TEST FUN<>
082010<><>

Vizati

Veoma zanimljiva glavolomka dolazi nam od nepoznatog tima Different Pixel, sastavljenog od samo dvoje ljudi. U pitanju je Vizati, simpatična logička igra sa prilično jedinstvenom mehanikom. Dok se mnogi samostalni autori trude da oponašanjem postojećih neobaveznih naslova osiguraju finansijsku sigurnost svom timu, Rita Silva i David Amador odlučili su se za potpuno drugačiji put. Poput zaista unikatnih logičkih naslova kakvi su Osmos ili World of Goo, Vizati se može podičiti nenametljivom zvučnom podlogom, sjajnim vizuelnim stilom i zaista zabavnom i izazovnom mehanikom.

Osnovna zamisao je jednostavna, što bi zajedno sa sjajnom izvedbom i nevelikim tehničkim zahtevima moralo da osigura uspeh ovom ostvarenju. Igrač manipuliše magičnom kockom unutar koje se nalaze raznobojni Vizati kamenčići. Cilj je da se na jednom mestu skupi najmanje tri kamena iste boje. Međutim, broj poteza za „čišćenje” celokupnog sadržaja kocke je ograničen, što će na kasnijim nivoima i iskusnije igrače naterati da zagreju stolicu. U igri postoje samo tri komande, a mogu se zadavati putem tastature ili pomoću miša. Tiltovanje radi slično kao na fliperima i koristi se za pomeranje svih kamenčića u određenu stranu za jedno mesto. Rotacija okreće kocku za devedeset stepeni u željenom pravcu i, shodno tome, preraspoređuje sve kamenčiće. Prevrtanje okreće kocku za celih sto osamdeset stepeni, tako da se vrh nađe na dnu i obrnuto. Pravilnim kombinovanjem ovih poteza uvek je moguće uspešno okončati trenutni nivo, ali često je željeni redosled komandi naizgled neuhvatljiv.

Vizati poseduje dva različita režima igranja, a svaki od njih sastoji se od pedeset uzastopnih nivoa. Osnovni režim je uobičajeni Story mod, u kom se igrač postepeno upoznaje sa mehanikom i prirodom igre. Pozadinska priča o devojčici Džuli i dečaku Benu koji su pronašli magičnu kocku dok su lutali kroz prirodu odmotava se kroz seriju ručno crtanih pozadina. Crteži podsećaju na akvarel i odlikuju se nežnim tonovima i pastelnim bojama. Smena dana i noći proizvodi zaista lepe efekte, a raznolikost nivoa obezbeđena je promenljivim izgledom magične kocke i pregrada unutar nje. Pored razlika u dizajnu kocke, otežavajuća okolnost je ograničenje broja dozvoljenih poteza na tri do pet.

Prelaskom određenog broja nivoa u „režimu priče” otključava se arkadni mod igranja. On se odlikuje nešto drugačijom mehanikom, koja donekle podseća na Tetris. Naime, ograničenje broja poteza skoro je zanemarljivo usled zaista visoke granice, ali se zato na svakih nekoliko sekundi pojavljuju novi kamenčići različitih boja. Isprva igrač mora da grupiše po boji i tako očisti dovoljan broj njih kako bi napunio skalu koja omogućava prelazak na sledeći nivo. Međutim, kasniji nivoi zahtevaju da se „poništi” tačno određen broj grupacija kamenčića zadate boje, ne računajući pri tom nestale grupe svih ostalih boja.

Vizati je zabavna igra prilično nenametljivog karaktera. Bila bi prava šteta da prođe nezapaženo, jer se radi o pravom malom umetničkom delu.

Nikola BULJ

 
Astrogeddon 1.62
GunGirl 2 1.1
Laby
Vizati
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows XP/Vista/7, Pentium 3 / 1 GHz, 256 MB RAM-a, grafička kartica sa 128 MB VRAM-a
Veličina:
85 MB, 91,3 MB na HD-u
Cena:
9 dolara
Adresa:
www .differentpixel .com /games /vizati
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera