berze. Ipak, kako je trend rasta popularnosti tabličnih uređaja sada gotovo na vrhuncu, reklo bi se da još ima mesta da manje poznati proizvođači uzmu deo kolača i profitiraju makar na kraće staze. Očekivano, Intex nije išao putem inventivnosti i prezentovanja nečeg novog, već je odigrao na kartu niske cene kod oba tableta koja smo dobili na test.

Naziv Intexove serije tableta iBuddy neodoljivo podseća na Appleovo brendiranje, ali je malo slovo i ujedno i jedino što ima zajedničko sa ovom kalifornijskom kompanijom. iBuddy 3 je još jedan od mnogih tablet računara baziranih na operativnom sistemu Android 4.0, ali uz prilično nisku cenu od samo 85 evra. Iako skromni izgled tipskog dizajna ne obećava mnogo, kvalitet izrade je sasvim solidan. Niska cena podrazumeva korišćenje ekrana dijagonale 7 inča veoma skromne rezolucije 800 x 480 piksela. Kako je iskorisćen TN panel, vidljivi uglovi su loši, a situaciju donekle vadi pristojna jačina osvetljenja. Povezivanje sa računarom obavlja se putem microUSB porta i to je, osim čitača memorijskih kartica, sve što se od portova može zateći na ovom uređaju. Nema HDMI izlaza, bluetootha, kao ni ostalih mogućnosti koje krase skuplje modele. Integrisana web kamera VGA rezolucije donekle nadoknađuje nedostatak ostalih mogućnosti, a u realnim uslovima može se smatrati i vrednim dodatkom. Hardversku osnovu čini jednojegarzni AllWinner A10 SoC radnog takta 1 GHz, ispraćen sa 512 MB RAM-a. Iako se već može smatrati zastarelim, pruža adekvatne performanse ukoliko od tablet računara ne očekujete previše. Mali 400 GPU dovoljan je za manje zahtevne igre i reprodukciju HD materijala, ali kada se uzme u obzir niska rezolucija ekrana i samo 4 GB skladišne memorije, ne bi se reklo da je namenjen ovakvom načinu upotrebe. Slaba tačka ovog računara je baterija od samo 2800 MAh, što je dovoljno da pruži jedva nešto više od tri sata intenzivnog korišćenja.

Connect, drugi model na testu, predstavlja nešto napredniju verziju Intexove serije iBuddy. Većih vizuelnih razlika nema, ali je specifikacija znatno bogatija. Tu su HDMI izlaz i bluetooth prijemnik. Još važnije, ovaj model ima ležište za SIM karticu, koja omogućava 3G pristup internetu. Ono što ga odvaja od sličnih uređaja jeste punokrvna GSM podrška, te ga je moguće koristiti i kao mobilni telefon! Naravno, i dalje smo mišljenja da je 7 inča nezgrapno za držanje na uhu, a pritom i apsurdno izgleda, ali bez obzira na to, ova funkcija je ipak tražena. Pored web kamere, na leđima uređaja smeštena je još jedna rezolucije 2 MPx, ali kao i na većini sličnih modela, kvalitet snimaka koji pruža je nezadovoljavajući. Ekran dijagonale 7 inča pati od istih boljki kao i jeftiniji model, niske rezolucije i loših uglova. Nažalost, unutrašnjost uređaja takođe je identična. Tu je AllWiner A10 procesor, koji je nešto ubrzan, radnog takta 1,2 GHz, ali i dalje ispraćen samo sa 512 MB RAM-a. Iako je on prihvatljivo rešenje, za 130 evra moguće je pazariti dvojezgarne modele, naravno bez 3G/GSM podrške. Generalno, Intex je napravo pristojne uređaje sa niskom cenom, jedino se stiče utisak da su donekle zakasnili. Da su se iBuddy modeli našli na policama domaćih radnji pre šest meseci, mogli bismo ih toplo poreporučiti, ovako se može reći da su OK spravice za taj novac, ali ništa više od toga.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Gigabyte GSmart GS202+
Huawei Ascend G600
Google Nexus 4
Intex iBuddy3 i iBuddy Connect
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus MeMO Pad
Blueberry NetCat M-12
Nokia Lumia 820
Quora
Write
Kissing Tips
HipGeo
runtastic Heart Rate Pro
LectureNotes i LectureRecordings
Fitness Flow
Dorland’s Illustrated Medical Dictionary
How To Impress A Girl
Hipmunk
Kafanski podsetnik
Jamie Oliver: 20 Minute Meals
JEFIT Pro – Workout & Fitness
Layar

INTEX iBuddy Connect
Operativni sistem:
Android 4.0
Ostalo:
ARM Cortex A8 AllWinner A10 1,2 GHz, Mali-400 GPU, 512 MB RAM-a, 4 GB ROM-a, TF card, 7” TFT (800 x 480, 16M), WiFi 802.11 b/g/n, 3G modem, GSM podrška, bluetooth, microUSB, miniHDMI, 3,5 mm audio konektor, kamera 0,3 MPx + 2 MPx, Li-ion baterija 3000 mAh

INTEX iBuddy Connect
Operativni sistem:
Android 4.0
Ostalo:
ARM Cortex A8 AllWinner A10 1,2 GHz, Mali-400 GPU, 512 MB RAM-a, 4 GB ROM-a, TF card, 7” TFT (800 x 480, 16M), WiFi 802.11 b/g/n, 3G modem, GSM podrška, bluetooth, microUSB, miniHDMI, 3,5 mm audio konektor, kamera 0,3 MPx + 2 MPx, Li-ion baterija 3000 mAh
Proizvođač:
Intex
Kontakt:
TNT
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera