TEST PLAY<>
052011<><>

Lego Star Wars III: The Clone Wars

Traveller’s Talesove Lego igre inspirisane popularnim filmskim franšizama školski su primer spajanja lepog i korisnog, oko čega može da se okupi cela (gejmerska) porodica. S jedne strane, to je jedinstvena prilika da se klinci „poigraju” virtuelnim igračkicama za koje u stvarnosti treba odvojiti čitavo bogatstvo, s druge je sjajna mogućnost da odrasli na još jedan način prožive avanture sa filmskog platna uz koje su odrasli. I dok nas uskoro očekuje Lego obrada „Pirata sa Kariba”, društvo iz TT-a dalo se u kreiranje naizgled ničim izazvane obrade „Ratova zvezda” iz CGI animiranog serijala „Clone Wars”, udenutog u dešavanja između druge i treće filmske epizode.

Na prvi pogled, Lego Clone Wars izgleda kao standardni cash in produkt, igra stvorena da na brzinu, bez mnogo truda i koristeći template prethodnih Lego igara još jednom rutinski pokupi kajmak sa franšize koja je uvek imala preizraženi potencijal unovčavanja gotovo svakog svog celuloidnog sekunda. Au contraire, što bi rekao Del Boj. Da li iz dosade, inata ili želje da nastave kontinuitet kvalitetnih Lego igara, autori Clone Warsa su pristupili poslu sa neuobičajenim kreativnim žarom. LSW3 je, u poređenju sa ostalim igrama iz serijala, najkompleksnija i najbogatija sadržajem. Ona u isto vreme efektno koristi ili modifikuje elemente gameplaya koji su i do sada funkcionisali kao podmazani. Osnovna i prepoznatljiva struktura nije menjana – nivoe inspirisane konkretnim epizodama ili događajima iz serije prvo morate preći u story režimu, sa predefinisanim setom likova, nakon čega se otključava free mode gde proizvoljno sastavljate ekipu radi lakšeg pronalaženja svih skrivenih bonus drangulija koje su ostale nedostižne u prvom prolazu.

Oko ovakvog kostura je, međutim, nabacano toliko kvalitetnog i zanimljivog sadržaja po jedinici prostora da ćete, i nakon što duboko zađete u igru, i dalje otkrivati nove stvari. Standardno hub čvorište sada je predstavljeno džinovskim republičkim i separatističkim krstaricama koje međusobno razmenjuju vatru (uz mogućnost slobodnog preleta između njih), dok ćete na njihovim palubama otkrivati pristupe svim ostalim pratećim aktivnostima, od izbora nivoa, preko kupovine i otključavanja likova, letelica, vozila i bonusa, sve do aktiviranja skrivenih nivoa. Sami nivoi, koji se račvaju i prate tri paralelna story-arca iz obe sezone same serije, grubo se mogu podeliti u tri grupe. Prvu čine standardni Lego nivoi sa strukturom koja je poznata od ranije, druga potencira upravljanje širokim spektrom letelica uz sletanje i on-foot intervencije na predefinisanim tačkama, dok su najveći novitet nivoi sa masivnim sukobljavanjem zaraćenih strana koji su protkani elementima bazične, ali vrlo dopadljive strategije. Ovo se odnosi na mogućnost progresivnog oslobađanja kružnih zona na terenu i postavljanja sopstvenih borbenih instalacija na njima (od generatora štitova, artiljerijskih baterija, do kasarni iz kojih izlaze čete stormtroopera i sletnih platformi za dovođenje teške i lake oklopne mehanizacije u vidu mnogobrojnih vozila iz bogatog „Star Wars” lorea). Pored toga i činjenice da je i pomenuti hub sistem takođe jedan ogroman i zanimljivo osmišljen nivo, tu su još i tajni bonus nivoi kojima pristupate nakon što otključate pojedine sporedne likove (bounty hunteri, grof Duku i sl.), kao i parelelno odvijanje različitih radnji na story nivoima uz mogućnost proizvoljnog šaltovanja između (razdvojenih) junaka. Split screen multiplayer odlično fercera, iako se treba navići na dinamičnu podelu ekrana, koja u svakom trenutku pokušava da igračima obezbedi što bolju preglednost.

Ovako zamišljen novi koncept pre svega je zahtevao dodatno ispeglan grafički engine iz prethodnih igara, koji svojim kvalitetima sada pleni više nego ikada. S jedne strane, tu su sada dodatno ispolirana grafika i animacija prepuna sjajnih specijalnih efekata (pre svega u vidu finih zamućenja, kvalitetnih i detaljnih tekstura, vešto odrađenog fokusiranja i odlično isprepletane igre svetlosnih izvora i senki). Dalje, dodatna budženja grafičkog „motora” sada su omogućila ne samo spektakularne bitke sa ogromnim brojem učesnika (uvodni nivo na Geonosisu, kao i na pomenutim strateškim mapama, npr.), već i razne druge impresivne prizore (boss fajtovi, svemirske bitke, strukture pojedinih lokacije i sl.), u toj meri da ćete gotovo na svakom nivou videti nešto novo i zanimljivo. Čak je i puko poletanje i sletanje letelicama prizor koji će teško dosaditi, pre svega zbog odlično izvedene promene perspektive i srazmernog odzumiranja kamere od likova koja se trudi da uvek pruži maksimalno udobnu preglednost. Kao i ranije, kampanja je krcata kratkim parodičnim scenama, koje, doduše, sada zahtevaju solidno poznavanje „Clone Wars” sezona i pojedinačnih epizoda da biste ih pravilno razumeli.

Objektivna mana vezana za nepostojanje mogućnosti da zaista zaginete i zbog toga snosite posledice (osim potencijalnog gubitka do tada pokupljenih stud-novčića) prisutna je i dalje kao neodvojivi deo gameplaya, i tome bismo jedino dodali povremeni utisak repetativnosti kod pomenutih strateških bitaka koje se uvek odvijaju na identičan način. U svakom drugom pogledu, Lego Star Wars III je još jedan pun pogodak u sada već podužem serijalu filmovanih Lego igara. Dovoljno kompleksan, dugačak, izazovan i adiktivan da istom snagom za ekran prilepi i decu željnu igre sa kockastim vragolanima i njihove roditelje, kojima nešto u stomaku uvek zaigra na uvodne taktove legendarne kompozicije Džona Vilijemsa.

Aleksandar DINIĆ

 
Portal 2
Magicka: Vietnam
DARPA’s ACTUV Tactics: Crowdsourced Simulator
Fate of the World
Need for Speed: Shift 2 Unleashed
Nyx Quest: Kindred Spirits
Defy Gravity
Hoard
Black Mirror 3
Anomaly: Warzone Earth
Il-2 Sturmovik: Cliffs of Dover
Lego Star Wars III: The Clone Wars
Šta mislite o ovom tekstu?
Ghostbusters: Sanctum of Slime
Shadow Harvest: Phantom Ops
MotorStorm: Apocalypse
Top Spin 4
World of Tanks
Rift

Platforma:
PC, XBOX360, PS3, DS, Wii, PSP, Nintendo 3DS
Potrebno:
Intel Pentium IV 1.8 Ghz/AMD Athlon XP 2200+, 256 MB RAM, nVidia GeForce FX 5800/ATI Radeon X1300/Intel GMA 3-S 256 MB
Poželjno:
Intel Pentium 4 3 Ghz/AMD Athlon 64, 512 MB RAM, nVidia GF 8800 GT/ATI Radeon HD2900 256 MB
Veličina:
1 DVD
Cena:
3499 dinara
Adresa:
www .lucasarts .com /games /legostarwarsiii /index .jsp
Kontakt:
ComputerLand

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera