TEST FUN<>
032010<><>

Mystery Case Files: Dire Grove Collector’s Edition

Kompanija Big Fish Games ostaće zapamćena po popularizaciji „tražilica” (čitaj: hidden object igara), u kojima je cilj naći popisane predmete u haotičnoj gomili drugih predmeta. Hiperprodukcija igara u žanru je tolika da se moto kompanije koji glasi „A new game every day!” može shvatiti doslovno – broj igara koje je omrestila Velika riba prelazi hiljadu!

Jedan od najpopularnijih i najdugovečnijih serijala tražilica jeste Mystery Case Files, u kojem igrač preuzima ulogu Master Detecivea i istražuje razne slučajeve sakupljajući tragove među pomešanim predmetima. U početku su se igre sastojale gotovo isključivo od traženja predmeta po statičnim ekranima, ali su svakom novom instalacijom dobijale po još neku dodatnu opciju i tako se polako pretvarale u složenu igru koja u osnovi ima point&click avanturu.

Dire Grove počinje tako što Master Detective stiže u malo mesto (iz naslova) u Engleskoj gde je nestala grupa tinejdžera koji su snimali dokumentarac o lokalnom keltskom mitu. On nalazi njihov napušten auto, kao i video kasetu koja sadrži poziv u pomoć i nekoherentna trabunjanja uspaničene tinejdžerke. Od tog trenutka počinje avantura a` la projekat „Veštica iz Blera”, mešavina modernog horora i detektivskog pulp romana. Igrač prati trag video kasete, koji ga vodi prvo do napuštenog hostela, preko sela, lokalne radnje, muzeja, groblja do samog srca misterije, polako sklapajući kompletnu priču.

Žanrovski gledano, igra predstavlja spoj tražilice, logičke igre i point&click avanture u prvom licu. Potrebno je detaljno istražiti svaku od prelepo osmišljenih lokacija i sakupiti sve tragove i predmete. Za razliku od većine igara ovog tipa gde traženje predstavlja srž gameplaya, ovde su ti delovi više u funkciji mini-igara. Tu su i logičke zagonetke, ne previše originalne, ali lepo uklopljene i sasvim solidne težine. Neke od njih vam mogu zadati dosta nevolja, ali se mogu i preskočiti, čime se, doduše, gubi jedan od achievementsa.

Ono što Dire Grove izdvaja od drugih igara ovog tipa jesu FMV sekvence, koje izgledaju kao tinejdžerski horor B produkcije. Svaka pronađena video kaseta može se pustiti u tzv. Crime computeru i sadrži jedan deo filma, a često i neki hint vitalan za prelazak igre.

Igra je sasvim solidne težine i dužine i sadrži mnogo tajni i skrivenih delova koje je već malo teže pronaći, tako da za stopostotni prelazak igre treba izdvojiti malo više vremena. Iako nijedan segment igre (grafika, zvuk, priča, glasovna gluma) sam po sebi ne izlazi iz proseka, kompletan miks sasvim je zadovoljavajući. Ako Big Fish nastavi ovim tempom, možemo uskoro očekivati full DVD igre u rangu sa boljim svetskim ostvarenjima. Sledeći deo (zasad najavljen samo kao Mystery Case Files 7) već je u pripremi, tako da možemo da se nadamo još jednoj zabavnoj casual igri.

Nenad PAVLOVIĆ

 
Mystery Case Files: Dire Grove Collector’s Edition
Šta mislite o ovom tekstu?
StepMania 3.9

Potrebno:
Windows XP/Vista, Pentium 4 / 2 GHz, 1,28 GB RAM-a
Veličina:
576 MB, 614 MB na HD-u
Cena:
20 dolara
Adresa:
www .bigfishgames .com /download -games /6414 /mystery -case -files -dire -grove -collector /index .html
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera