TEST FUN<>
012011<><>

Strimko

Strimko je hard core logička igra. Ali, u punom smislu te reči! Autori nisu flertovali sa ubavim grafičkim rešenjima i specijalnim efektima već su akcenat bacili na suštinu – gameplay! Cilj igrača naizgled je jednostavan. Matricu koja može da sadrži od 16 do 49 polja (po modelu od 4 x 4 do 7 x 7) potrebno je popuniti brojevima. Pri tom veoma je važno da svaka kolona i svaki red sadrže svaki broj iz dostupnog niza i da ne dođe do ponavljanja. Dodatno, pojedinačna polja u matrici vezana su linijama i čine tzv. streamove, za koje važi isto pravilo, što dodatno usložnjava posao.

Početni nivoi koje čine matrice veličine 4 x 4 polja relativno su jednostavni, pošto u njima samo baratate brojkama od 1 do 4. Kako napredujete stvari će se komplikovati, ali to ni izbliza nije jedina stvar koja treba da vas brine. Naime, kako bi izbegli ponavljanje i neizbežnu monotoniju, autori su podelili nivoe na četiri grupe. Tako ćete se, pored upisivanja brojki na opisani način, baviti i raspoređivanjem unapred pripremljenih streamova u matrice (dozvoljeno je rotiranje), potom sastavljanjem slagalica načinjenih od delova matrice (po prisutnim delićima linija streamova zaključujete koji je raspored), odnosno pokušavati da rešite „matrice” koje imaju oblik trougla. Na sve to treba dodati i postojanje mini-igara u kojima je potrebno rešavati slagalice, pronalaziti identične parove, sa slike sastavljene od gomile predmeta izdvojiti one naznačene itd.

Verovali ili ne, cela stvar ima i pozadinsku priču koja govori da ste na tragu nekakvim amuletima i da svaka matrica koju rešite praktično otključava bravu na škrinji koja ih čuva. Pronalaženjem amuleta svom svetu (čitaj: planeti) vraćate život. Strimko u bazi sadrži neverovatnih 220 nivoa, a na njihovo rešavanje možete da se baciti putem Adventure ili Classic moda. Razlika je u tome što Classic mod ne forsira priču, ali ubacuje vreme i bodove kao faktor. Što brže budete rešili problem bićete nagrađeni većim brojem bodova, a dodatni se dobijaju ako ne koristite implementirani help sistem. On se sastoji od pojedinačnih hintova, odnosno označavanja svih polja u matrici kojima su pridruženi odgovarajući brojevi. Naravno, obe pomoći moraju se zaslužiti i nisu dostupne konstantno.

Već smo rekli da autorski tim nije previše pažnje posvetio audio-vizuelnom aspektu igre. U principu, za tako nešto nije ni bilo potrebe. Ipak, konstatujemo simpatične (blago animirane) pozadine i izuzetno smirujuću muziku, koja vam neće ići po ganglijama dok pokušavate da se koncentrišete na zadatak. Upotreba specijalnih efekata svedena je na najmanju moguću meru (primećujemo victory scenu nakon kompletiranja nivoa, na primer), ali to uopšte nije loša stvar. Naprotiv, Strimko ovakav kakav jeste predstavlja savršeno balansiran proizvod čiji će sadržaj umeti da cene svi ljubitelji logičkih igara.

Vladimir PISODOROV

 
Strimko
Šta mislite o ovom tekstu?
Delve Deeper

Potrebno:
Windows XP/Vista/7, Mac OS X, Pentium 3 / 1,2 GHz, 256 MB RAM-a
Veličina:
63,3 MB (trial), 78,4 MB na HD-u
Cena:
20 dolara (10 dolara dok traje popust), proba 45 minuta
Adresa:
www .strimko .com
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera