PD KUTAK<>
042010<><>

ReaJPEG Pro 4.0

Postprocesiranje fotografija

Najveći broj digitalnih fotografija koje se naprave amaterskim ali i profesionalnim DSLR fotoaparatima obično prođe kroz proces dodatnog face-liftinga. Profesionalci slike obično „razvijaju” u Photoshopu, dok se casual korisnici računara najčešće opredeljuju za neke specijalizovane, jeftinije i jednostavnije alate, u koje možemo da svrstamo i ReaJPEG.

Na oko jednostavan interfejs krije u sebi mnogo više opcija nego što bi se to na prvi pogled moglo pomisliti. Uz to, ovaj program zamišljen je kao brz način promene grupe fotografija putem batch procesiranja na osnovu parametara postavljenih na jednoj fotografiji. Dostupne opcije grupisane su i nalaze se u toolbaru postavljenom na dnu ekrana. U prvoj grupi nalaze se opcije za podešavanje veličine slike, dodavanje perspektive, odsecanje delova fotografije i, što je interesantno, opcija za poravnanje horizonta. U stvari, ovo je na neobičan način implementirana opcija za rotiranja slike koja dozvoljava da se obeleži linija horizonta, a onda će program sam da zarotira sliku kako bi horizont bio postavljen u horizontalnoj ravni. Moramo da priznamo da je ovo mnogo lakši i brži način od klasičnog rotiranja jer će program odmah pronaći pravi ugao i nakon toga sam kropovati sliku tako da ona bude četvrtasta, bez belih ćoškova koji nastaju usled rotacije.

Druga grupa opcija odnosi se na postavljanje vodenog žiga na sliku, bilo u grafičkoj ili tekstualnoj formi. Slede opcije koje se odnose na podešavanje boja, kontrasta, osvetljenja i ostalih parametara koji utiču na koloritet fotografije, opcije koje se tiču podešavanja oštrine slike, dodavanja različitih efekata i uklanjanja crvenila sa očiju.

Interesantan je način na koji se vrši zumiranje i podešavanje izlaznog kvaliteta fotografija. Umesto da su smeštene negde u menije ili na toolbarove, ove opcije prikazuju se polutransparentne preko fotografije koja se obrađuje, što je detalj koji do sada nismo viđali. Jedna od retkih stvari koja nam se nije svidela odnosi se na inače veoma korisnu opciju zamene boja. Ona funkcioniše po principu promene odabrane boje nekom drugom, sa zadatom vrednošću tolerancije. Međutim, pošto program ne dozvoljava da se definiše površina na kojoj će se efekat primenjivati, izmena boja vrši se na celoj fotografiji, što ovu korisnu opciju u najvećem broju slučajeva čini neupotrebljivom. Na primer, ako sivo nebo želite da zamenite plavim, uz pomoć ove opcije to ćete i učiniti, ali će se i sve ostale boje koje su u tolerisanom opsegu sa odabranom, ma gde se one nalazile na slici, takođe zameniti plavom. Kod ostalih opcija ovaj problem ne postoji pošto su one (osim uklanjanja crvenila očiju, koja dozvoljava označavanje površina) ionako primenljive na celoj fotografiji.

Obična i profesionalna verzija koju smo probali razlikuju se u nekoliko detalja. Najvažniji je broj podržanih formata koji je u standardnoj verziji 35, a u profesionalnoj 65, gde je omogućen rad i sa HDR (High Dynamic Range) fotografijama i sa dvadesetak RAW formata. Osim toga, profesionalna verzija poseduje i nekoliko opcija za podešavanje fotografija više i, naravno, postoji razlika u ceni.

Branislav BUBANJA

 
Opera 10.50 beta
Oxelon Media Converter 1.1
ReaJPEG Pro 4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
SpeedBit Video Accelerator 3.1.3.6
Auction Sentry Deluxe 3.2.5
gdplayer 0.9h
Untiny 1.2
PearlyWhites 2.0.3
Akvis Decorator 1.6
Web čitači za decu i programi za roditeljsku kontrolu

Potrebno:
Windows
Veličina:
9,07 MB (trial), 19,27 MB na HD-u
Cena:
20 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .reasoft .com /products /reajpeg
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera