TEST PLAY<>
112012<><>

Gotham City Impostors

Kada mačke nema, miševi kolo vode. U slučaju Gotham City Impostorsa, mačka je Betmen koji je napustio Gotam važnim herojskim poslom. Miševi su pak osobe diskutabilnog mentalnog statusa, koje sebe vide kao Betmenovu ili Džokerovu zamenu. Sukob timova ovih amaterskih osvetnika (Bats) i kriminalaca (Jokerz) okosnica je ovog FPS-a. Igra je dostupna još od februara, ali je njen izdavač tek nedavno prešao na „freemium” model poslovanja. Tako je Gotham City Impostors postao besplatan i može da se skine putem Steama. Igrači koji su nestrpljivi prilikom otključavanja nove opreme ili kostima svog lika mogu i dalje da troše novac.

Na papiru, Gotham City Impostors izgleda veoma interesantno i zabavno.

Kada biste nekom fanu FPS-a želeli na brzinu da opišete GCI, ne biste mnogo pogrešili kada biste ga nazvali čudnim amalgamom Call of Dutyja, Team Fortressa 2 i Saints Rowa. Iz prve igre preuzeto je otključavanje i prilagođavanje oružja i opreme vašem stilu igre. Iz druge je preslikan model igranja 6 na 6 sa različitim modovima timske igre, kao i različite klase sa svojim specifičnostima. Iz treće su maznuti otkačena atmosfera i mogućnost prekrajanja zbrda-zdola sklepanih kostima na najčudnije načine. Kada počnete da igrate GCI, a ne želite da trošite stvarni novac za kreiranje sopstvene kombinacije oružja, opreme, veština i dodataka, na raspolaganju vam je pet unapred definisanih arhetipova. Klasični teškaš, skaut, medik, snajper i „zlatna sredina” biće vam drugovi prvih desetak nivoa, tokom kojih ćete steći dovoljno ključeva da stvorite prvu od maksimalno dve sopstvene klase koje vam GCI dozvoljava da napravite.

Osnova klase je oblik tela. Što je lik vitkiji to se brže kreće, ali ima manje života i slabiji je sa noževima i mačevima. S druge strane, što je oblik tela masivniji to je lik sporiji, ali ima više života i nanosi više štete hladnim oružjem. Svaka klasa ima primarno i sekundarno oružje sa dodacima koji im menjaju borbene karakteristike kao što su nišani, prigušivači, prošireni okviri, kompenzatori, pa čak i uređaji za mirisanje protivnika! Sledi dodatna oprema za mobilnost kao što su raketni ranci, patike sa federima, rolšue, krila za jedrenje i neizbežna kuka sa sajlom u Betmenovom stilu. Svaka klasa raspolaže i sa dve pasivne veštine koje se odnose mahom na količinu nanete i primljene štete, kao i na mobilnost. U sprezi sa oblikom tela ove veštine mogu da stvore ili ekstremno žilave ili ekstremno ubitačne kombinacije. Tu su i bolna pomagala kao zamke, granate iz kućne radinosti, dodatni oklop, razni predmeti za bacanje ili pak pribor za prvu pomoć. Rampage su bonusi koji se aktiviraju ili nakon određenog kill-streaka ili obrnuto ako poginete dovoljno puta bez ubijenog neprijatelja. Na kraju, tu je psihološki profil vašeg lika, koji nagrađuje određeni stil igre tako što modifikuje sticanje iskustva. Tako, na primer, mazohista dobija dodatno iskustvo kada mu nanose mnogo štete, ali ga gubi kada umire. Histeričan lik dobija bonus ako je među prva tri na tabeli, a kada je ispod trećeg mesta, gubi iskustvo. Antisocijalni likovi su nagrađeni za solo akcije, a pomaganje saigračima se kažnjava itd. Pored svega ovoga što se efektivno otključava iskustvom, za svaki meč dobijaju se i novčići, koje trošite za kupovinu delova svog kostima.

Igra ima nekoliko ozbiljnih nedostataka.

GCI ima osam mapa smeštenih na poznate lokacije u Gotamu kao što su ACE Chemicals ili Arkham Asylum. Na svakoj mapi mogu da se igraju sva četiri moda koja ovaj naslov nudi. Zbog prirode servera, najviše vremena provešćete verovatno uz klasični Team Deathmatch. Bounty Hunter je varijanta TDM-a sa sakupljanjem novčića koji ostaju iza ubijenih likova. Mod Psych Warfare je varijanta CTF-a, gde u svoju bazu donosite napajanje za uređaj koji će isprati mozak protivničkom timu, ali morate i da ga odbranite dovoljno dugo dok se uređaj ne aktivira. Fumigation je mod sa kontrolisanjem punktova. Dok kontrolišu punktove Jokerzi aktiviraju uređaje sa otrovnim gasom, dok Batsi aktiviraju kontejnere sa slepim miševima koji će uplašiti protivnički tim. Postoje i dva single player moda. Initiation je varijanta tutorijala koja će vas upoznati sa osnovim komandama i mehanikama svih pomagala koja se nailaze u igri, a mod Challenge su izazovi sa vremenskim ograničenjem, koji vam pomažu da ovladate mapama, oružjem i pomagalima, kao i da steknete dodatno iskustvo za otključavanje novih predmeta i veština.

Kada se svi detalji o igri sagledaju na papiru, Gotham City Impostors zvuči veoma interesantno i zabavno. Na momente zaista i jeste tako, ali ova igra ima nekoliko ozbiljnih nedostataka. Da bi FPS bio popularan, potrebna je kritična masa igrača. Ako je verovati podacima sa Steama, u ovoj igri je u svakom trenutku online tek između jedne i dve hiljade igrača. Ako želite da nađete grupu za bilo koji mod sem Team Deathmatcha, morate da čekate i do 30 minuta, a ponekad se dobrano čeka i na TDM. Kada pak nađete partiju, uviđate da matchmaking sistem nije najsrećnije rešen, jer uparuje početnike sa mnogo bolje opremljenim i iskusnijim igračima, a nije redak slučaj ni da se stvori i brojčano neblansirana postavka tipa 2v4 ili 3v6. Na kraju, tu je i nestabilnost samih servera, pa uvek postoji određena verovatnoća da jedan ili više igrača bude diskonektovan. Kada sve funkcioniše kako treba, GCI je odlična otkačena timska akcija, koja može da vas drži budnim satima nakon što je prošao i poslednji voz za normalno jutarnje buđenje.

Dragan KOSOVAC

 
XCOM: Enemy Unknown
Trine 2: Goblin Menace
Secret Files 3
War of the Roses
Dishonored
Anno 2070: Deep Ocean
Hearts of Iron III: Their Finest Hour
World of Warcraft: Mists of Pandaria
The Testament of Sherlock Holmes
Torchlight II
Thirty Flights of Loving
Tales frome Space: Mutant Blobs Attack!!!
Carrier Command: Gaea Mission
Mark of the Ninja
NBA 2K13
F1 2012
FIFA 13
The Basement Collection
Gotham City Impostors
Šta mislite o ovom tekstu?

...još jedno mišljenje
Odličan primer kako treba da izgleda jedan free2play naslov – umesto zaključavanja sadržaja i opšte kuknjave „Kupite ovaj item, moramo i mi od nečeg da živimo”, GCI omogućava igračima da nabave apsolutno svaki komad opreme i gotovo sve kozmetičke predmete besplatno. Sistem otključavanja opreme i oružja elegantno je osmišljen, te ćete već posle sat vremena igranja imati pristup svim vrstama oružja i gedžetima (po jednom iz svake kategorije), pa se razlika između igrača viših i nižih nivoa ogleda u samoj veštini igranja i poznavanju mapa. Zamerke se mogu uputiti dizajnu mapa, jer neke deluju sumorno u odnosu na šašavi karakter cele igre i ne uspevaju da dovedu igru na isti nivo estetike kao što je to slučaj recimo u Team Fortressu 2. Naravno, to ne treba da vas odvrati od igranja ovog naslova, jer je posredi jedna sasvim solidna razbibriga.
Bojan JOVANOVIĆ

Platforma:
PC, Xbox 360, PS3
Potrebno:
Intel ili AMD Dual Core / 2,5 GHz, 1,5 GB RAM-a, nVidia GeForce 8600 ili ATI Radeon X1800; 256 MB VRAM-a
Poželjno:
Intel ili AMD Quad Core / 2 GHz, 2 GB RAM-a, nVidia GeForce 8800 GS ili ATI Radeon X1900; 512 MB VRAM-a
Veličina:
download 6,9 GB
Adresa:
gothamcityimpostors .com

77
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera