AKTUELNOSTI<>
062011<><>

IT High School, Beograd

Fachhochschule?

Prva privatna srednja škola za informatičke tehnologije u sistemu obrazovanja u Srbiji

Mukica svršenih osmaka oko upisa u srednje škole, naročito u one koje imaju neki IT smer, dodatno se proširila jer je u Srbiji otvorena prva privatna elektrotehnička škola. Kako slovo zakona diktira da srednje škole u privatnom vlasništvu ne mogu da imaju egzotične eksperimentalne smerove (poput smera multimedije, na primer) već moraju da rade u okvirima programa koje je propisalo Ministarstvo prosvete za te škole, interesantan je pristup firme Link i njene Visoke škole škole za informacione tehnologije ITS (www.its.edu.rs), koja je odlučila da krene u otvaranje jedne ovakve škole. ITHS (IT High School, www.iths.edu.rs) je neobična srednja elektrotehnička škola, a njenu neobičnost nalazite već u samoj njenoj lokaciji.

Ona se nalazi u zgradi „centrale” Comtradea, jedne od najvećih IT firmi u Srbiji, na Novom Beogradu. I tu kreću iznenađenja, a kasnije se ispostavilo da su to zapravo aduti. Prostor škole i kabineti u kojima se organizuju predavanja opremljeni su (skoro svi) računarima i dobrom nastavnom opremom. Međutim, vrata prema ostatku zgrade u kojoj se nalazi Comtrade nisu zaključana. Štaviše, prostor je tako podeljen da polaznici ove škole imaju svojevrstan „internet kafe” sa računarima na kojima rade praksu i projekte, a on se naslanja na prostor gde rade programeri Comtradea, koji dolaze i pomažu polaznicima. Međutim, ovde se lista aduta ne završava – servis firme Comtrade, gde se popravljaju računari ili vrše zamene delova, istovremeno je i deo za praksu učenika ITHS-a. Ideja je prosta – veoma očigledan i bogat praktični deo nastave u kojem vam pomažu profesionalci. U državnim školama događa se da učenik izađe iz srednje škole a da nikada nije video procesor ili neki drugi deo računara. Ovde to nije slučaj.

Dodatno, kvalitet predavača je dobar – većina njih su istovremeno i predavači u Visokoj školi ITS, a pomažu im profesionalci. I na kraju, godišnja školarina, koja je uglavnom bila kamen spoticanja da roditelji upišu svoje dete u neku privatnu školu, u ITHS-u je relativno niska, a uključuje i sve potrebne knjige i sveske za rad. Škola dodatno organizuje razne sekcije i radionice kako bi se naučile veštine koje nisu sastavni deo nastavnog programa, a koje kulturološki razvijaju učenika.

Naslov teksta je utisak koji imamo o ovoj školi, a označava nemački tip tercijarnog nivoa obrazovanja u usko specijalizovanim domenima. Može se uporediti sa usmerenim obrazovanjem koje smo imali u nekadašnjoj SFRJ – obrazovna institucija specijalizovana za određenu (u ovom slučaju IT) oblast.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
EuroDIG: Erika Mann
IT High School, Beograd
Šta mislite o ovom tekstu?

 TRŽIŠTE
Noviteti iz Intela

 PRIMENA
Potraga za vanzemaljskim životom

 NA LICU MESTA
Vip izazov 3 – proglašenje pobednika
Sony Ericsson Xperia prezentacija
Microsoft Windows 7 Slate prezentacija
Microsoft Imagine Cup – lokalno finale kategorije Software Design
Samsung Smart TV prezentacija
nVidia prezentacija
Ostali događaji, ukratko

 SITNA CREVCA
LCD paneli
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera