LAKI PINGVINI<>
092010<><>

Spicebird 0.8

Pošta, kalendar, podsetnik

Spicebird je nov i relativno mlad igrač na uzburkanom polju slobodnog softvera. U pitanju je modifikacija popularnog Thunderbirda (SK 8/2010) koja, za razliku od svog slavnog uzora, donosi pregršt novih mogućnosti. Iza projekta stoji manje poznata indijska firma Synovel. Prema rečima autora, u pitanju je projekat koji je sebi postavio cilj da u doglednoj budućnosti postane sveobuhvatno mail rešenje za poslovne korisnike, i kao takav stane rame uz rame sa proprietary rešenjima kao što je MS Outlook.

Program se može preuzeti sa matičnog sajta u formi arhive. Instalacioni proces je vrlo jednostavan jer praktično sve što treba da uradite jeste da otpakujete arhivu i u priloženom direktorijumu pokrente izvršni fajl spicebird, koji će pokrenuti aplikaciju.

Po pokretanju dočekaće vas poznato okruženje, pod uslovom da ste se i ranije družili sa Thunderbirdom. Međutim, ono što je ovde novo jeste znatno uprošćeniji interfejs, kojim je očigledno ciljano na lakoću upotrebe i što manju angažovanost od strane korisnika. Tako, ispod glavnog menija imate aplete koji vas lako dovode do najčešće korišćenih opcija kao što su komponovanje novog maila, organizovanje kalendara i dodavanje novih informacija u podsetnik. Ono što je karakteristično za Spicebird jeste organizacija obavljanja svih glavnih poslova u formi tabova. Posebno je interesantan tab home, koji predstavlja neku vrstu radne površine gde možete dodavati widgete po želji. Prisutne su zaista zanimljive mogućnosti počev od Google Gadgeta, world clocka, preko RSS feedova, pa do notifikacija za mailbox po izboru. Pohvalno je to što su widgeti lepo integrisani sa ostatkom programa, pa sadrže i prečice koje vas vode do relevantnih opcija. Pomalo, doduše, smeta nemogućnost da se iz samog programa instaliraju dodatni widgeti i ekstenzije, već se oni moraju preuzeti sa matičnog sajta. Pored home ekrana, tu su tabovi za imenik, kalendar i podsetnik i, naravno, mail nalozi koji donose i odlično implementirani filter. Kalendar i podsetnik zaista su sjajno urađeni i, za razliku od Thunderbirda, dodatno su pojednostavljeni skupom intuitivno postavljenih dugmića i apleta. Svoje poslove možete organizovati u „sitna crevca”, dok se upotreba alarma i notifikacija podrazumeva. Spicebird donosi i funkciju chat, koja bi trebalo da podržava sve popularne protokole, međutim velika je šteta to što ona izgleda još nije funkcionalna. Nadajmo se tome da će autori to ispraviti u nekom od predstojećih izdanja, koja se uveliko najavljuju.

Utisci prilikom korišćenja Spicebirda prilično su povoljni. Program se u radu ponašao responzivno i stabilno, mada su nam zasmetala sporadična usporenja koja se javljaju kada se barata sa widgetima. Svakako preporučujemo da probate ovo ostvarenje i tako mu date šansu.

Mladen STEPANOVIĆ

 
Mandriva 2010.1
Artha 0.9.1–1
Spicebird 0.8
Šta mislite o ovom tekstu?
KDE 4.5
Audacity 1.3.12 (Beta)

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL, LGPL, Mozilla
Veličina:
13,5 MB; 40,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .spicebird .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera