NA LICU MESTA<>
022011<><>

Zamisli taj kup

Lokalno takmičenje Imagine cup, kategorija Software Design, 7. mart

O Microsoftovom svetskom takmičenju Imagine Cup (www.imaginecup.com) iz godine u godinu govori se kao o svetskom softverskom prvenstvu. Prava istina je da je to studentsko takmičenje u IT tehnologijama, koje od 2003. godine, kada je i nastalo, privlači sve veći broj studenata. Prošle godine, kada smo na ovim stranicama zajednički ispratili uspehe naših timova, učestvovalo je više od 350 hiljada studenata iz celog sveta. Tada smo pratili finale u glavnom gradu Poljske Varšavi, a ove godine u Njujorku očekuje se da se i ta cifra nadmaši.

Takmičenje se održava u nekoliko kategorija, tačnije u njih pet. 1. Razvoj za specijalizovane uređaje (embedded), 2. Razvoj igara, 3. Digitalni mediji, 4. IT izazov i, naravno, „superteška” 5. kategorija – Dizajn softvera. Najteža kategorija imaće lokalna finala u više od 70 zemalja sveta kako bi se odabrali učesnici svetskog finala u Njujorku. Naravno, svi projekti morali bi da odgovore na temu koja je postavljena za ovogodišnje takmičenje: „Zamislite svet u kojem tehnologija pomaže u rešavanju najtežih problema današnjice”. Organizator se trudi da ovim takmičenjem, kako maštovitim idejama tako i gotovim studentskim rešenjima, pomogne Ujedinjenim nacijama u rešavanju svetskih problema, što je definisano kao United Nations Millenium Development Goals (www.un.org/millenniumgoals).

Srbija ima zavidnu prošlost na ovom takmičenju, a mi ćemo pomenuti samo uspehe u poslednjih nekoliko godina, mada ih je dosta bilo i ranije. Podsećamo da je 2007. godine Vladan Simov (Matematička gimnazija) bio treći na svetu u kategoriji Project Hoshimi (algoritamska online kategorija), a naš SMOR Team (FON, FPU) u prvih šest na svetu u „teškoj” kategoriji Dizajn softvera. Dve godine kasnije, SMOR Team (FPU) bio je u prvih šest na svetu u kategoriji Digitalni mediji, a BrainWave Team (Mašinski fakultet Kragujevac) drugi na svetu u potkategoriji Live Services Award. I konačno, prošle godine je TeamWerkz (Univerzitet Singidunum) bio u prvih šest na svetu u kategoriji Digitalni mediji, a TFZR (Tehnički fakultet „M. Pupin”, Zrenjanin; na slici) ostvario je najveći naš uspeh – bili su drugi na svetu u kategoriji Dizajn softvera. Dakle, s pravom možemo očekivati da ćemo i ove godine imati svoje junake u Njujorku, ali je potrebno da se prvo fokusiramo na lokalna i selekciona takmičenja.

Više o svakoj kategoriji i pripremnim takmičenjima za njih možete naći na pomenutom zvaničnom sajtu takmičenja, ali je možda bolje da krenete od domaćeg sajta http://msacademic.rs/ic, odakle možete preuzeti i primere uspešnih projekata sa lokalnog takmičenja iz prošlih sezona. Što se tiče najteže i najpopularnije kategorije Dizajn softvera, stvari stoje ovako: predaja sinopsisa rešenja treba da bude do ponedeljka 7. marta u 12 časova, a datum lokalnog finala je petak, 29. april. Dakle, da li se vidimo u Njujorku?

S.K.

 
 AKTUELNOSTI
Digitalna zemaljska televizija (DVB-T2) u Srbiji

 TRŽIŠTE
IT industrija u 2010. godini
IT industrija u 2011. godini

 NA LICU MESTA
Cisco TelePresence konferencija sa Gordanom Tanacković
Microsoft Imagine cup, lokalno takmičenje (najava)
Šta mislite o ovom tekstu?
Canon regionalni susret, Austrija
Ostali događaji, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Naši veliki umovi: Bane Vasić

 SITNA CREVCA
Fajl formati (2): Zvuk

 SERVIS
Elektronski uređaji na –30° C
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera