INTERNET<>
022013<><>

WWW vodič

Airbnb komšiluci

Pre nekoliko godina pisali smo o sajtu Air Bed and Breakfast, na kojem ste mogli da rezervišete boravak u privatnim pansionima. Danas se u ponudi tog istog sajta nalaze pansioni u više od 34.000 gradova u 192 zemlje širom sveta. Tokom godina Airbnb je prošao kroz više unapređenja, a najnovija promena dizajna donela je opciju neigbourhoods, koja vam nudi da u okviru sedam popularnih metropola birate pansione u delovima grada koji su najbliži vašim interesovanijma: razgledanje, umetnost, priroda, noćni život, hrana, istorija ili šoping.

Adresa: goo.gl/MYqEa

Filmske lokacije

Ako ste ikad poželeli da posetite impresivne lokacije koje ste videli u omiljenim filmovima, sada možete lako da saznate u kom pravcu treba da krenete. Kompanija Travelex bavi se menjanjem valuta u desetinama zemalja širom sveta. Odnedavno se na njihovom sajtu može naći i interesantan alat, koji nema mnogo veze sa primarnom delatnošću firme. Kombinovanjem Google Mapsa sa podacima o snimanju 250 najboljih filmova svih vremena prema mišljenju korisnika sajta IMDb, stvorena je interaktivna baza podataka filmskih lokacija.

Adresa: goo.gl/5KcNE

Here

Već nekoliko godina Google Maps za većinu korisnika predstavlja optimalno rešenje svih navigacionih potreba. Ipak, postoje konkurenti koji ne žele da se predaju. Apple je prošle godine svojim pokušajem da predstavi alternativu Google Mapsu nasmejao milione ljudi, a sada Nokia pokušava da uradi nešto mnogo ozbiljnije. Here.net je potpuni analog Google Mapsu sa opcijama za gledanje mapa auto-saobraćaja, topografskih mapa i neizbežnih satelitskih snimaka i Street Viewa. Iz gomile alata izdvajamo opciju stvaranja personalizovanih mapa.

Adresa: here.net

60 sekundi

Ljude uvek interesuje mnogo toga, ali im tempo modernog života ne daje dovoljno vremena da se udube u svaku temu. Srećom po sve nas, nedavno se pojavio sajt 60 seconds reviews, koji nudi koncizne recenzije filmova, knjiga, restorana i vina. Autori ovih kritika su novinari koji rade za britanske TV stanice i časopise. Kao što ime sajta kaže, recenzije traju samo 60 sekundi, tako da možete da ih pogledate na brzinu. Pregledanje ovog sajta preko računara je besplatno, a pristup sa mobilnih uređaja zahteva godišnju pretplatu.

Adresa: www.60secondreviews.com

SnowGlo

SnowGlo je nova društvena mreža na kojoj članovi ocenjuju sve zamislivo iz svakodnevnog života – filmove, knjige, igre, muziku, tehničke uređaje, hranu itd. Sem ocenjivanja zasnovanog na zvezdicama, članovi mogu da pišu i recenzije koje se nagrađuju na specifičan način. Ako neki posetilac na osnovu vaše recenzije klikne na link ka Amazonu da kupi neki proizvod, vi dobijate mali procenat od te kupovine. U odnosu na broj članova koji se slažu i ne slažu sa određenim mišljenjem, menja se ranking tog autora recenzije.

Adresa: snowglo.com

Metro

Prezentacija besplatnih britanskih novina Metro doživela je veliku promenu. Sada je potpuno optimizovana za pregledanje sa tableta i mobilnih telefona. Na uvodnim stranama su ogromne slike i minimum teksta, dok su sami članci maksimalno rasterećeni. Ove online novine i dalje pokrivaju standardni dijapazon tema. Tu su dnevne vesti iz sveta, zatim sport, zabava i tehnologija, kao i hrana, zdravlje, putovanja, moda, umetnost. Na kraju, tu je i neizbežna trač rubrika koja se bavi vestima i glasinama iz sveta poznatih.

Adresa: metro.co.uk

Zeitgeist 2012

Izašla je verzija Google Zeitgeista za 2012 godinu. Ovaj pregled upotrebe najkorišćenijeg pretraživača na svetu donosi nam spiskove najtraženijih novih pojmova u 2012. godini. Ljudi širom sveta su prošle godine obavili 1,2 biliona upita na 146 jezika. Na ovoj stranici možete da nađete liste od deset najtraženijih upita u deset kategorija, među kojima su događaji, ličnosti, sportisti, filmovi, slike ili video klipovi. Ako vas ovi podaci interesuju još detaljnije, postoje i lokalizovane liste po zemljama sa mnogo više potkategorija.

Adresa: goo.gl/psMIb

Doodles 2012

U toku 2012. godine Google je objavio 294 doodlea, specifičnih crteža ili interaktivnih aplikacija u čast nekog specijalnog događaja. Najpoznatije su, naravno, mini-igre, koje su se smenjivale svakog dana za vreme Olimpijskih igara ili sintisajzer za rođendan Roberta Muga. Ipak, velika je verovatnoća da ih niste videli sve jer su mnogi od njih bili specifični za određeni region ili zemlju. Srećom, Google ima preglednu stranu na kojoj možete da pogledate sve crteže i aplikacije koje ste propustili, i to ne samo u 2012. godini.

Adresa: goo.gl/g6QKy

Everest

Ovaj sajt oduševiće sve one koji vole alpinizam, kako uživo tako i iz udobne fotelje pred računarom. Umesto iscrpnih informacija i članaka ili pak raznih mapa, linkova ili opcija, ovaj sajt pruža samo jednu fotografiju Mont Everesta. Jednu, ali vrednu! U pitanju je polupanoramski snimak planine koju je napravio američki alpinista i snimatelj Dejvid Briširs uz pomoć 400 fotografija visoke rezolucije i programa „krpano Panorama Viewer”. Snimak prikazuje slavni severni prilaz Everestu, koji je Džordž Malori otkrio 1921. godine.

Adresa: goo.gl/KwMbV

Kola-kalkulator

Verovatno nema poznatijeg slatkog gaziranog pića na našoj planeti od koka-kole. Pošto sve više sturčnjaka tvrdi da su baš ti sokovi krivi za probleme sa kilogramima, predstavnici Koka-kole odgovorili su na taj izazov na prilično interesantan način. Sada se na njihovom sajtu nalazi alat koji vam saopštava energetsku vrednost svih napitaka u Koka-kolinoj paleti. U skladu sa količinom kalorija, sledi predlog neke od desetina aktivnosti pomoću kojih možete da potrošite te suvišne kalorije, sa tačnom minutažom i intenzitetom vežbi.

Adresa: goo.gl/e0Bw2

Super savvy me

Sajt Super savvy me je online magazin koji pokriva sve domene života. Na ovoj adresi možete da pronađete članke i savete, podeljene u kategorije kao što su familija (saveti, deca, škola, novac, putovanja), zatim hrana (recepti, deca, ušteda), zdravlje (fitnes i dijete), kuća i bašta, kao i moda i lepota. S druge strane, ovaj sajt služi i kao reklama (sa sve povremenim diskontima) za džinovsku paletu proizvoda kompanije Procter & Gamble (čije proizvode već imate u svojoj kući, čak i ako ne znate za ovu firmu po imenu).

Adresa: www.supersavvyme.co.uk

Dobra kuća

Časopis „Good Housekeeping” postoji skoro 128 godina. Zvanični sajt ovog magazina je nešto mlađi, a nedavno je osvežen novim, jednostanvijim i preglednijim dizajnom. Kao i pre, sajt prati rubrike časopisa. Tu su recepti i članci o hrani, saveti o održavanju svog doma i boljoj organizaciji. Slede delovi o dijetama, zdravlju i lepoti, zatim sekcija o porodičnom životu i praznicima. Na kraju, tu je veliki deo sa rezultatima testiranja raznih proizvoda, od kućnih aparata, hrane i odeće, do automobila, računara i elektronike.

Adresa: www.goodhousekeeping.com

Mars One

Šta mislite, da li ispunjavate sve potrebne uslove da otputujete na Mars? Mars One je zvanična prezentacija projekta za kolonizaciju Crvene planete do 2023. godine. Na sajtu mogu da se prijave svi zainteresovani dobrovoljci, koji su spremni da učestvuju bez obzira na godine, obrazovanje i delatnost, bitno je samo da stvarno žele da se posvete ovom projektu. Stepen posvećenosti mora da bude stvarno visok – nakon što otputuju na Mars i naprave naselje, članovi misije će ostati da žive i rade na Crvenoj planeti – nema povratka na Zemlju!

Adresa: mars-one.com

Planefinder

Da li ste ikada poželeli da budete kontrolor leta? Osnovni prikaz sajta planefinder sličan je onom sa strane flightradar24, o kojoj smo pisali pre nekoliko godina – na mapi cele planete u realnom vremenu pratite desetine hiljada ikonica, koje predstavljaju avione koji su trenutno u vazduhu. Klikom na svaku ikonu dobijate detaljne podatke o letu: visina, brzina, tip aviona, kompanija, startna i ciljna lokacija. Odnedavno planefinder nudi opciju routes, kada na zatamnjenoj mapi iscrtava putanje svih letova sa pojedinih aerodroma.

Adresa: planefinder.net/route

Novi avioni

Newairplane.com je sajt na kojem kompanija Boeing predstavlja svoje avione koji se trenutno nalaze u službi širom sveta. Sem prikaza aviona i tehnologija, tu je i impresivna animacija koja prikazuje sve linije na kojima trenutno lete Boeingovi modeli. Ipak, najviše detalja posvećeno je prezentacijama modela 747-8 i 787 Deramliner. Tu su detalji o dizajnu, karakteristikama aviona i korišćenim materijalima, zatim filmovi aviona za vreme leta, studije detalja u hangarima, kao i impresivni snimci iz kokpita za vreme poletanja i sletanja.

Adresa: www.newairplane.com

Kitten cam

Svako ko pregleda video klipove po internetu pre ili kasnije dođe do zaključka da webom gospodare klipovi mačaka u manje ili više smešnim situacijama. Za osobe kojima nikada nije dovoljno mačaka sada postoji livestream koji prati sobu punu mačaka 24 časa dnevno. Ovaj sajt postavio je čovek koji drži prihvatilište za napuštene mačiće u američkoj državi Vašington kako bi lakše našao ljude željne da usvoje malog ljubimca. Sem livestreama, tu je i arhiva sa najsmešnijim insertima sakupljenim tokom višemesečnog nadzora.

Adresa: goo.gl/d0f01

Igraonice

Veoma bitan deo u evoluciji elektronske zabave odigrao se u igraonicama sa video aparatima, slavnim „buvarama” ili po stranjski „arkadama”. Igraonice su specifične od zemlje do zemlje, ali njihov razvoj i promena tokom decenija na globalnom nivou imaju mnogo toga zajedničkog. Ako vas interesuju detalji o tome, preporučujemo vam članak Laure Džun sa sajta The Verge pod nazivom „Samo zabavu: život i smrt američke igraonice”, koji pokriva događaje od razvoja flipera tridesetih godina prošlog veka do sumraka industrije u aktuelnoj deceniji.

Adresa: goo.gl/Xk6Jf

R’ha

Početkom januara netom su krenuli da se šire linkovi ka impresivnom kratkometražnom filmu „R’ha”. U pitanju je rad dvadesetdvogodišnjeg nemačkog studenta Kaleba Lehovskog (Lechowski), koji je sam napisao, režirao i tokom sedam meseci animirao ovaj šestominutni film o ratu zmijolikih vanzemaljaca sa robotima koje su stvorili da ih služe. Nekoliko dana kasnije, počele su da kolaju glasine o tome kako veliki holivudski studiji nude Lehovskom da pretvori svoj mali film u dugometražni blokbaster (slično Nilu Blomkampu sa filmom „District 9”).

Adresa: goo.gl/3nuJz

Dragan KOSOVAC

 
Facebook Graph Search
Bitpay
Edukacija online
Džastinov MySpace
Muzika u oblaku u Srbiji
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera