NA LICU MESTA<>
062011<><>

Energično na telefonu

Takmičenje Microsoft Imagine Cup – lokalno finale kategorije Software Design, Svečana sala Rektorata Beogradskog univerziteta, 29. april

Prestižno takmičenje u programiranju Microsoft Imagine Cup ušlo je u sam finiš. Na lokalnom finalu, gde se birao srpski predstavnik u najtežoj kategoriji ovog takmičenja „Software Design”, znojili su se, pored samih takmičara, i žiri i prijatelji takmičenja (Telekom Srbija), kao i organizatori, a bogami i svi drugi, poput članova Ministarstva omladine i sporta, koje podržava ovo takmičenje. Razlog tome bili su odlični radovi takmičara koji su došli sa univerziteta u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i sa Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice.

Pet ekipa, pet softverskih projekata, a samo jedan pobednik koji će putovati na svetsko finale, koje se ove godine održava u Njujorku od 8. do 13. jula. Na kraju teškog takmičarskog dana, lovorike je pobrao tim 4K-Join sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu (Mihalj Šagi, Dejan Mijić, Dejan Milinkov, Bojan Bogovac i mentor Srđan Vukmirović), koji su vize za SAD overili svojim pobedničkim projektom HAUS. Kao što smo u ranijim brojevima istakli, tema koju takmičari moraju da odaberu jeste jedan od Milenijumskih ciljeva koje su UN donele na početku ovog veka. Pobednička ekipa opredelila se za projekat koji ima za cilj očuvanje čovekove okoline smanjivanjem potrošnje električne energije u jednom domaćinstvu i omogućavanjem daljinske kontrole uređaja u kući. „Daljinac” za te uređaje jeste smartphone baziran na operativnom sistemu Windows 7 Phone. Interesantna aplikacija HAUS (skraćeno od Home Automation Utility Service), koja je osvojila sve nagrade na ovom finalu (i nagradu publike, kao i nagradu Telekoma Srbija za najbolju mobilnu aplikaciju), dozvoljava vam da uključujete ili isključujete potrošače u kući, imate stalni pregled potrošnje kako u novcu tako i u kilovatima, kao i mnoštvo dodatnih servisa, što ćete videti u detaljnijem opisu u jednom od narednih brojeva ili ako posetite www.youtube.com/watch?v=7ryyQ9jiDD8.

Priču o ovom takmičenju dodatno je podgrejala vest da je tim Zveen Zveen (Zlatibor Veljković, Goran Nikolić, Aleksandar Rezač, Dario Manesku, mentor Ninoslava Tihi) osvojio treće mesto na svetu u kategoriji „Orchard Challenge”. Ovaj deo takmičenja završen je online, u stilu same kategorije koja se zasniva na Microsoftovom open-source CMS-u Orchard (www.orchardproject.net), a naš tim dobio je za osvojeno treće mesto tri hiljade dolara. Zanimljivo je to što članovi tima dolaze delom sa Metropolitan Univerziteta u Beogradu, a delom sa Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu, koji je poznat sa prošlogodišnjeg finala ovog takmičenja u Varšavi. Tada je naš tim TFZR osvojio drugo mesto na svetu u najtežoj kategoriji, a dva momka iz tog tima sada su deo i ovog koji je osvojio nagradu. Pogledajte projekat na http://zveenzveenteam.imaginecup2011.net.

Na kraju treba istaći to da Microsoft uspeva da održi visok nivo ovog takmičenja zbog ideje na kojoj počiva – on ne juri mlade talente kako bi ih odveo u Redmond, već potpomaže da se oni osamostale i krenu u lični biznis, najčešće na okosnici samog takmičarskog projekta. Kroz ovo takmičenje Microsoft kao da ponavlja reči Vinstona Čerčila „Mogu vam ponuditi samo krv, znoj i suze”, naravno kroz programiranje i rad. Na kraju, poželimo sreću našem timu na svetskom finalu.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
EuroDIG: Erika Mann
IT High School, Beograd

 TRŽIŠTE
Noviteti iz Intela

 PRIMENA
Potraga za vanzemaljskim životom

 NA LICU MESTA
Vip izazov 3 – proglašenje pobednika
Sony Ericsson Xperia prezentacija
Microsoft Windows 7 Slate prezentacija
Microsoft Imagine Cup – lokalno finale kategorije Software Design
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Smart TV prezentacija
nVidia prezentacija
Ostali događaji, ukratko

 SITNA CREVCA
LCD paneli
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera