NOVE TEHNOLOGIJE<>
052010<><>

Intel Light Peak

Optička magistrala

Iz Intela tvrde da njegova namena nije u tome da zameni USB 3.0, HDMI, DVI ili bilo koji drugi standard za povezivanje uređaja već da ih unapredi. Čini se da je istina drugačija – zameniće ih sve...

Povećanjem brzine transfera podataka kroz kablove sa bakarnim žicama postiže se „napredak” i u ispoljavanju mana samog kabla. Dužina mu je ograničena (predugački kablovi zahtevaju ripiter signala), a elektromagnetne smetnje odavno predstavljaju problem. Međutim, postoji vrsta kabla koja ne pati ni od čega navedenog. To je optički kabl. Do sada se koristio samo u telekomunikacijama, gde je obezbeđivao velike brzine za (internet) korisnike. Pošto kroz njega trče fotoni umesto elektrona, a za prenos signala koristi se svetlosni snop (unutar kabla nisu žice već staklena vlakna debljine 125 nm, što je otprilike debljina ljudske kose), elektromagnetne smetnje se ne javljaju, a dužina kabla skoro i da nije problem. Odavno je Intel, vrteći ove kablove po rukama, pomislio da bi bilo lepo iskoristiti ih u računarima na stolu. Pomislio, zasukao rukave i nakon nekoliko godina – napravio.

Pre 10 godina u tekstu „Kompjuter budućnosti” napisali smo sledeće: „Napredak našeg društva već više od 150 godina diktiraju elektroni. Iako će oni i ubuduće nastaviti da nam služe kao prenosnici električne energije, čini se da se njihovoj primeni, prvenstveno u računarima a i u ostalim tehničkim uređajima, polako bliži kraj. Na scenu dolaze fotoni.” Sve se desilo u kao u ovoj vizionarskoj besedi dragog nam kolege: ovu godinu pamtićemo i po pojavi prvih kompjuterskih komponenti koje koriste fotone. Intel je prošle godine konačno zaokružio standard, s kodnim imenom Light Peak, koji ima za cilj da na vaš sto donese optički kabl i kroz njega brzine od 10 do 100 Gbit/s. Dostizanje ove potonje brzine očekuje se u narednih desetak godina, a brzina sa kojom se startuje dovoljna je da BluRay film skinete sa Interneta za manje od 30 sekundi.

Međutim, u kom vidu nam „brzina svetlosti” stiže na sto? E, to je malo teže objasniti. Recimo da se nekoliko HD televizora poveže na jedan kompjuter putem optičkog kabla. Još bolje, da se povežu kompjuter i bilo koji uređaji (USB disk, eksterni FireWire disk, štampač, monitor...), pa i svi HDTV u stanu po bilo kom protokolu, i to samo jednim kablom. Potpuno je nebitno to da li ste na kabl „nakačili” USB uređaj, FireWire uređaj, mrežni uređaj, monitor sa DVI, HDMI ili bilo kojim drugim standardom – svi njihovi signali ići će kroz jedan kabl, bez gubljenja brzine. Dužina samog kabla nije nikakav problem – može da bude dugačak do 100 metara. Možda je za objašnjenje najbolja definicija – kućna optička magistrala podataka.

Intel polako kreće u proizvodnju kontrolerskih čipova, koji su osnov same tehnologije. Oni služe da prevedu svetlost u električni signal i obrnuto. Kratko: elektron/foton i foton/elektron konvertori. Za to su opremljeni minijaturnim laserima za generisanje i foto-senzorima za „hvatanje” signala u kablu. Interesantno, izlazak na tržište očekuje se već tokom ove godine. Osmišljen je i univerzalni priključak malih dimenzija (na slici), za koji je Intel zacrtao da zameni sve postojeće konektore (USB, DVI, FireWire) i da time reši problem velikog broja različitih konektora na današnjim uređajima. Pošto je to dug proces, zasad se ipak radi o rešenju koje je most između kompjutera i uređaja kakvi oni danas jesu – svi monitori, na primer, preko DVI kabla i specijalnog modula nakače se na optički kabl, a s druge strane kabla u računaru se nalazi kontrolerska PCI-Express kartica koja šalje signale. Dakle, trenutno se razvijaju rešenja za podršku svim postojećim standardima, a „tajni plan” Intela jeste da se vremenom izbace svi današnji konektori.

Za uspeh „tajnog plana” potrebna je i podrška koju je Intel već dobio od Sonyja i Nokije. Govorkanja su bila da je Apple kumovao u izgradnji ovog standarda. Već su otpočeli pregovori Intela i mnogobrojnih firmi oko standardizacije i široke podrške u stonim računarima, prenosnim računarima i u ostaloj kompjuterskoj opremi. Jednostavno, izgleda da nas očekuje univerzalni standard za prenos podataka, čije ćemo prve izdanke videti ove godine, a koji će verovatno biti naslednik mnogih standarda (poput USB 3.0). Ostaje samo pitanje kada će Intel ili neko od sličnih giganata doći na ideju da napravi optičku magistralu koja će zameniti PCI Express?

Dušan STOJIČEVIĆ, Branislav BUBANJA

 
 AKCIJE
Zaštita dece na Internetu: akcija „Klikni bezbedno” (2)

 NOVE TEHNOLOGIJE
Nanotehnologija
Intel Light Peak
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
Osnivanje Overklok saveza Srbije, Jagodina
E-trgovina 2010, Palić
Izložba „CSI: Istražitelji”
nVidia Fermi prezentacija
LG konferencija
Huawei konferencija
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
„Shrek Forever After”
„Svet okeana 3D”

 SERVIS
Programiranje mobilnih telefona (5): iPhone OS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera