NA LICU MESTA<>
052012<><>

Indija u Inđiji

Početak izgradnje prvog IT parka u Srbiji, Beograd/Inđija, 18–19. april

U beogradskom hotelu „Hyat”, 18. aprila održana je konferencija za medije, na kojoj su predstavnici indijskog Embassy Groupa najavili početak izgradnje prvog informatičkog parka u Srbiji. Predsednik i generalni direktor ove kompanije Džitu Virvani (Jitendra Virwani) tom prilikom izjavio je da će budući poslovno-informatički kompleks biti najveći te vrste u Evropi. Prisutnima su se obratili državna sekretarka u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva Jasna Matić, kao i predstavnik Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin.

Narednog dana, na lokaciji budućeg IT parka na teritoriji opštine Inđija, položen je kamen-temeljac budućeg kompleksa „Embassy Techzones IT & Business Park”. Pored predstavnika Embassy Groupa, svečanosti su prisustvovali i ambasadorka Indije njena ekselencija Nengča Lovum (Nengcha Lhouvum Mukhopadhaya), predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i predsednik opštine Inđija Goran Ješić. Polaganje kamena-temeljca obavljeno je u skladu sa hinduističkim, ali i pravoslavnim običajima.

O ovom projektu bilo je reči još 2007. godine, ali je zbog svetske ekonomske krize njegova realizacija bila odlagana sve do sada. Budući IT park će se graditi u tri faze. Prva faza predviđa izgradnju 25.000 kvadratnih metara poslovnog prostora i 1000 radnih mesta za domaće programere, i to već sredinom sledeće godine. U narednih pet godina biće okončane i druge dve faze projekta, kojima je obuhvaćena izgradnja edukativnog centra sa studentskim kampusom, hotela, kao i ostatka infrastrukture, što će ovaj IT park pretvoriti u pravi mali grad sa više od 25.000 zaposlenih. Svi objekti biće izgrađeni u skladu sa najvišim svetskim ekološkim standardima, a vrednost čitavog projekta procenjuje se na oko 600 miliona evra.

Embassy Group je jedna od deset najvećih indijskih kompanija i uspešno posluje već 27 godina. Korisnici njihovih usluga su i neke od najvećih kompanija u IT svetu, poput Microsofta, HP-a, IBM-a, Lenova, Nokije i mnogih drugih. Informatički park u Inđiji je njihova prva investicija na teritoriji Evrope, a cilj im je da se stvori jaka baza za dalji prodor na svetsko tržište. Ovo je sjajna prilika da Srbija dobije sopstvenu „Silicijumsku dolinu”, u kojoj će naši programeri moći da usavršavaju svoja znanja i prenose ih domaćim i stranim studentima. Iz plodne vojvođanske ravnice će, osim poljoprivrednih kultura, uskoro početi da stižu i prvi programski kodovi.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Intel Single-Chip Cloud Computer

 PRIMENA
Digitalizacija filmova u Jugoslovenskoj kinoteci
SPHERES svemirski roboti
Pravljenje medicinskih implanata 3D štampačem

 NA LICU MESTA
Kaspersky konferencija
G Data / Singi konferencija
Samsung konferencija
Početak izgradnje prvog IT parka u Srbiji, Inđija
Šta mislite o ovom tekstu?
RAF Challenge 2012

 KOMPJUTERI I FILM
The Avengers
Men in Black 3
Ostali filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
SOHO ruteri

 SERVIS
Novi život starog računara (3)

 VREMENSKA MAŠINA
OCR, WYSIWYG i e-commerce

 PRST NA ČELO
Duh vremena
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera