AKTUELNOSTI<>
062011<><>

EuroDIG: Erika Mann

Stub društva

Velika je čast što je Beograd krajem maja bio domaćin četvrte konferencije European Dialogue On Internet Governance

Konferencija je pripomogla da tri subjekta upletena u veliku svetsku mrežu (vlade zemalja, korisnici Interneta i pružaoci usluga na Internetu) razgovaraju oko svojih prava, mogućnosti i uopšte o upravljanju Internetom. Ne treba očekivati da se na njoj dogovore oko upravljanja, jer to i nije cilj ove konferencije, koja je pre Beograda održana u Strazburu (2008), Ženevi (2009) i Madridu (2010). Cilj je da te tri zainteresovane strane razgovorom dođu do nekih zaključaka koji bi vodili boljem upravljanju Internetom. Na tu temu smo porazgovarali sa jednim od predavača na ovoj manifestaciji, gospođom Erikom Man (Mann), članicom borda ICANN-a.

SK: Internet je globalna zajednica bez granica, tako da je sajber kriminal vrsta globalne pretnje. Čini se da se bez međunarodne saradnje malo toga može postići. Postoji li rešenje za to i koliko je komplikovano postizanje međunarodne saradnje na neophodnom nivou?

Erika Man: Internet je na mnogo načina stub našeg društva i svih ekonomija. On je globalan i univerzalan, i zaista je pomogao u oblikovanju globalne zajednice koja deli slične vrednosti. Ali, kao i sve velike i globalne mreže (npr. kao vazdušni ili vodeni saobraćaj), i on je proizvod povezanosti državnih i međunarodnih pravila i ugovora. Internet je specifičan zbog tehničke komponente koja je svuda rasprostranjena, kompleksna i većim delom u rukama privatnih firmi. Sajber kriminal je, nažalost, poslednjih godina postao pojam u trendu. Veoma je važno da se razume šta mi tačno želimo i na šta hoćemo da utičemo. Sajber kriminal ima mnogo lica. Hakeri to rade iz saznajnih, poslovnih ili čisto kriminalnih motiva. Odgovornost zaustavljanja ovakvog kriminala je u rukama pojedinaca, kompanija, država, Evropske unije, NATO-a i, konačno, međunarodnih organizacija i institucija.

Trebalo bi da uradimo još mnogo toga, slažem se, ali ne smemo da se zanosimo negativnom pričom. „Realan svet” još je uvek veća pretnja. Nemojte me shvatiti pogrešno – ne zauzimam naivan stav. Sajber rat možda će postati realnost ako budemo nespremni, ali mnoge aktivnosti vezane za internet kriminal ne razlikuju se mnogo od onoga što se radi u stvarnom svetu.

SK: Sloboda govora je osnovni princip Interneta, ali svakako ima onih koji zloupotrebljavaju to pravo. Postoji li način da se govor mržnje i slično ponašanje kontrolišu, a da se ne ugrozi sloboda govora. Gde je na Internetu granica između slobode govora i cenzure?

Erika Man: Sloboda govora je kamen temeljac otvorenog društva i demokratije. Takva društva istovremeno znaju za granice. Internet prevazilazi nacionalne, kulturne i sve druge vrednosti. To je nešto što moramo da prihvatimo. Korisnici neće prihvatiti uspostavljanje neopravdanih granica na Internetu. Zato je sada, više nego ikada, važno da lideri zasnivaju svoje metode na visokim vrednostima i etičkom ponašanju, a ne da koriste sredstva za cenzuru. Cenzuru, prema mom mišljenju, ne bismo smeli uopšte da koristimo. Naravno, postoje ograničenja šta zakonski sme da se kaže u državama... Međutim, nikada ne bismo smeli da zaboravimo da Internet pruža iskustvo poput dnevnog putovanja. U svetu Interneta mi prelazimo virtuelne granice svakog dana. To je neizbežno i pozitivno. Naravno, neko može da nađe nešto što je nelegalno u njegovoj zemlji, ali zar slučaj nije isti i kada putnik pređe granicu u realnom svetu? Verovatno je mudrije da se ulaže u stabilan i jak „ekosistem primene zakona” nego da se veruje da će cenzura nešto rešiti.

SK: Živimo u razdoblju društvenih medija i deljenja sadržaja. Šta evropske institucije mogu da urade da bi uticale na veći stepen participacije u političkoj i demokratskoj debati? Kakva je budućnost participacije u e-društvu? Koliko je EuroDIG važan za rešavanje ključnih pitanja e-društva i koje praktične rezultate možemo očekivati nakon ovog i sličnih skupova?

Erika Man: EuroDIG je veoma važan. Takav dijalog nam je potreban jer spaja različite zajednice koje dele istu strast prema Internetu. Veoma mi je žao što toliko mnogo članica EU ekonomski stoje loše. To će uticati na njihovu mogućnost da se nose sa prohtevima internet sveta. Prisustvo anksioznosti ne stvara dobre uslove za razvoj otvorenog društva. Vezano za Internet, evropske institucije više treba da idu u pravcu prihvatanja novina umesto što su zaštitnički raspoložene.

Ivan VESIĆ

 
 AKTUELNOSTI
EuroDIG: Erika Mann
Šta mislite o ovom tekstu?
IT High School, Beograd

 TRŽIŠTE
Noviteti iz Intela

 PRIMENA
Potraga za vanzemaljskim životom

 NA LICU MESTA
Vip izazov 3 – proglašenje pobednika
Sony Ericsson Xperia prezentacija
Microsoft Windows 7 Slate prezentacija
Microsoft Imagine Cup – lokalno finale kategorije Software Design
Samsung Smart TV prezentacija
nVidia prezentacija
Ostali događaji, ukratko

 SITNA CREVCA
LCD paneli
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera