NA LICU MESTA<>
072011<><>

Novi domeni za novo doba

ICANN 41, Singapur, 18–24. jun

Organizacija ICANN je regulatorno telo Interneta na svetskom nivou koje čine članovi iz svih zainteresovanih grupa. Sastanci ICANN-a održavaju se tri puta godišnje, svaki put na drugom kontinentu. Na 41. sastanku koji je održan u Singapuru okupilo se više od 1000 internet profesionalaca iz oblasti regulacije Interneta, internet domena i tehnologija vezanih za njegovo funkcionisanje. Među glavnim temama i ovoga puta bili su IDN domeni (domeni na lokalnom pismu), DNSSec (unapređena verzija DNS protokola) i, naravno, novi globalni domeni.

U Singapuru je doneta istorijska odluka – Upravni odbor ICANN-a je većinom glasova odlučio da odobri uvođenje novih internet domena najvišeg nivoa (gTLD – Generic Top-Level Domain). Nekada ih je postojalo samo sedam, a najpoznatiji su .com, .net i .org. Danas ih ima 22 (poslednji odobreni je .xxx), a uvođenjem novih pravila očekuje se da ih u skoroj budućnosti, tačnije do polovine 2013. godine, bude nekoliko stotina. To znači da možemo očekivati nove domene kao što su .apple ili .microsoft koji su vezani za određene kompanije, odnosno ipad.apple ili office.microsoft vezane za njihove proizvode. Pored kompanija zainteresovanih za globalno prisustvo svojih brendova, veliko interesovanje postoji i za regionalne domene kao što su .berlin ili možda .beograd, ali i za domene kao što su .shop namenjenih trgovini ili .gay koji su namenjeni određenoj grupi ljudi.

Ipak, nove domene neće moći da otvori bilo ko. Visina „administrativne takse” za uvođenje novog domena je 185.000 dolara, a od novog registra zahteva se da ispuni stroge tehničke uslove kako bi domeni stabilno funkcionisali. Inicijalni period za prijavu zainteresovanih za nove gTLD-ove biće otvoren 12. januara 2012. i trajaće do 12. aprila 2012. Nakon završetka procesa puštanja u rad novih domena, očekuju se novi termini za prijavu.

Interesovanje za IDN domene (domeni na lokalnom pismu) i dalje je veliko, te je mnogo sesija bilo je posvećeno ovoj temi. Trenutno je odobreno 37 IDN domena, od kojih je 27 aktivno. U okviru sesije namenjene lokalnim registrima predstavljena su i skoro usvojena pravila RNIDS-a za registraciju .срб domena. Zanimljivi su bili podaci ruskog registra koji kažu da je u registrovanim .рф domenima veći procenat aktivnih nego što je to slučaj sa .ru domenima. Inače, broj registrovanih .рф domena približio se jednom milionu.

Pitanje implementacije DNSSeca na svetskom nivou je tema koja se svuda provlačila. Reč je o unapređenom sistemu DNS-a koji je „siguran” jer podrazumeva autentifikaciju između servera, čime se onemogućava „podmetanje” DNS zapisa. Iako se o ovoj temi često priča (kao i o IPV6), njegova implementacija još nije široko rasprostranjena, pa je tako, na primer, samo 22 odsto ccTLD registara (nacionalnih domena) implementiralo ovaj protokol. Tako je što zbog troškova što zbog tehničke nespremnosti, ali i zbog toga što on u odnosu na standardni DNS zahteva osam puta više protoka.

Sastanak ICANN-a je događaj sa mnogo paralelnih sesija, tako da svako ko odluči da prisustuje ovom događaju mora da se opredeli koje teme želi da prati. Deo sesija je posvećen tehničkim pitanjima, deo pak političkim pitanjima, dok je jedan deo zatvorenog tipa i rezervisan za određena tela ICANN-a ili radne grupe koje se bave tačno određenom temom. Za „širu publiku” interesantno je to da u okviru javnog foruma prisutni mogu da postavljaju pitanja direktno upravnom odboru ICANN-a.

Više informacija o ICANN-u možete naći na adresi www.icann.org, a o sastanku u Singapuru na adresi singapore41.icann.org.

Nenad ORLIĆ

 
 TRŽIŠTE
Kraj desktop računara?

 NA LICU MESTA
ICANN 41, Singapur
Šta mislite o ovom tekstu?
EuroDIG
InfoTech 2011, Vrnjačka Banja
Epson/Ewe Comp konferencija
Telenor prezentacija
Ostali događaji, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Teslini patenti u 3D

 SITNA CREVCA
Veza računara i monitora

 SERVIS
Izbor memorije
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera