TEST PLAY<>
112012<><>

FIFA 13

Svake godine s jeseni ponavlja se ista priča, vrte se stara pitanja – ko je bolji, FIFA ili PES? Istina je da je EA Sports spremnije dočekao next-gen eru, što se odrazilo na to da FIFA zbriše PES sa trona i da prethodnih nekoliko godina toliko uzdrma njegovu reputaciju da su počeli da ga napuštaju i oni najverniji. Promenu su prihvatili svi, osim igrača sa ovih prostora, koji su kao hipnotisani opraštali Konamiju svaku brljotinu, kojih je inače prethodnih godina bilo samo tako. Ma šta pričao Džordž Lukas, imperija ipak uzvraća udarac, pa je PES prethodne dve sezone počeo da pokazuje znake oporavka. Sve je kulminiralo ovogodišnjim izdanjem koje je bez premca, najbolje do sada.

Kozmetika opet igra glavnu ulogu.

Kako su na to reagovali u FIFA taboru? Ako ste čitali „Prve utiske” u prethodnom broju, onda ste mogli da vidite da su u EA Sportsu radili na produbljenju online integracije – ne samo da se forma igrača i timova vezuje za real life counterpartove, već je i komentar utakmice sada vezan za dešavanja „iz stvarnosti”. S druge strane, implementiran je i potpuno nov sistem upravljanja (putem miša), koji nudi neuobičajenu preciznost i mogućnost odigravanja ubitačnih lopti „u prazan prostor”. Nažalost, on je ograničen na offline sesiju i nećete moći da ga rabite u online mečevima. Primetićete i bogatiji dijapazon pokreta igrača (mada se nama nije previše dopalo to kako sada izgleda trčanje), potom proširene statističke podatke koji se pojavljuju tokom mečeva, pa trening zadatke koji su zamenili arenu. Spisak novina tu se ne završava, ali je generalno mišljenje da je napredak u odnosu na prošlogodišnju verziju malen i da kozmetika opet igra glavnu ulogu.

Šta nam govori praksa? FIFA 13 je ekstremno zabavna, brza i zarazna arkadna reprezentacija najvažnije sporedne stvari na svetu. Pomaka ka simulaciji ima, ali to nikad nije (verovatno i neće) bio prioritet programerima. Čini nam se da se akcije sa papira u delo sprovode lakše nego ikad. Saigrači su retko inteligentni i otvaraće se po bokovima, trudiće se da uvek budu u središtu akcije i na taj način vam ponuditi opciju više. Golovi se mogu postići na mnogo različitih načina, pa je osećaj šablonske ustrojenosti manji nego što smo očekivali. Pažljivom konzumentu arkadni touch može da zasmeta, pogotovu u pogledu nadljudske snage igrača koji trče kao navijeni i sa zemlje se dižu kao da ih neko juri svetlosnim mačem. Takođe, smeta to što su fudbaleri savitljiviji od Nađe Komaneči u najboljim danima. Najviše smeta kada okrenuti licem ka sopstvenom golu ispucavaju loptu svom snagom prema protivničkom kaznenom prostoru – bez značajnijeg gubljenja ravnoteže. Takvi i slični propusti donekle ruiniraju kvalitet igre, ali nikako ne umanjuju zabavu koju FIFA 13 nemilosrdno proizvodi. Već kad budete izveli prvu tečnu akciju, u to ćete se uveriti. Komentatori gore od uzbuđenja, publika se veseli osveženim repertoarom klicanja, dok se igrači na terenu ne libe ni preciznih šuteva sa 25 metara. Fantastična atmosfera prati svaku utakmicu i čini da FIFA 13 bez problema izađe iz okvira proseka. Zapravo, odlazi i mnogo dalje od toga.

Potpuno nov sistem upravljanja.

No, da se vratimo versus metodi opisa, koja nam je ove godine baš nekako sela na volej. Zaista je neverovatno kako se ove igre međusobno nadopunjuju i međusobno malterišu rupe. PES na omotu ima Ronalda a FIFA Mesija – to odlično opisuje ovogodišnje stanje. Da pogledamo čega još ima. PES ima licencu za Ligu šampiona, ali ga FIFA šije šarolikim offline sadržajem i neprikosnovenom online podrškom. FIFA od ove godine nudi mogućnost upravljanja mišem, ali i PES ima svoj adut – tehnologiju Full Control, koja i bez miša omogućava slanje preciznih lopti u prazan prostor. Dalje, PES je odlično optimizovan i klizi u 1080p čak i na starijim mašinama, dok FIFA lupa po ušima izuzetnom prezentacijom i obiljem vizuelnih goodiesa, o kojima konkurencija može samo da sanja. Gameplay je priča za sebe i dok PES i dalje gura simulacijski pristup sa primesama arkade, FIFA radi upravo suprotno. Konačno, PES ima komunu nezavisnih developera koju nijedna igra na tržištu nema, a FIFA nikad bogatiji inicijalni roster igrača, timova i reprezentacija. I u jednoj i u drugoj igri mi smo zastupljeni bedno, mada se u Fifi ne pominjemo ni kao reprezentacija Nastasića, Lokavdžića i ostalih ’tića.

Vladimir PISODOROV

 
XCOM: Enemy Unknown
Trine 2: Goblin Menace
Secret Files 3
War of the Roses
Dishonored
Anno 2070: Deep Ocean
Hearts of Iron III: Their Finest Hour
World of Warcraft: Mists of Pandaria
The Testament of Sherlock Holmes
Torchlight II
Thirty Flights of Loving
Tales frome Space: Mutant Blobs Attack!!!
Carrier Command: Gaea Mission
Mark of the Ninja
NBA 2K13
F1 2012
FIFA 13
Šta mislite o ovom tekstu?
The Basement Collection
Gotham City Impostors

Nerešeno
Što se nas tiče, pobednik ovogodišnjeg večitog derbija ne postoji, rezultat je nerešen! Generalno gledajući, FIFA nudi sveobuhvatnije iskustvo, ali samo pod uslovom da možete da svarite gameplay. Daleko od toga da je isti loš, naprotiv – odličan je, samo može da vam zasmeta brzina izvođenja akcije i osećaj posle odigrane utakmice da ste učestvovali u kik-boks meču. PES je destilovan, očišćen od mahinacija tog tipa, ali je u isto vreme nekako ustrojen i dosadan – kao kraljevska porodica. Nedostaje mu još malko prostora na terenu za nove akcije, još koja animacija pokreta više i još neki dodatni wow sa tribina ili iz komentatorskog mikrofona. EA Sports bez dodatnog pritiska sa strane nema mnogo toga novog da pokaže, osim da polako razrađuje ubačeno igranje rukom, produbljuje online podršku i bavi se brojanjem keša. Što je najgore od svega, njima je to kristalno jasno.

Platforma:
PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PlayStation 2, Vita, PSP, 3DS
Potrebno:
Intel Core2Duo / 1,8 GHz, 2 GB RAM-a, nVidia GeForce 6800 GT sa 256 MB VRAM-a
Poželjno:
Intel Core2Duo / 2,6 GHz, 4 GB RAM-a, nVidia GeForce 9800 GTX sa 512 MB VRAM-a
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .ea .com /fifa -soccer -13

85
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera