LAKI PINGVINI<>
092011<><>

Silicon Empire 1.7.3

Carstvo na silicijumskim nogama

Ima li jednostavnijeg i banalnijeg zadatka od rezanja podataka na optički medij? Bio razlog pravljenje rezervne kopije bitnih podataka, oslobađanje prostora na hard disku ili deljenje digitalnog sadržaja, sve što vam treba jesu odgovarajući uređaj i adekvatan softver. GNU/Linux ima pozamašnu kolekciju programa i alata za tu namenu, a ovoj plejadi priključuje se i Silicon Empire, softver za upravljanje i organizaciju vaših optičkih medija.

Nakon uspešne instalacije i prvog pokretanja, dočekaće vas glavni prozor aplikacije, koji intrigira svojim vizuelnim rešenjem. Nema klasičnih padajućih menija ili nizova sa alatkama u gornjem delu prozora, već se na levoj strani vrši izbor segmenta kojim želimo da se bavimo, a potom iz središnjeg dela biramo odgovarajuću aplikaciju. Desni deo prozora zadužen je za detaljniji opis odabrane opcije, dok se pri vrhu nalaze prečice do početne strane, spisak aktiviranih procesa (slično statusnoj liniji) i meni sa dodatnim opcijama. Odmah je uočljivo da su se autori posebno potrudili oko vizuelnog identiteta svoje aplikacije, koja je bazirana na platformi Qt4. Akcije su animirane, a ikonice i sam dizajn odlično uklopljeni, te promenljivi u skladu sa željama korisnika.

Spisak funkcionalnosti pozamašan je i zanimljiv pošto se Silicon Empire trudi da bude nešto više od pukog softvera za snimanje. U suštini, on predstavlja kolekciju nekoliko povezanih programa. Podržani su svi tipovi optičkih medija – od CD-a do Blu-Raya, napredno manipulisanje ISO slikama i njihovo montiranje, pregled audio snimaka i fotografija, a najavljena je i podrška za MySQL bazu u kojoj će se voditi evidencija o vašoj kolekciji. Program podržava i multitasking, pa je moguće obavljati više paralelnih operacija, a za upravljanje procesima postoji interni menadžer. Ovolikom raznolikošću odstupa se od principa koji nalaže da treba napraviti program koji radi jednu stvar ali je radi dobro, pa u tome verovatno i leži uzrok problema koji se javljaju u toku rada.

Pre svega, evidentan je nedostatak opcije koja bi se mogla nazvati neophodnom – što snimanje multisesije svakako jeste, dok su prisutne i prečice za pokretanje funkcija koje još nisu omogućene. Pre snimanja pojavljuje se poruka o grešci koja može da se ignoriše pošto ne utiče na ishod, ali vas na kraju nikakva poruka neće obavestiti o tome da je posao obavljen. Neke od prisutnih aplikacija izazivale su rušenje programa (integrisani Minitunes). Iako ideja o stvaranju all in one aplikacije na prvi pogled ima smisla, dužom upotrebom stiče se utisak da je akcenat prilikom programiranja bio na vizuelnoj komponenti programa, dok je funkcionalnost potisnuta u drugi plan, pa se tako javio sindrom „mnogo hteo, malo započeo”. Silicon Empire svakako zahteva još dosta rada na ispravljanju postojećih grešaka ukoliko želi da konkuriše drugim aplikacijama za istu namenu. Ipak, nemoguće je ne porediti ga sa K3B-om koji, iako nudi tek nešto više od osnovnih mogućnosti i standardnog izgleda, radi potpuno stabilno.

Pošto je u pitanju mlad projekat koji se aktivno razvija, postoji mogućnost da se u narednim izdanjima reše postojeći problemi, čime bi Silicon Empire mogao da zasluži svoje mesto u svetu slobodnog softvera.

Goran STRIČIĆ

 
Bash za početnike (1)
Minitube 1.5
Byobu 4.25
Ranger 1.4.3
Silicon Empire 1.7.3
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
2,6MB download; 4,4MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
getsilicon .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera