TEST FUN<>
082010<><>

Laby

Nije lako biti alhemičarev šegrt, što ćete i sami osetiti na svojoj koži ako se budete odlučili da odigrate igru Laby. Naime, vašem mentoru potrebna je snaga elementala kako bi uspeo da privede kraju čuveni eksperiment po imenu Filozofski kamen. Nažalost, elementali se nalaze zarobljeni u nekakvim magičnim kulama i do njih je vrlo teško doći. Kako je šef zauzet drugim stvarima, zadatak oslobađanja elementala iz njihove višegodišnje tamnice pada na vaša pleća...

U najkraćim crtama, ovo je zaplet najnovije logičke igre koja dolazi iz kompanije Big Fish Games. Cela priča samo je paravan za još jedan Bejeweled klon, koji se pri tom uopšte ne trudi da izađe iz šablonom postavljenih granica. Očekuje vas tabla sa 64 polja i elementi kojima je potrebno neposredno menjati mesta kako bi se pravili nizovi od tri ili više članova iste boje.

S obzirom na to da je tabla pravilnih dimenzija, da nije implementirano rotiranje, rotiranje elemenata i slični marifetluci, twist je morao da se nađe na nekom drugom mestu. Tako je cilj svakog nivoa napuniti skalu elementala, a to se postiže sklapanjem nizova određene boje (ako je u pitanju vatra onda je to crvena boja; u slučaju vode – plava...). Uklanjanje neutralnih elemenata u prvi mah vam ne donosi ništa drugo sem mesta na tabli za nove elemente, odnosno bodove. Kasnije se stvari usložnjavaju pošto zahvaljujući oslobođenim elementalima dobijate moći o kojima niste mogli ni da slutite. Akumiliranje izrađenih nizova svake boje predstavljeno je naročitim skalama, a kada dostignete propisanu vrednost, možete da pustite mašti na volju i pozovete „specijalke” (izazivate random eksploziju na ekranu, farbate elemente određenom bojom...). Zgodna pomogala možete dobiti i klasičnim putem – ukoliko izradite niz od četiri ili pet elemenata, ali njihovo postojanje ovde je ipak u drugom planu.

Oslobađanje svakog elementala podrazumeva prelaženje po pet nivoa. Ne morate brinuti o tome da ćete na tom putu ostati bez poteza, ali je vreme veoma važan otežavajući faktor. Morate biti oštri i brzi ukoliko ne želite da poslednju kapljicu elemental skale cedite u poslednjim sekundama (što se nama redovno dešavalo). U slučaju neuspeha sledi ponavljanje nivoa, i to je zapravo i jedina penalizacija koja postoji (nema „života”).

S tehničke strane, Laby je korektno ostvarenje, ali ništa više od toga. Nije se preterivalo sa implementacijom svetlosnih efekata, ubacivanjem animiranih pozadina ili šljaštećih 3D objekata. Sve je nekako skromno i na svom mestu, te predstavlja kompaktnu celinu. Muzika nas je pomalo iritirala, pogotovu u situacijama kada smo bili u prilici da ponavljamo pojedine nivoe zbog primenjenog sistema reprodukcije „jedan nivo – jedna numera”.

Vladimir PISODOROV

 
Astrogeddon 1.62
GunGirl 2 1.1
Laby
Šta mislite o ovom tekstu?
Vizati

Potrebno:
Windows
Veličina:
76,93 MB (demo), 85,2 MB na HD-u
Cena:
7 dolara
Adresa:
www .bigfishgames .com /download -games /8568 /laby /index .html
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera