NA LICU MESTA<>
052011<><>

Mon chéri

Share Conference, 10 lokacija, Beograd, 7–9. april

Sa idejom afirmacije digitalnog konteksta u aktivizmu, medijima i muzici, fondacija „State of Exit” organizovala je i u delo sprovela trodnevnu Share konferenciju. Tri dana praznika za poštovaoce digitalne kulture pružila su beogradskoj publici mogućnost da čuje zanimljive priče iz prve ruke i vidi ljude koji stoje iza projekata o kojima smo do sada samo čitali, mahom digitalno.

Glavnu zvezda prvog dana u najavi bio je Rafe Kaplan, softverski inžinjer koji se u Googleu bavi App Engineom. Kaplan je pre svega publici predstavio koncept računarstva u oblaku (cloud computing), nakon čega se osvrnuo na servise tog tipa koje pruža Google (Gmail, Docs i sl). Na kraju, što je ujedno bila i osnovna tema njegove priče, mogli smo čuti na koji način su cloud servisi primenljivi u civilnom sektoru na primeru primene edukativnih platformi u Ruandi ili People Findera i Resource Findera u kriznim situacijama. Ipak, simpatije publike prvog dana pokupio je Patrik Mejer, koji je govorio o projektu Ushahidi, odnosno na koji je način potreba o nezavisnom izveštavanju skoro u realnom vremenu dovela do stvaranja projekta, te na koji način je primenjivan (Ushahidi je korišćen i za izveštavanje o nedavnom zemljotresu koji je pogodio Kraljevo). Pored samog servisa i ideje, Mejer je govorio i o načinu organizovanja, otkrivajući kako su podaci postavljani u nekim od najvećih kriznih situacija u bližoj prošlosti. Prvog dana govorio je i tandem Alesandro Ludoviko i Paolo Čirio, poznat po projektu Face to Facebook.

Drugi dan doneo je i nastup jednog od možda najvećih hedlajnera festivala Sema Grejema Felsena iz Obaminog PR tima koji se bavio predsedničkom kampanjom. Saznali smo da je Internet sjajno mesto za eksperiment, koji je u Obaminom slučaju uspeo. Aktivnosti su bile pre svega bazirane na YouTubeu, uz korišćenje drugih poznatih društvenih mreža i alata. Dvosmerna komunikacija sa biračima putem ovih servisa pokazala se kao uspeh, čega smo i sami bili svedoci. Pored priče o Obaminoj online kampanji, drugog dana čuli smo Petera Sundea, osnivača najpoznatijet torrent trackera The Pirate Bay. Sunde je govorio i Flattru, novom načinu za novčane donacije preko Interneta, i na koji će način servis doprineti boljoj raspodeli online donacija, bez obzira na iznose koji se doniraju.

Treći dan bio je možda i najkonkretniji kada je digitalni aktivizam u pitanju, budući da smo imali priliku da iz prve ruke čujemo kako je Web uspešno pomogao revoluciju u Tunisu. Tuniski bloger Sami Ben Garbija govorio je o borbi protiv cenzure i internet policije, i, što je možda još bitnije, do kraja objasnio na koji način je posebno Facebook doprineo skupljanju informacija, njihovoj organizaciji i daljem širenju, kako bi istina iz Tunisa stigla dalje od granica ove zemlje. Tog dana su poštovaoci lika i dela Jacoba Appelbauma mogli da čuju dokle je stigao projekat Tor, na koji način se korišćenjem Tor mreže može dostići anonimnost na Internetu, koji su problemi koje valja prevazići, te procenjene brojke u vezi sa korišćenjem Tora u raznim delovima sveta. Vođa Centra za budućnost građanskih medija univerziteta MIT Kris Čiksentmihalji (Chris Csikszentmihalyi), govorio je o zanimljivim aktivnostima i projektima centra poput TXTmoba (idejni temelj za Twitter), Sourcemapa (lanac proizvodnje i snabdevanja sirovinama u IT industriji) ili Between the Bars („Iza rešetaka” – bloging platforma za zatvorenike).

Pomenuta predavanja samo su deo gustog programa koji je Dom omladine početkom aprila učinio centrom digitalne kulture u ovom delu Evrope. Za sve kojima dnevni provod nije bio dovoljan, „noćni” Share je na nekoliko mesta u gradu pokušao da napravi i dobar noćni provod. Ali, to nije tema ovog teksta. A ako ste propustili ovogodišnji Share, ispratite YouTube kanal festivala na kojem bi trebalo da se pojave snimci predavanja.

Ivan JELIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Tehnološki projekti i ideje u Srbiji

 TRŽIŠTE
Linux vs Windows

 NA LICU MESTA
Lenovo ThinkPad promocija
RAF Challenge 2011 finale
LG Cinema 3D
Panasonic prezentacija
Cisco F_email projekat
Allied Telesis partnerska konferencija
Share Conference
Šta mislite o ovom tekstu?
OFS Furukawa Roadshow
Ostali događaji, ukratko

 SITNA CREVCA
Ekrani osetljivi na dodir
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera