VREMENSKA MAŠINA<>
022012<><>

Madona, minijaturizacija, messengeri

Broj 5, februar 1985.

U februaru 1985. godine u Irskoj je legalizovana prodaja kontraceptivnih sredstava, Izrael je započeo povlačenje vojske iz Libana, a Madonin album „Like a Virgin” našao se na vrhu svetskih top-lista.

 
A u „Svetu kompjutera” pisali smo o tome da je kao novi standard za diskete (zamena za stariji standard od 5,25”) bude „Sonyjev disk od 3,5 inča... Bilo je mnogo firmi koji su se borile da nametnu svoj disk, između ostalih Hitachi i Matsushita sa svojim 3-inčnim diskom i Dysan sa diskom od 3,25 inča... Došlo se do rezultata da diskovi od 3,5 inča najbolje odgovaraju poslovnim primenama, uzimajući u obzir proizvođačku cenu”.

Objavili smo i intervju sa predsednikom Komiteta za nauku i informatiku SR Srbije dr Žarkom Papićem, „... koji se često na stupcima štampe i u javnim istupima zalaže za brže uključivanje naše zemlje u informatičko društvo...”: „Odobravanjem uvoza u vrednosti samo do 40.000 dinara samo su odškrinuta vrata za uvoz personalnih računara, potrebno je omogućiti uvoz u znatno većoj vrednosti kako bi se mogla nabaviti i odgovarajuća prateća oprema. Tek tako se može računati s tim da se personalni kompjuteri neće koristiti samo za igru, već kao značajna pomoć naučnim radnicima, stručnjacima i drugim radnim ljudima i građanima u svakodnevnom životu i radu”. Radni ljudi i građani su, nažalost, za to ipak morali malko da sačekaju...

Broj 77, februar 1991.

 
U februaru 1991. godine Irska republikanska armija izvela je bombaške napade u Londonu, počela je kopnena faza rata u Persijskom zalivu, a u Litvaniji je izglasana nezavisnost od SSSR-a. Počeo je raspad SFR Jugoslavije – Janez Drnovšek najavio je „razdruživanje” Slovenije, isto je najavio Sabor Hrvatske, a Srpska Autonomna Oblast Krajina najavila je „razdruživanje” sa Hrvatskom i pridruživanje SFR Jugoslaviji...

„Svet kompjutera” u izveštaju iz Japana piše o sve većem trendu minijaturizacije računara. „Kompjuteri su prvo bili ’portabl’, prenosni, ali su bili potrebni jake ruke i leđa. Onda su se pojavili laptop – ’u krilu’, što je moglo da se izdrži neko vreme, da bi se sve završilo kao ’desktop’ – na astalu... Na prestolu laptopa je Tošiba, sa svojim kompjuterom Dinabook – prvim koji zaista može da stane u tašnu, a da ne odvali ručku... Sonyjev Palm-top je kompjuter ’za dlan’. To je zaista nesvakidašnji računar dimenzija A5, težak samo 895 grama i originalnog interfejsa – bez tastature.”

 
U ovom broju našeg časopisa objavljen je prvi od šest nastavaka serije dodataka „Računarski čas”, koji je pripremala Nevenka Spalević, profesor Matematičke gimnazije u Beogradu. Dodaci su pisani veoma popularnim jezikom, bez komplikovanih fraza i složenih definicija koji se „bubaju”, s mnoštvom primera svakodnevne primene računara, zanimljivih primera, kvizova, zadataka i ilustracija. Sušta suprotnost udžbenicima informatike koji i danas za đake predstavljaju pravi bauk...

Broj 185, februar 2000.

Februara 2000. godine Finska je dobila prvu ženu predsednika Tarju Halonen, Stipe Mesić izabran je za predsednika Hrvatske, u Beogradu je ubijen ministar odbrane SR Jugoslavije Pavle Bulatović, a Slobodan Milošević ponovo je izabran za predsednika Socijalističke partije Srbije.

 
A „Svet kompjutera” bavi se posledicama milenijumskog baga, greške u programima i operativnim sistemima nastale zbog zapisivanja samo dve poslednje cifre godine. „Milenijumska ’buba’ harala je železnicom Malija, televizijom Zanzibara, centralnim grejanjem Pjongčonga u Koreji, operom u Berlinu, a Beograd je prodavao specijalna pakovanja hrane preko Interneta”.

U rubrici Internet@sk.co.yu bavili smo se servisima instant poruka. „ICQ, servis od kog je sve počelo, uspeo je da okupi više od 60 miliona korisnika... MSN Messenger još je svež proizvod, pa mu nedostaju neke od naprednih funkcija ICQ-a. Između redova se može pročitati da će se isporučivati sa Microsoftovim OS-ovima... Yahoo Messenger može da proveri da li je stigao novi mail i da otvori mailer da se poruka pročita”.

Neočekivano: „Najbogatiji čovek sveta i osnivač Microsofta Bil Gejts prepustio je mesto generalnog direktora kompanije Stivenu Bolmeru, drugom čoveku kompanije. Gejts će zadržati mesto predsednika upravnog odbora... Stiv Bolmer rođen je 1956. godine i Gejtsov je prijatelj još od studentskih dana na Harvardu. Harizmatska ličnost sjajne ćele i dubokog glasa, nazvan je alter egom pomalo uštogljenog i rezervisanog Bila Gejtsa”.

Vojislav MIHAILOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Netbook, ultrabook ili tablet?

 PRIMENA
Računari unapređuju zdravlje

 NA LICU MESTA
Canon konferencija
Otvaranje Asus Pointa
Orion Telekom konferencija
Hewlett-Packard prezentacija
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
Journey 2
Ghost Rider 2
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
PC vs Mac

 SERVIS
Uključivanje računara preko Mreže

 VREMENSKA MAŠINA
Madona, minijaturizacija, messengeri
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Dan kada smo odbranili Internet
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera