NA LICU MESTA<>
102012<><>

IFA 2012, Berlin

Evolucija velikih ekrana

Poseta najvećem evropskom sajmu potrošačke elektronike odlična je prilika da se na jednom mestu sagledaju svi vladajući trendovi na polju audio/video i mobilnih uređaja

Berlinska IFA (Internationale Funkausstellung – međunarodna radio-izložba) održava se u glavnom gradu Nemačke od daleke 1924. godine i već odavno samo jednim delom opravdava svoj naziv. Danas je to ogromna manifestacija na kojoj u desetinama hala učestvuje skoro 1500 izlagača i koju za pet dana poseti četvrt miliona ljudi. Od nekadašnje radio-tehnike, IFA sada pokriva kompletnu potrošačku elektroniku, kućne aparate, profesionalnu audio, TV, radio i mobilnu tehniku, multimediju, elektronske komponente itd. Iskusniji posetioci ovog sajma upozorili su nas na to da je za vreme održavanja sajma jednostavno nemoguće videti baš sve, pa smo se mi ograničili samo na oblast potrošačke elektronike, a od onoga što smo videli, moraćemo da vam prenesemo samo najvažnije i najinteresantnije.

Televizori

Tehnološka evolucija se, naravno, dešava neprestano. Donedavno je 3D prikaz na TV-u bio ekskluziva najjačih proizvođača, a zatim su tu tehnologiju osvojili skoro svi ostali. Ove godine, po obilasku IFA, imali smo utisak da je sve u znaku 4K uređaja. Pojedini proizvođači su još pre nekoliko godina, tada samo u vidu prototipa, predstavili televizore sa rezolucijom 3840 x 2160 piksela (UHDTV standard; 4K zbog horizontalne rezolucije slike često se nazivaju i Quad Full HD). Tehnologija je sada očigledno zrela za tržište, jer većina proizvođača započinje (ili barem najavljuje za blisku budućnost) i zaista prodaje 4K aparate. Naravno, oni nisu nimalo jeftini.

IFA turu počeli smo na štandu kompanije Toshiba, koja je bila i domaćin naše posete sajmu. Zvezda štanda svakako je bio Quad Full HD televizor od 84 inča (213 cm), koji je mlađi, ali snažniji brat modela ZZ5L2 (55 inča), koji smo već pominjali kao prvi koji prikazuje 3D sliku bez upotrebe naočara. U svakom slučaju, pomalo je teško dočarati kako izgleda 4K rezolucija, a samo reći „Pa, četiri puta bolje od Full HD-a”, jednostavno nije dovoljno. Naravno, „pametni” televizori postaju još pametniji, a Toshiba je u neke modele ugradila i kameru i potpunu Skype funkcionalnost (bez računara).

Sony takođe ima 4K TV od 84 inča i na njemu je, između ostalog, prikazivano kako preko PlayStationa 3 dva igrača na jednom TV-u mogu da posmatraju dve različite slike, svako svoju, noseći odgovarajuće polarizacione naočare.

Od Samsungovih televizora izdvojili bismo model ES9000 SmartTV, jer oko ekrana ima ram koji je debeo tačno 7,9 mm, što izgleda veoma, veoma tanko s obzirom na dijagonalu od 75 inča (190 cm). ES9500 je OLED TV, koji pre svega odlikuje tehnologija izrade ekrana, kao i do hiljadu puta brži odziv piksela. OLED tehnologija i dalje je papreno skupa (recimo, za model od 55 inča Samsung najavljuje cenu od oko 10.000 evra!), ali predviđa se da je to svakako sledeći pravac u razvoju TV aparata.

LG je takođe predstavio 55-inčni OLED TV i, naravno, insistira na njegovim 3D funkcijama, ali navodi i da je energetski štedljiv, ima vreme odziva 0,02 ms, a tanak je neverovatnih 4 mm (da, četiri milimetra). Takođe su interesantni novi LG-jevi monitori sa IPS tehnologijom, dijagonalom od 29 inča i rezolucijom 2560 x 1080 (oko 21 : 9) i 27 inča i rezolucijom 2560 x 1440 (16 : 9).

Pored svega manje-više sličnog onom što nudi konkurencija, Panasonic je pokazao dva zaista impresivna proizvoda. Prvi je monitor 4K rezolucije spakovan na neverovatnih 20 inča (216 ppi). Drugu stvar namerno ostavljamo za kraj – televizor rezolucije 7680 x 4320 piksela (16 puta više od Full HD-a, tzv. 8K UHDTV ili Super Hi-Vision standard), veličine dijagonale neverovatnih 145 inča (368 cm). Vašem izveštaču tek je ovo teško da objasni kako izgleda, i to ne toliko zbog enormne veličine ekrana koliko zbog same rezolucije. Ukratko, slika je toliko oštra da imate utisak da stojite pred prozorom koji gleda u stvaran, opipljivi svet, a ne da ste pred TV uređajem.

Tablet i notebook

Drugi trend uočljiv na ovom sajmu je svakako dalji razvoj tehnologije i popularnosti mobilnih uređaja, pa se na sajmu moglo videti na stotine modela tableta, ultrabook i notebook računara u raznim izvedbama, pa čak i sa potpuno novim oblicima i rešenjima. Očekivano (a sudeći prema uzorcima većine proizvođača – i sasvim sigurno) da nas do kraja godine očekuje najezda tableta, a naročito hibridnih tablet/book prenosnih uređaja sa Windowsom 8.

Toshiba Satellite U920t ima jedinstvenu formu. Ovaj naizgled klasični notebook omogućava da nakon potpunog otvaranja poklopca (svih 180 stepeni) čitav ekran uz pomoć naročitog mehanizma „navučete” preko tastature, pretvarajući ovaj računar u oblik tableta. Naravno, ekran je osetljiv na dodir i U920t će doći sa Windowsom 8. Još jedan zanimljiv proizvod je i „filmofilski” Satellite U940W, prvi ultrabook sa ekranom formata 21 : 9 i ugrađenim kvalitetnim Harman Kardon zvučnicima.

Sony je predstavio Tablet S sa Tegra 3 i Androidom, VAIO Duo 11 tablet/book sa Windowsom 8, VAIO Tap 20 all-in-one računar sa ekranom osetljivim na dodir, koji zapravo izgleda kao ogromni tablet.

Samsung je izbacio Ativ, novu liniju Windows 8 tableta i tableta sa odvajajućom tastaturom. Prikazana su i dva prototipa mogućih novih ultrabookova. Jedan se izdvaja po tome što mu je ekran dijagonale 13 inča sa rezolucijom od čak 2560 x 1440 piksela. Drugi Samsungov prototip ima jedinstveno rešenje kombinacije tablet/notebook – jednostavno sa obe strane poklopca ima po jedan ekran. Sličan koncept predstavio je i Asus, pod nazivom Taichi.

Asus je prikazao i Vivo Tab i Vivo Tab RT, tablete koji su pandan modelima Transformer, ali su namenjeni operativnom sistemu Windows 8. Vivo Tab baziran je na Intelovom hardveru (procesor Atom), a Vivo Tab RT ima klasično tabletsko srce (Tegra 3), pa će ga pokretati Windows 8 RT (verzija za arhitekturu ARM). Uz modele Vivo Tab predviđena je Wacomova olovčica (stylus) osetljiva na dodir. Asusova serija Transformer Book takođe je zanimljiva kao hibrid poznatog Transformer koncepta, ali sa hardverom kao u ultrabookovima (i3 do i7, HD ekrani 11,6, 13 i 14 inča)

HP je predstavio Envy x2 tablet/ultrabook, Envy TouchSmart Ultrabook 4 i SpectreXT TouchSmart Ultrabook, modele kojima su zajedničke osobine takođe multitouch ekran, Windows 8 i HD ili Full HD ekrani.

Dell je predstavio XPS Duo 12, tablet/book kod kojeg se Full HD ekran okreće unutar svog rama kao leptir-staklo na starijim automobila. XPS 10 je tablet sa opcionom tastaturom i isporučivaće se sa Windowsom RT, a Dell tvrdi da mu baterija traje i do 20 časova.

Lenovo je predstavio ultrabook ThinkPad X1 Carbon sa kućištem od ugljeničnih vlakana i težnom od samo 1,36 kg, kao i model Idapad Yoga 13, takođe tablet/book hibrid, koji se u tablet pretvara tako što se ekran ne otvori samo za 180 stepeni, nego još dalje za čitavih 360 stepeni, tj. za pun krug oko šarke. Takođe, Lenovo je osvežio i čitavu liniju Ideapad tableta sa Androidom.

Huawei je takođe pokazao četvorojezgarni MediaPad 10 FHD sa Full HD ekranom. Naravno, stotine modela tableta i drugih uređaja nudili su i manje poznati dalekoistočni proizvođači.

Mobilni telefoni i oprema

Premijera mobilnih telefona na sajmu IFA je bilo srazmerno malo u odnosu da druge tipove uređaja. Videli smo novi Samsungov Galaxy Note 2, HTC Desire X, LG Optimus L9, Huawei G330 i G600... Sony je upotpunio seriju mobilnih telefona Xperia modelima koji u nastavku naziva imaju slova J, T i V. Posebno je interesantan Samsungov Ativ S, telefon sa Windows Phone 8 OS-om, aluminijumskim kućištem i HD ekranom. Intel je na svom štandu prikazao mnoge proizvode koji koriste njegove tehnologije, pretežno ultrabookove različitih proizvođača, ali tu smo videli i nekoliko prvih mobilnih telefona u kojima kuca procesor Atom.

Mnogo veći prostor na sajmu zauzimali su proizvođači dodatne opreme za mobilne uređaje. U čitave dve hale smestili su se razni proizvođači torbica, slušalica, tastaturica, mikrofončića... A u još dve dodatne hale smestili su se, verovali ili ne, isto takvi proizvođači specijalizovani samo za Applove iPod/iPhone/iPad uređaje. Tu smo videli mnogo interesantnih spravica, od kojih se mnoge nikada neće naći u nekoj od naših prodavnica, ali i bizarnih uređaja o kojima ne bismo da trošimo reči.

U „budžacima” sajma nailazili smo i na mnoge zanimljive pojedinačne stvari gotovo nepoznatih proizvođača. Na primer, jedan kineski proizvođač izložio je spravicu koja se zalepi za običnu plastičnu čašu i pretvara je u mali USB zvučnik. Ili, šta kažete za vunenu rukavicu koja na nadlanici ima nekoliko tastera, na vrhu palca mali zvučnik, a na vrhu kažiprsta mikrofon i služi kao bluetooth handsfree uređaj za ugodno telefoniranje kada je hladno?

Primetili smo da su mnogi proizvođači obavezno izložili barem jedan boombox, tj. aktivni komplet zvučnika u objedinjenom kućištu, sa obaveznim slotom za iPod/iPhone. Epson je izložio čak i projektor koji ima takav slot, tako da emituje sliku direktno sa Appleovih spravica.

Sony i Epson imaju i nove modele naočara u kojima su vam pred očima sićušni ekrani. Težina takvih spravica neprestano se smanjuje, a kvalitet im biva sve bolji.

• • •

IFA je ogromna i značajna manifestacija, koju očigledno ne zaobilazi nijedan od značajnih proizvođača. Manje ili više značajni, ali sajam je za neke prilika da sklope nove poslove, a za neke da se prosto informišu o stvarima koje tek dolaze. Proizvodi stižu brzo, a nove tehnologije odmah zatim donose njihovu sledeću generaciju.

Tihomir STANČEVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Mobilni uređaji

 PRIMENA
Računari i građevine

 NA LICU MESTA
IFA 2012, Berlin
Šta mislite o ovom tekstu?
Photokina 2012, Keln
HP prezentacija
„Dan slobode softvera”
Akcija „Uradi nešto!” Telekoma Srbija
Bubble Cup 2012

 KOMPJUTERI I FILM
Hotel Transylvania
Cloud Atlas
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Zaštita potrošača

 SERVIS
Novi život starog računara (7)
Load balancing

 VREMENSKA MAŠINA
U znaku godišnjice

 PRST NA ČELO
jaPhone

Izveštavanje našeg novinara omogućila je kompanija Toshiba Europe GmbH
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera