VREMENSKA MAŠINA<>
052012<><>

OCR, WYSIWYG i e-commerce

Broj 8, maj 1985.

U maju 1985. godine otkrivena je prva ozonska rupa nad Antarktikom, a u obračunu navijača na fudbalskom stadionu „Hejsel” (Brisel, Belgija) poginulo je 39 osoba. U kopaoničkom kraju dogodio se razoran zemljotres, a film „Otac na službenom putu” Emira Kusturice dobio je „Zlatnu palmu” u Kanu.

A „Svet kompjutera” komentariše odluku da se odustane od predloga da se odobri uvoz svih računara sa maksimalno 64 kilobajta RAM-a. Smatrali smo da je predlog dobar, ali „...taj predlog nisu prihvatili stručnjaci koji se razumeju u računare” (valjda predstavnici domaćih „proizvođača” računara), jer bi „...time bilo omogućeno da se uvezu i vrlo skupi računari koji ne prelaze 64 kilobajta, a drugi lični kompjuteri, jeftiniji, ne bi mogli da se uvezu zbog previše RAM-a”. Umesto toga, uvedeno je ograničenje od 60.000 dinara. Nažalost, „što se tiče uvoza neophodne opreme, štampača i spoljne memorije, tu promena nema...”. Inače, zanimljivo, vaš omiljeni časopis tada je koštao 150 dinara, kao i sad...

Tada smo prvi put pomenuli i skraćenicu OCR (optičko prepoznavanje karaktera), zajedno sa nezgrapnim skenerom sličnim ploteru. „Uzmete tekst, stavite ga u čitač spojen s računarom i informacije se direktno odlažu na disketu! Takvu jedinicu, po imenu Omni-reader, proizveo je britanski Oberon”. Doduše, sprava je prepoznavala samo četiri tipa slova sa električnih pisaćih mašina, a čitala je 160 znakova u sekundi ili oko pet stranica u minutu.

Broj 80, maj 1991.

U maju burne 1991. godine Edit Kreson postala je prva žena-premijer Francuske. „Hajduk” je osvojio poslednji fudbalski kup SFRJ pobedivši „Crvenu zvezdu” 1:0, a „Zvezda” je postala prvak Evrope pobedivši „Olimpik” iz Marseja. Jugoslavija je poslednji put učestvovala na Pesmi Evrovizije pesmom „Brazil” u izvođenju Bebi Dol.

„Svet kompjutera” bavi se procvatom prenosnih, tzv. notebook (engl. sveska) računara. „To i jesu kompjuteri A4 formata, nešto deblji od sveske, a malo moćniji od standardnog PC-ja... Neko se setio da prenosivi kompjuter ne mora da po mogućnostima bude smanjena, a identična kopija stonog... Skoro svi se mogu podeliti na one zasnovane na procesoru 286 i na one zasnovane na 386SX. AMD je najavio svoju verziju čipa 386 i mnoštvo notebookova zasnovanih na njemu... Trend je i instaliranje VGA adaptera direktno na matičnu ploču... Mnogi proizvođači (recimo, Sharp, Psion i TI) eksperimentišu s novim tipovima memorije kao što su Flash moduli”.

A neizbežni Microsoft objavio je šta će se pojaviti u novom Windowsu verzije 3.1. Tri radikalne promene bile su „TrueType tehnika sa vektorskim fontovima, mogućnost prihvatanja novih tipova ulaznih podataka, kao što su rukopis i govor, i tzv. OLE... Microsoft se odlučio da ne usvoji nijedan postojeći način vektorskog zapisivanja fontova... TrueType će se koristiti i za prikaz slova na ekranu, pa će to biti pravi PC WYSIWYG”.

Što se tiče igara, „Spectrum tržište definitivno izumire – dokaz je i najnovija odluka vodećih firmi da „full price” igre poskupe za čitavu funtu. Slična sudbina čeka i C-64”.

Broj 188, maj 2000.

U maju okrugle 2000. godine desila se konjunkcija Merkura, Venere, Marsa, Jupitera i Saturna. Izrael je posle 22 godine povukao trupe iz Libana, a u Indiji je rođen milijarditi stanovnik te zemlje. U Beogradu je policija zauzela RTV Studio B. Kompjuterskim svetom hara virus ILOVEYOU.

A „Svet kompjutera” predstavlja ljubičastu kutiju – hardverski firewall iPrism (ime nema veze sa Appleom).„Služi za kontrolu i nadgledanje pristupa Internetu i namenjen je organizacijama poput škola ili velikih firmi... U školama iPrism štiti decu od neodgovarajućih sadržaja kao što su nasilje, pornografija ili narkotici. Primena iPrisma u korporacijama usmerena je ka povećavanju produktivnosti, tako što će onemogućiti zaposlenima pristup sadržajima koji nemaju veze sa delatnošću firme ili su toliko opsežni da opterećuju mrežu”. Kod nas se, na sreću (ili nesreću), nije „primio”...

U rubrici o Internetu bavili smo se začecima elektronske trgovine kod nas. „Osnovna razlika elektronske trgovine u odnosu na druge udaljene sisteme kupovine jeste u sredstvima koja se koriste. Kod e-commercea za predstavljanje proizvoda koristi se Web, a za naručivanje e-mail... Kod nas trenutno postoji mogućnost elektronskog plaćanja pomoću domaćih elektron platnih kartica izdatih od strane Beogradske banke a. d. (VISA), Karić banke (BKB), Vojvođanske banke (VOB) i Diners Cluba Jugoslavija (Diners)... Tzv. Electron kartice su bankarske kartice kojima se, između ostalog, može plaćati preko Interneta. One su osnova za uvođenje ATM uređaja – bankomata, i preduslov za virtuelno bankarstvo, tj. bankarstvo preko Interneta”.

Vojislav MIHAILOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Intel Single-Chip Cloud Computer

 PRIMENA
Digitalizacija filmova u Jugoslovenskoj kinoteci
SPHERES svemirski roboti
Pravljenje medicinskih implanata 3D štampačem

 NA LICU MESTA
Kaspersky konferencija
G Data / Singi konferencija
Samsung konferencija
Početak izgradnje prvog IT parka u Srbiji, Inđija
RAF Challenge 2012

 KOMPJUTERI I FILM
The Avengers
Men in Black 3
Ostali filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
SOHO ruteri

 SERVIS
Novi život starog računara (3)

 VREMENSKA MAŠINA
OCR, WYSIWYG i e-commerce
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Duh vremena
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera