LAKI PINGVINI<>
122010<><>

DockbarX 0.39.8-0

Taskbar za sve potrebe

Problem koji najviše muči korisnike prenosnih računara svakako je dijagonala ekrana, tj. prostor za manipulisanje programima. Neki taj problem rešavaju na vrlo adekvatan način koristeći specijalizovane GNU/Linux distribucije predviđene za rad na malim ekranima, dok drugi nisu zadovoljni netbook distribucijama jer žele omiljeno okruženje u punom sjaju. Program koji štedi prostor, u ovom slučaju prostor na panelu, zove se DockbarX.

DockbarX je projekat nastao unapređivanjem taskbara Dockbar namenjenog panelu korisničkog okruženja Gnome dodavanjem nekih egzotičnih mogućnosti. Omogućava grupisanje i manipulaciju grupisanim stavkama, kao i pregled stavki spuštenih sa panela Gnome okruženja. Ono što ga izdvaja iz gomile programa iste namene jeste to što DockbarX kao taskbar manipuliše otvorenim programima na panelu u vidu ikonice otvorenih programa, što u ogromnoj meri štedi prostor. Takođe, on omogućava da ikonica programa bude i prečica za pokretanje programa na panelu i da se na njoj ujedno prikazuje status aktivnog programa. Da bi opis taskbara DockbarX bio jasniji, pomenućemo da je sličan task menadžeru kakav sadrži Windows 7. DockbarX se umnogome razlikuje od Windowsovog superbara, ali su sama ideja i princip u oba programa isti.

DockbarX se aktivno razvija i svakom novom verzijom dobija nove mogućnosti, ali se kao mlad projekat ne nalazi u zvaničnim repoima većine distribucija. Za instalaciju na Ubuntu potrebno je posegnuti za ppa riznicom izvršavajući sledeće komande:

sudo add-apt-repository ppa:dockbar-main/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install dockbarx

Ako koristite neku drugu GNU/Linux distribuciju za koju na zvaničnoj stranici programa ne postoje paketi, program možete instalirati iz izvornog koda prateći detaljno uputstvo na stranici projekta.

Pokretanje se vrši jednostavnim dodavanjem na panel iz menija dijaloga ’Dodaj na panel’, uz prethodno uklanjanje podrazumevanog task menadžera sa panela. Otvoreni programi će se prikazivati u vidu ikonica na panelu, a ako želite da određeni program ujedno bude i prečica na panelu, iz kontekstnog menija ikonice treba izabrati stavku ’Pin Application’. Ovo je vrlo zahvalna opcija kojom lako omogućavate brz pristup omiljenim aplikacijama.

Podešavanje DockbarX-a obavlja se iz posebnog prozora DockbarX Preference, koji se po instalaciji programa smešta u podmeni ’Pribori’. Moguće je odabrati temu koju će DockbarX da koristi (potrebno je instalirati paket dockbarx-themes-extra iz prethodno pomenutog ppa repoa), opcije miša i komande za svaki taster miša kada je DocbarX u pitanju, boju pozadine, providnost i druge opcije. Iz navedenog je jasno da je DockbarX veoma prilagodljiv potrebama i željama korisnika.

Kao manu programa treba navesti to što je usko vezan za Gnome okruženje, tako da KDE korisnici ostaju osiromašeni za ovaj fantastičan taskbar. Postoje opcija i dodatak kojim se DockbarX može koristiti i sa dockbarom Avant (SK 6/2009), što bi bilo idealno rešenje za korisnike KDE okruženja kojima se ovaj program sviđa. Takođe, program nije do tančina preveden na srpski jezik, no ako se u obzir uzme brzina razvoja programa, to nije ni čudo. Dobra vest je da se na prevodu konstantno radi.

Iako je akcenat stavljen na uštedu prostora korišćenjem ovog programa na računarima sa malim ekranom, on se može bez ikakvih prepreka koristiti i na svim računarima bez obzira ne veličinu ekrana. Sama ideja za jedan ovakav taskbar je fenomenalna i ako ga do sada niste probali, učinite to što pre, nećete se pokajati.

Nemanja TOBIĆ

 
kTorrent 4.0.4
Performous 0.6.1
DockbarX 0.39.8-0
Šta mislite o ovom tekstu?
Desktop Nova 0.8
Puddletag 0.9.2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
244,3 KB source
Cena:
program je besplatan
Adresa:
launchpad .net /dockbar /dockbarx
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera