TEST FUN<>
032010<><>

StepMania 3.9

Pojava igre Dance Dance Revolution može se smatrati inicijalnom kapislom za nastajanje modernih muzičkih igara poput serijala Hero. Ova naizgled šašava ali veoma zarazna i teška igra koja je poreklom iz Japana veoma brzo je postala svetska pomama. Šta je to toliko magično kod skakutanja po raznobojnim strelicama dok u pozadini „gruva” japanska dens muzikica, možete proveriti u igri StepMania, besplatnom dance simulatoru.

Princip igranja StepManije istovetan je kao u igrama serijala Dance – prateći ritam pesme, potrebno je pritiskati zadate tastere u trenutku kada strelice stignu u označenu zonu. Što ste precizniji, više poena osvajate (idealna ocena je Perfect ili Marvelous), a vezivanje niza tačno „otplesanih” nota stvara kombo i donosi dodatne poene. Skala u gornjem delu ekrana će se puniti ili prazniti u zavisnosti od uspešno pogođenih nota, pa ukoliko se napravi dovoljan broj grešaka, to dovodi do Game Overa i trenutnog zaustavljanja pesme. Deluje jednostavno, ali već pri prvim pokušajima uvidećete da nije nimalo naivno održavati ritam, naročito ukoliko ste izabrali bržu pesmu. Na raspolaganju su modovi za jednog ili dva igrača i pet nivoa težine, od kojih je najteži (Challenge) dostupan samo na pojedinim pesmama i često predstavlja ultratešku verziju namenjenu igranju na tastaturi. Svaka pesma ima i svoje oznake za težinu i broj „nogica” koji označava procenjenu težinu, dok petostrani grafikon pokazuje da li u pesmi preovladavaju skokovi, haotičnost ili iznenadne promene tempa i pauze.

Autori StepManije otišli su nekoliko koraka unapred u odnosu na druge muzičke igre, te igra podržava veliki broj dodataka – skinove, video klipove, 3D modele plesača u pozadini itd., a opcije u menijima su toliko brojne da se lako možete izgubiti u moru sitnih podešavanja. S obzirom na to da je igra u srži simulator i namenjena je instaliranju u arkadne aparate, deo opcija omogućava podešavanje toga koliko se pesama može igrati po jednom „kreditu”, skrivanje menija i slično, što nakon dodavanja skinova zasnovanih na realnim interfejsima Dance Dance Revolution aparata stvara identičnu kopiju dance mašine. Posebnu poslasticu predstavlja ugrađeni editor za pripremanje pesama za korišćenje u igri. To podrazumeva određivanje tempa, slaganje strelica kako bi se uklopile u ritam i određivanje grafičkih fajlova koji će se prikazivati kao pozadina tokom igranja. Ovaj alat uopšte nije naivan, pa se savetuje naoružavanje tutorijalima i strpljenjem pre nego što se upustite u proces importovanja svojih omiljenih pesama.

Bitno je napomenuti to da uz igru ne idu nikakvi dodaci u vidu pesama ili tema, već se sve mora downloadovati odvojeno. Sa sajta igre moguće je preuzimanje solidnog broja pesama i modifikacija, a pošto je isti organizovan kao portal, lako se dolazi do izvora za dodatne pesme i skinove, naročito onih iz originalnih izdanja dance igara. Na istom mestu mogu se naći i liste kompatibilnih kontrolera (dancepad, kako su popularno nazvani) sa ocenama korisnika. To će olakšati nabavku ovih dodataka koji su ipak obavezni za maksimalno uživanje u igri.

Bojan JOVANOVIĆ

 
Mystery Case Files: Dire Grove Collector’s Edition
StepMania 3.9
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows, Linux, Pentium 2 / 266 MHz, 64 MB RAM-a, grafička kartica sa OpenGL podrškom
Veličina:
9,3 MB, 13 MB na HD-u
Cena:
igra je besplatna
Adresa:
www .stepmania .com
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera