NA LICU MESTA<>
062011<><>

Snaga i mobilnost

nVidia prezentacija, Belgrade Art Hotel, Beograd, 16. maj

Na konferenciji za novinare koju je održala kompanija nVidia predstavljena su rešenja iz različitih oblasti ove firme, koju obično vezujemo za proizvodnju grafičkih kartica. Prikazani su različiti proizvodi – od desktop i notebook računara do lako prenosnih tableta i supertelefona. Konferenciju je održao Dejvid Koblizek, novi PR menadžer za Centralnu i Istočnu Evropu firme nVidia. Razumljivo, najviše se pričalo o novom procesoru Tegra 2. Tržište mobilnih uređaja je u stalnom rastu. Tegra 2 donosi revoluciju na ovo tržište zato što je to prvi dvoprocesorski čip veoma malih dimenzija i potrošnje, a ozbiljnih karakteristika. Osnovna prednost u odnosu na konkurenciju jeste podrška za flash. Za ovu platformu postoji mnoštvo igara, a taj se broj iz dana u dan uvećava. Radi njihove promocije, nVidia je pokrenula Tegra Zone, nešto slično Android Marketu, ali ograničeno na softver koji podržava Tegru 2. Korišćenje Tegra Zone je besplatno, nVidia na tome ne zarađuje, a ukoliko je željeni sadržaj komercijalan, korisnik će biti preusmeren na Android Market. Tegra Zone jednostavno predstavlja hub. Prema rečima Dejvida Koblizeka, proizvođačima treba jedna i po godina da implementiraju rešenja koja im nVidia da, tako da već sada postoje ili se razvijaju rešenja nezamislivih mogućnosti i brzina. Sledeći u nizu je projekat kodnog imena Kal-El, prvi četvorojezgarni procesor za mobilne uređaje.

Kada su u pitanju laptopovi, kombinacija platforme Sandy Bridge i mobilne grafike nVidia GeForce odlično funkcioniše. Uz podršku tehnologije Optimus, koja bira upotrebu integrisane ili diskretne grafičke u zavisnosti od potreba, osim dobrih performansi, korisnik će uživati i u velikoj autonomiji.

Za desktop računare nVidia je predstavila novu paletu proizvoda. Tako će GTX grafičke kartice biti sa vrhunskim performansama namenjene gejmerima, a GT serija je prvi korak nakon integrisane grafike. Na konferenciji je predstavljena i GTX 560, koja je u prodaju krenula dan posle lokalne konferencije. Ona se po performansama nalazi između GTX 460 i GTX 560 Ti, a planirana cena je 200 dolara.

Ivan ČABRILO

 
 AKTUELNOSTI
EuroDIG: Erika Mann
IT High School, Beograd

 TRŽIŠTE
Noviteti iz Intela

 PRIMENA
Potraga za vanzemaljskim životom

 NA LICU MESTA
Vip izazov 3 – proglašenje pobednika
Sony Ericsson Xperia prezentacija
Microsoft Windows 7 Slate prezentacija
Microsoft Imagine Cup – lokalno finale kategorije Software Design
Samsung Smart TV prezentacija
nVidia prezentacija
Šta mislite o ovom tekstu?
Ostali događaji, ukratko

 SITNA CREVCA
LCD paneli
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera