PD KUTAK<>
052010<><>

Avidemux 2.5.2

Secka, filtrira, enkoduje...

Avidemux je jedan od najboljih video editora koji se danas nalaze na tržištu. Pored toga što je za krajnjeg korisnika besplatan, valja istaći to da se može naći i u verzijama za Linux, odnosno Mac OS X, te da ga krasi jednostavan i razumljiv upravljački interfejs. Ipak, kada kažemo video editor, ne mislimo na montažu, ubacivanje tranzicionih efekata, kreiranje menija i ostale napredne funkcije. Ovde je reč o osnovnim stvarima, koje korisniku često nedostaju prilikom svakodnevnog baratanja video zapisom.

Slobodno možemo da zaključimo da je jedna od osnovnih namena Avidemuxa odstranjivanje neželjenih delova iz učitanih video klipića. Ova akcija obavlja se bez rekompresovanja materijala, čime se štede živci korisnika, ali i uvek dragoceno vreme. Nakon učitavanja fajla potrebno je samo postaviti markere koji će označiti oblast za izbacivanje i potom pritisnuti taster ’Delete’. Postupak se može ponoviti neograničen broj puta, a sve promene odmah se mogu pratiti na preview ekranu, koji dominira glavnom radnom formom programa. Zanimljivo je da je odsečene delove naknadno moguće nalepljivati na markerom označenoj poziciji, čime se dobija i mogućnost jednostavnog vida „režiranja”. Listanje materijala umnogome je olakšano postojanjem komandi koje će proizvesti kretanje za samo jednu sličicu (frejm), te se postiže izuzetno velika preciznost.

Sve izmene koje ste načinili bivaju pretočene u fajl tek pošto se pritisne taster Save. Snimanje je gotovo trenutno pošto se, kao što smo rekli, nad originalnim materijalom ne vrše nikakve izmene u smislu promene kodeka i ostalih važnih radnih parametara. Ipak, to ne znači da pretakanje datoteka iz jednog oblika u drugi iz ovog programa nije moguće. U levom delu ekrana nalaze se opcije čijom se izmenom postiže upravo to. Primetićete da su one po defaultu postavljene na vrednost Copy, što znači se audio i video komponenta samo kopiraju u novi fajl, bez ikakvih manipulisanja originalnim zapisom. Pozivanje pull-down menija otkriva da je video komponentu moguće snimiti u sijaset različitih formata među kojima su i (S)VCD, DVD, MPEG-4, MPEG-2, FLV, DV, MJPEG itd. Slična je situacija i sa audio komponentom, gde se nudi mogućnost „pretabavanja” u format MP3, AC3, PCM, AAC, OGG... Naravno, ukoliko se odlučite za ovakav potez, postaju dostupna i podešavanja radnih parametara koji utiču na veličinu i kvalitet izlaznog fajla. Pretpostavljate da njihov lineup zavisi od formata do formata, ali da vas čeka igranje sa bitrateom, određivanje formata slike, setovanje broja prolaza i ostale uobičajene sitnice. Ovde ne treba zaboraviti ni to da se korisniku na raspolaganje stavlja i izbor oblika nosećeg fajla, a to može biti klasična AVI datoteka, OGM, FLV i MKV fajl... S druge strane, Avidemux će na ulazu progutati šta god mu ponudite, a u paketu se nalazi i interna podrška za većinu korišćenih kodeka.

Jedna od lepih osobina ovog ostvarenja je i to što na izlazu automatski može da proizvede datoteke naznačenog oblika. Autori su zasad uključili podršku za PSP, Zune, iPhone i iPod, ali i to je dovoljno s obzirom na to da se radi o trenutno najkorišćenijim uređajima. Postupak rada ovde se razlikuje po tome što će program samostalno izvršiti postavku radnih parametara (na osnovu izbora uređaja), ali korisnik i dalje ima mogućnost ručnog štelovanja. Dalje, neizbežno je pomenuti mogućnost implementiranja filtera. Rad sa njima moguć je isključivo van radnog režima Copy, pošto se radi o izmenama koje se implementiraju na nivou same audio/video komponente. Filteri su podeljeni u osam kategorija i uz njihovu pomoć možete izvršiti korekciju prikaza boja, promeniti rezoluciju, izoštriti/zamutiti sliku, nalepiti tekstualne prevode, postaviti logo i slično. Korišćenje filtera, kao i reenkodovanje materijala u znatnoj meri povećava vreme koje je potrebno da bi se na izlazu pojavio gotov materijal, pa hitrost programa u velikoj meri zavisi od jačine konfiguracije na kojoj se posao obavlja.

U uvodnom izlaganju sumirali smo sve što bi trebalo da znate o ovom programu. Slobodno ga preuzmite i probajte, iskustvo se ne plaća, pa ako ne budete zadovoljni, posegnite za sekcijom Add or Remove Programs.

Vladimir PISODOROV

 
GOM Player 2.1.21.4846, VLC media player 1.0.5, Media Player Classic Home Cinema 1.3.1249, KMPlayer 2.9.4.1435, SMPlayer 0.6.9
XP Codec Pack 2.51, K-Lite Codec Pack 5.8.3 Full, Windows Vista Codec Package 5.6.5, Windows 7 Codecs 2.4.7, X Codec Pack 3.0.0.4, Cole2k Media Codec Pack 7.9.1 Advanced, Combined Comunity Codec Pack 2009-09-09
RegCure 3
Minos Album 2.6.9.315
Virus Effect Remover 3.2.1.25
Driver Genius Professional Edition 9
Avidemux 2.5.2
Šta mislite o ovom tekstu?
LuncarCell 1.80
virtualPhotographer 1.5.6
Header Image Rotator 2.0
Tasty culinary recipes

Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
9,8 MB, 32,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
fixounet .free .fr /avidemux
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera