LAKI PINGVINI<>
052010<><>

Simple Image Resizer 2.0.2

Lako, lakše, najlakše smanjivanje slika

Gotovo minorne cene digitalnih fotoaparata danas zatrpavaju svakim danom sve veće i veće hard diskove. Dakle, prostor nije problem, prostora ima. Međutim, kad treba gomilu slika na brzinu smanjiti radi pokazivanja na Internetu (da vidi koliko se piva sinoć popilo) ili slanja rodbini i prijateljima (slavlja i pijanke), onda obično posegnemo za nekim specijalizovanim alatom koji, osim prostog smanjivanja slika, ume da kuva ručak i čuva decu. Kada žurimo, to je nepotrebno.

Simple Image Resizer ili skraćeno SIR je, kao što mu i samo ime kaže, veoma jednostavna alatka čiji je jedini zadatak da smanji veći broj slika (ili samo jednu) na zadate dimenzije i rezultat sačuva u željenom formatu. Radi se o Qt4 programu koji se sa zvanične stranice projekta može preuzeti u paketu izvornog kôda, a onda ga valja kompajlirati na veoma jednostavan način opisan na stranicama projekta. Korisnici Ubuntu bratije mogu da odahnu jer je autor obezbedio PPA SIR riznicu, tako da se na ovim distroima instalacija svodi na pokretanje komandi:

sudo add-apt-repository ppa:rsachetto/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get install sir

Po instalaciji pokretač programa očekivano se smešta u odeljak za grafiku menija okruženja. Kada je pokrenut, pred korisnikom se nalazi veoma jednostavan, minijaturni i vertikalno orijentisan prozor. U gornjem delu ekrana smešteni su jednostavan meni i odeljak za spisak datoteka slika koje će biti obrađene. Naniže slede dugmad za dodavanje i uklanjanje pojedinačnih datoteka ili čitavih direktorijuma slika koje će biti obrađene, deo za izbor odredišnog direktorijuma u kojem će rezultat biti sačuvan (podrazumevan je korisnički direktorijum). Preostali deo zauzimaju postavke ključne za funkcionisanje programa – ciljni format datoteka (podržano je tridesetak formata, među kojima su TIFF, BMP, PNG i JPEG), željena širina i visina slike u pikselima i prefiks ciljne datoteke koji će biti umetnut ispred naziva originalne datoteke. Na donjem delu prozora programa je opcija za izbor poštovanja odnosa stranica slike (aspect ratio), kvalitet, tj. stepen kompresije izlaznih datoteka, stepen rotiracije slika, te dugmad za započinjanje „obrade” svih datoteka u spisku ili samo onih koje korisnik izabere, kao i još jedno za prekidanje obrade.

Kada se obrada pokrene, iznad poslednje pomenutih dugmadi prikazuje se traka napretka, koja je veoma korisna za uvid u stanje posla kod obrade većeg broja slika. Ako je izabran izlazni format koji podržava providnost, rotirane slike čuvaju se sa providnom pozadinom.

SIR je dovoljno pametan da sâm rotira portretski orijentisane slike, a ako je na sistemu instaliran dcraw, omogućena je čak i obrada RAW fotogafija. To što mu nedostaju neki filteri poput izoštravanja, korekcije boja, kontrasta i svetline ovoga puta umesto kao manu ocenjujemo kao prednost. Radi stabilno, zadovoljavajuće brzo (190 slika od 10 Mpix prebaci u 87 odsto JPEG 720 x 720 px za 100 sekundi) i upravo ono čemu je namenjen – promenu dimenzija slika, te ga svakako treba imati u arsenalu obaveznih alatki.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
ZFS – Zettabyte fajl sistem
Silicon 1.2.0
Simple Image Resizer 2.0.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Gtk-KDE4
Kgtk 0.10.1

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
208 KB DEB; 524 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://sir .projet -libre .org /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera