TRŽIŠTE<>
062011<><>

Noviteti iz Intela

3D procesor

Kažu da je teže titulu odbraniti nego je steći. Tako nešto svakako se može reći i za svetskog lidera u proizvodnji mikroprocesora

„Gejt” (engl. gate) elektroda tranzistora obmotana je oko peraja. Struja se kontroliše pomoću gejta na sve tri strane peraja, dve sa strane i treće odozgo. Do sada su tranzistori koristili samo gornju stranu gejta za kontrolu, a ovakva struktura direktno utiče na povećanje performansi, kao i smanjenje snage. Pozitivan skok jeste i povećanje brzine prebacivanja tranzistora iz ON (uključeno) u OFF (isključeno) stanje, što dodatno utiče i na potrošnju i na performanse
U trci sa konkurencijom i vremenom, primoran da stalno izbacuje nove i kvalitetnije proizvode, Intel je i u prošlosti pokazivao izvesne znake slabosti – setimo se samo procesora Pentium 4. Na početku ove godine Intel je povukao veliki broj novih Sandy Bridge čipsetova zbog problema sa SATA konektorima, odrešivši kesu za nešto manje od jedne milijarde dolara. I pored pomenutih problema, ova kompanija već dugo uživa sama na vrhu lestvice kvaliteta. No, došlo je neko novo doba i sa njim nove potrebe tržišta.

Veliki uspeh ostvaren platformom sa Atom procesorima možda je za ponos u godinama za nama, ali netbook više nije proizvod broj jedan. Takođe, platforma Atom imala je svoje najjače uporište u činjenici da je jedina, ali od pre nekog meseca više nije. AMD Brazos zvanično je predstavljen, testiran i pokazuje kvalitete koji će mu, ukoliko se cenovno postavi na pravi način, doneti makar izjednačenje sa Atomom, koji kao platforma poprilično posustaje od svoje prve inkarnacije.

Novi čip pod mikroskopom
Poziciju koja je u fokusu sada ravnomerno dele tablični računari i pametni mobilni telefoni. A na tom polju Intel se još ne može nazvati značajnijim faktorom. Njegov odgovor na sve to morao bi da bude pre svega pravovremen, mada bi prebrzo predstavljeno a nedovoljno dobro rešenje takođe moglo biti pogubno. U svakom slučaju, Intelov doprinos tržišnom pozicioniranju u budućnosti dolazi nam u tri dimenzije.

Plišana revolucija

Najveći izum 20. veka svakako je tranzistor. Savremeni svet bez njega se ne može ni zamisliti – tranzistor je točak savremenog doba. Tehnološki napredak u proizvodnji i primeni tranzistorske moći je evidentan – stalno smanjenje veličine, uz povećanje brzine i obima proizvodnje, a bez negativnog uticaja na zagrevanje. Ovako napisano, deluje kao da se mi kao korisnici računara možemo zavaliti i uživati u proizvodima koji nas čekaju. Ipak, to nije slučaj. Fizičke granice proizvodnje, nekada nezamislivo daleke, sve su bliže i bliže i pitanje je još koliko ćemo dugo moći da pričamo o Murovom zakonu i njegovoj krivoj. Ko će drugi priteći u pomoć održavanju te krive ako ne „njegovi” intelovci?

Sledeća generacija tranzistora proizvodnog procesa veličine 22 nm predstavlja se u potpuno drugačijoj formi – novoj i boljoj, podrazumeva se. Prvi svetski 3D tranzistori ugrađeni u platformu Ivy Bridge biće dostupni krajem ove i početkom naredne godine. Neka vas ne buni naziv 3D tranzistor. Svakako da je tranzistor trodimenzionalan objekat, ali je do sada radio isključivo „planarno” – provodio je elektrone u dve dimenzije. Reljefni, 3D tranzistori (Tri-Gate, kako ih još nazivaju) imaju trostranu strukturu „peraja” koja se vertikalno izdiže nad silicijumskim supstratom (podlogom).

Performanse do sada nisu bile Intelov problem – najveći kamen spoticanja pri uvođenju procesora u prenosne uređaje bila je prevelika potrošnja. Atom je bio prvi koji je uspeo da se približi dovoljno niskoj potrošnji, ali po cenu ozbiljnog pada performansi. Iako je x86 kompatibilnost zaista jak adut u špilu koji drži Atom, tržište je pokazalo da želi tanak uređaj koji se ne pregreva i kojem baterija dugo traje (po mogućstvu 10 sati). Intelov konkurent u tom segmentu jeste ARM, a njegovi RISC procesori simbol su za efikasnost u potrošnji, što ih i dovodi na vodeću i poziciju u svetu prenosnika. Povećanje performansi novih 3D tranzistora u odnosu na prethodnu generaciju (32 nm) iznosi nešto manje od 40 odsto, dok se potrošnja smanjuje gotovo duplo. To su svakako značajni podaci koji govore o napretku koji bi mogao ozbiljno da promeni sliku na tržištu u godini koja dolazi.

3D tranzistori nisu novost – Intel o njima bruji još od 2002. godine, a kada ih konačno bude proizvodio u serijama, stručnjaci kažu da će tehnološki Intel biti gotovo tri godine ispred konkurencije. U IT svetu – to je čitava večnost. Ako se u obzir uzmu pomenuta poboljšanja, ali i cena (dodavanje treće dimenzije navodno će proizvodnju poskupeti svega 2–3 odsto), jasno je da će odgovor koji se čeka od Intela biti kvalitetan. Ostalo je još samo jedno pitanje – tajming.

Požuri polako

Pravovremena reakcija na bilo koju akciju u savremenoj ekonomiji predstavlja pravilo broj jedan. Brzopletost i nedovoljna pažnja mogu da učine toliko štete da se mnogi iz problema te vrste često i ne izvuku. Čelni ljudi Intela to svakako znaju, a njihovi najnoviji potezi to i pokazuju.

Izvršni direktor Pol Otelini objavio je informaciju da mobilnih telefona zasnovanih na platformi Medfield SoC (System On A Chip) u ovoj godini neće biti. Ako se pitate koji je razlog za kašnjenje, odgovor je jednostavniji nego što se to isprva čini. Nakon što je milijardu dolara (pravo iz Redmonda) stiglo na račun kompanije Nokia i finski posrnuli gigant objavio da „prelazi” na operativni sistem Windows Phone, mnogo se toga promenilo u IT svetu. MeeGo, operativni sistem koji su zajedno razvijali Nokia i Intel, izgubio je resurse u inženjerima i novcu, a to je svakako usporilo i razvoj softvera za nastupajuće mobilne platforme. Intel sada traga za novim partnerima za razvoj MeeGoa, a u međuvremenu pokušava da, pored Windowsa 7, na svoje uređaje uspešno „ugosti” i Android. O tome svedoče brojne najave velikog broja (čak 35) tabličnih računara sa kombinacijom Intel+Android.

Jedna najava je, verujemo, posebno zabrinula vodeće ljude Intela – Microsoft je odlučio da operativni sistem Windows 8 portuje i na ARM procesore i time je na svojevrstan način izvukao ekskluzivnost upotrebe najpopularnijeg OS-a (bar na desktopu) iz ruku Otelinijeve kompanije. Potez Microsofta, ma koliko delovao bombastično, jedini je pravi. Smanjenje broja prodatih stonih računara u svetu je evidentno, a čitavu stvar izvlače samo rastuća tržišta koja još žele moćne mašine i koje revolucija u pogledu na IT svet tek čeka. Tako mobilni svet u kojem se sve vrti oko pametnih telefona i tabličnih računara predstavlja sledeću nišu u kojoj svi moraju što pre da se pozicioniraju.

• • •

Sve dosadašnje informacije govore u prilog najavama da će ova godina biti godina mobilnih platformi. Upravo su prenosnici i čitav ekosistem oko njih pokretači najvećeg procenta razvoja sveta informacionih tehnologija, bar za nas potrošače i zaljubljenike u savremeno i novo. Koplja će se tek lomiti – tek krajem ove godine treba očekivati prve rezultate ovih priča. Windows na ARM-u, Intel na Androidu, RIM i ostali u žustroj borbi za tablet više... A svi oni zajedno i dalje su miljama daleko za Stivom Džobsom i njegovim pulenima koji, iako ozbiljno uzdrmani bolešću svog gurua i šamana, ubedljivo vode trku za osvajanje Maunt Everesta informacionih tehnologija.

Momir ĐEKIĆ

 
 AKTUELNOSTI
EuroDIG: Erika Mann
IT High School, Beograd

 TRŽIŠTE
Noviteti iz Intela
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRIMENA
Potraga za vanzemaljskim životom

 NA LICU MESTA
Vip izazov 3 – proglašenje pobednika
Sony Ericsson Xperia prezentacija
Microsoft Windows 7 Slate prezentacija
Microsoft Imagine Cup – lokalno finale kategorije Software Design
Samsung Smart TV prezentacija
nVidia prezentacija
Ostali događaji, ukratko

 SITNA CREVCA
LCD paneli
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera