LAKI PINGVINI<>
092011<><>

Ranger 1.4.3

Konzolni fajl menadžer

Kada poželimo da upravljamo fajlovima koji se nalaze na hard disku, za to najčešće koristimo neki od fajl menadžera koji dolazi uz okruženje koje koristimo (Nautilus, Konqueror, Thunar). Drugi način za upravljanje fajlovima je upisivanje komandi u emulatoru terminala. Treći način je upotreba aplikacija koje od emulatora terminala prave fajl menadžer. Ranger spada u treću kategoriju.

Ranger je aplikacija napisana u programskom jeziku python i zansovana je na editoru teksta vim. To znači da za upravljanje fajlovima koristi kombinacije tastera koje se koriste u ovom uređivaču teksta. Instalira se preuzimanjem izvornog koda sa web stranice aplikacije ili instalacijom iz repozitorijuma vaše distribucije. Za Arch Linux, Ranger se nalazi u repozitorijumu Community i instalira se komandom:

pacman -S ranger

Što se tiče zavisnosti, potrebno je imati instaliran samo python.

Da biste koristili Ranger, otvorite neki od emulatora terminala (gnome-terminal, terminal, xterm) i komandom ranger (ili ranger /putanja/do/direktorijuma) pokrenite aplikaciju. Po njenom pokretanju podrazumevano se otvara /home direktorijum korisnika. Interfejs je podeljen na tri dela. Gornja statusna linija prikazuje u kom se direktorijumu trenutno nalazite. Donja statusna linija prikazuje atribute direktorijuma ili fajla koji ste odabrali. Srednji deo rezervisan je za kretanje kroz direktorijume i podeljen je na četiri vertikalna dela. Prva tri prikazuju putanju do direktorijuma koji ste otvorili i njihov sadržaj, dok je poslednji deo rezervisan za pregled sadržaja fajlova koje ste odabrali. Podrazumevano je omogućen pregled samo teksutalnih fajlova, ali sa sajta je moguće skinuti i dodatne biblioteke i skripte za pregled html, audio/video, arhiva, PDF fajlova (lynx, mediainfo, atool, pdftotekst respektivno). Mogu se naći i u repozitorijuma vaše distribucije. Ranger kreira konfiguracioni direktorijum ~/.config/ranger/ i u njega treba prekopirati sadržaj direktorijuma /usr/lib/python*.*/site-packages/ranger/defaults/. Onda možete izmeniti parametre i prilagoditi ih sopstvenim potrebama.

Upravljanje diretorijumima i fajlovima je malo komplikovanije i zahteva poznavanje kombinacija tastera kako bi se neka komanda izvršila. Kopiranje fajlova vrši se tako što dva puta pritisnete taster ’Y’ (yy), a da biste uradili komandu paste treba pritisnuti dva puta taster ’P’ (pp). Navigacija kroz direktorijume izvedena je korišćenjem strelica (desna otvara, leva napušta direktorijum). Mogu se koristiti i tasteri ’h’, ’j’, ’k’, ’l’. Iz aplikacije se izlazi tako što prvo upišete dvotačku ’:’, a zatim pritisnete taster ’q’ (:q). Najbolje bi bilo pažljivo pročitati man stranicu aplikacije kako biste se bolje upoznali sa kombinacijama za izvršavanje komandi.

Ukoliko koristite neko od okruženja koje nema svoj podrazumevani fajl menadžer ili ste uvek raspoloženi da isprobate neki novi softver, probajte Ranger. Nije mnogo komplikovan, pa će čak i noviji korisnici nakon malo eksperimentisanja moći sa lakoćom da ga koriste.

Miloš DUKIĆ

 
Bash za početnike (1)
Minitube 1.5
Byobu 4.25
Ranger 1.4.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Silicon Empire 1.7.3

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPL
Veličina:
163 KB source; 1,8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
ranger .nongnu .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera