LAKI PINGVINI<>
092011<><>

Byobu 4.25

Manikir za terminal

Imali ili nemali strah od „onog crnog”, što korisnici iole ogrezli u GNU/Linuxu i geekovi nazivaju „terminalom”, morate se složiti sa činjenicom da onih nekoliko belih slova na crnoj pozadini i nije preterano informativno i da može imati kontraefekat kod korisnika sa „fobijom”. E sada, zamislite da nenametljivo dobijete neke aktuelne osnovne informacije o sistemu, a onda upamtite naziv Byobu.

Program čudnog naziva koji na japanskom jeziku znači dekorisanje zapravo je wrapper koji koristi program screen da u terminal umetne neke od korisnih informacija o sistemu koje smo već pomenuli. Da biste ga uopšte instalirali, potrebno je da uposlite menadžer paketa vaše distribucije. Korisnici Ubuntua treba da pokrenu komandu

sudo apt-get install byobu

i već sledećeg trenutka će iz odeljka „Pribori” sistemskog menija moći da pokrenu ulepšani Gnome terminal. Ipak, ne brinite ako ne koristite Gnome terminal, Byobu možete da pokrenete u bilo kom terminalu, bio to Konsole, xterm ili neki drugi, i to jednostavnim izvršavanjem komande byobu u već pokrenutom terminalu. Već sledećeg trenutka površina terminala će biti obogaćena sa dve fiksne trake sa informacijama na dnu prozora.

Inicijalno će u prvoj liniji biti prikazani redni broj i naslov prozora, korisničko ime i naziv računara (hostname), lokalna IP adresa i instrukcija za pozivanje menija prečicom ’F9’, dok je druga linija predviđena za prikaz servisnih informacija poput naziva distribucije i verzije, brzine internet uploada i downloada, broja paketa dostupnih za ažuriranje sistema, uptimea, temperature procesora, statusa baterije laptopa, load average mašine, broja i brzine jezgara procesora, ukupne i količine zauzete memorije, te datuma i vremena. Sve ove indikatore korisnik može da ukloni ili da doda neke druge kroz meni za podešavanje koji se dobija pritiskom na taster ’F9’ na tastaturi, ali ne može da im menja raspored, što smo mu uzeli za zlo. Meni programa, osim prilagođavanja indikatora, omogućava još i uvid u kratki priručnik za upotrebu (koji će korisnika podsetiti kako se manipuliše prozorima), promenu boje pozadine i ispisa, izbor skupa prečica, kreiranje novog prozora, aktiviranje novih predefinisanih prozora i uključivanje automatskog pokretanja Byobua pri pokretanju okruženja, tj. sistema.

Obratite pažnju na to da će ono što je prikazano u jednoj instanci Byobua biti prikazano i u svim ostalim instancama koje korisnik pokrene. Ako ste navikli na to da imate istovremeno pokrenuto više terminala ili da radite sa karticama u jednom terminalu, korišćenjem Byobua se to prevazilazi zbog toga što ćete tasterima ’F3’ i ’F4’ moći da se krećete nazad/napred kroz prozore koje u samom Byobuu kreirate tasterom ’F2’, a zatvarate komandom exit. Takođe, i sve ostale instance preuzeće dimenzije prve kreirane, što vam se nikako neće svideti ako pokušate da koristite terminale različitih dimenzija. Zaboravite i na to da unutar Byobua koristite njegove prečice u drugim programima koje pokrećete u terminalu kao što je Midnight Commander (SK 3/2004), gde ’F3’ neće otvarati pregledač, a ’F4’ uređivač izabrane datoteke. Međutim, ako ste spremni na nove avanture i nove izazove, ako volite „leptiriće” svuda unaokolo, ako ste opterećeni senzorima na radnoj površini i morate da „čujete kako motor zuji”, a pri tom i često koristite terminal, toplo preporučujemo da isprobate Byobu. Možda će vam biti baš ono svetlo na kraju tunela zvanog terminal.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Bash za početnike (1)
Minitube 1.5
Byobu 4.25
Šta mislite o ovom tekstu?
Ranger 1.4.3
Silicon Empire 1.7.3

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
381 KB source; 954 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
https://launchpad .net /byobu /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera